
Bazylia – cudowne właściwości znanego zioła
Używana jest na całym świecie przede wszystkim jako przyprawa, jednak warto pamiętać o jej leczniczych właściwościach.
Czym jest bazylia
Bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum) to niewielka roślina zielna pochodząca prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Obecnie jest uprawiana praktycznie na całym świecie. W tradycyjnej medycynie indyjskiej i afgańskiej stanowiła bardzo ważne ziele, używane m.in. do leczenia zaburzeń układu pokarmowego. Obecnie używa się jej na całym świecie przede wszystkim jako przyprawy, jednak warto przypomnieć sobie o jej leczniczych właściwościach.
Składniki
Liście bazylii zawierają liczne olejki eteryczne, występujące w różnych proporcjach zależnie od odmiany. Roślina zawiera wiele związków fenolowych, w tym: linalolu, eugenolu, estragolu, mentolu oraz myrcenolu.
Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
Bazylia powoduje zmniejszenie się obszarów objętych procesem zapalnym, a także zapobiega powstawaniu nowych stanów zapalnych poprzez wpływ na substancje chemiczne, które je wywołują.
Związki fenolowe zawarte w liściach powodują neutralizację wolnych rodników występujących w tkankach. Mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniami, spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Dzięki zawartości linalolu oraz innych składników z grupy fenoli bazylia działa także przeciwbakteryjne – niszczy ściany komórkowe bakterii i powoduje rozpad ich komórek.
Roślina ta wykazuje także działanie przeciwwirusowe, ekstrakty z jej liści zmniejszają ilość niektórych wirusów w organizmie, np.: wirusów zapalenia wątroby typu B, wirusów opryszczki czy koksakiwirusów.
Działanie hipoglikemiczne i hipolipidemiczne
Badania na zwierzętach wskazują, że bazylia pozwala na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, a chorym na cukrzycę ułatwia opanowanie choroby i uniknięcie jej powikłań. Z kolei obniżenie poziomu cholesterolu we krwi pomaga ochronić układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniami.
Bibliografia
Bilal A. i in., Phytochemical and pharmacological studies on Ocimum basilicum – a review, IJCRR 2012, vol. 04, p. 23, s. 73–83, online.
Chiang L. i in., Anticiral activities of extracts and selected pure constituents of Ocimum basilicum, Clinical and Experimental Pharmacology and Physilogy 2005, vol. 32, p. 10, s. 811–816, online.
Miraj S. i Kiani S., Study on pharmacological effect of Ocimum basilicum: a review, Der Pharmacia Lettre 2016, vol. 8, p. 9, s. 276–280, online.
Moghaddam A. i in., Antimicrobial activity od essential oil extract of Ocimum basilicum L. leaves on a variety of pathogenic bacteria, Journal of Medicinal Plants Research 2011, vol. 5, p. 15, s. 3453–3456, online.
W tej samej kategorii