
Ananas – zdrowie z odległych tropików
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w parze z walorami smakowymi ananasa idą niezwykle liczne właściwości prozdrowotne.
Ananasy są jednymi z najchętniej jedzonych owoców tropikalnych. Spożywane na surowo, w formie różnych przetworów i dodatków do potraw – niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że w parze z walorami smakowymi idą niezwykle liczne właściwości prozdrowotne.
Ananasy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, lecz za większość leczniczego potencjału tych owoców odpowiada bromelina – mieszanina enzymów proteolitycznych ułatwiająca trawienie, wspomagająca przebieg procesów odpornościowych i działająca przeciwzapalnie. Aby maksymalnie wykorzystać właściwości ananasów, najlepiej sięgać po świeże owoce – wykazano, iż właśnie w nich odnajdziemy największe ilości wartościowych składników odżywczych i enzymów.
Ananas jako wsparcie odporności
Pojedyncza porcja ananasa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i wykazuje istotne działanie antyoksydacyjne. Co więcej, bromelina wykazuje działanie przeciwzapalne i skutecznie walczy z objawami przeziębienia. Ananas bogaty jest w naturalne enzymy, które mogą obniżać ryzyko rozwoju astmy czy nadciśnienia tętniczego.
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż bromelina ma działanie antykoagulacyjne – zapobiega nadmiernej lepkości płytek krwi obniżając ryzyko zawału serca, miażdżycy czy choroby wieńcowej serca.
Naturalny wspomagacz trawienia
Ananasy stanowią ważne wsparcie w redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. 100g owocu dostarcza jedynie 50kcal, zaś słodkawy smak niweluje ochotę na słodycze. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i wody, spożywanie ananasa przyspiesza trawienie, wzmaga ruchy perystaltyczne i oczyszcza jelita. Enzymy proteolityczne obecne w owocu ułatwiają rozpad białek, niwelując zgagę i kłopoty trawienne. Spożywanie ananasa może przynieść ulgę w nudnościach, zaparciach i bólach brzucha.
Działając miejscowo
Ananas nie musi być częścią diety, aby wykazać się swoimi właściwościami pielęgnującymi i odkażającymi. Peelingi enzymatyczne bogate w bromelinę delikatnie oczyszczają skórę i złuszczają powierzchniowe warstwy naskórka, zaś kremy z ekstraktem z ananasa nawilżają, wspomagają syntezę kolagenu i przeciwdziałają cellulitowi oraz procesom starzenia.
[su_accordion]
[su_spoiler title="Bibliografia" style="fancy"]
Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A., Properties and therapeutic application of bromelain: a review., Biotechnol Res Int. 2012,
online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/ [dostęp:10.12.2012]
Hale LP, Chichlowski M, Trinh CT, Greer PK., Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis., Inflamm Bowel Dis. 2010, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20848493 [dostęp: 16.12.2010]
[/su_spoiler]
[/su_accordion]
W tej samej kategorii