Jak naturalnie pozbyć się pasożytów?
Choroby pasożytnicze są poważnym zagrożeniem dla zdrowia i dlatego ważne jest jak najszybsze ich zwalczenie oraz ochrona przed zarażeniem.
Zioła w walce z pasożytami
Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Powodują mechaniczne uszkodzenia tkanek, wytwarzają substancje wywołujące reakcje zapalane i alergiczne, są wektorami patogenów. Wyróżnia się ponad 300 gatunków pasożytów przebywających w ludzkim organizmie. Do zarażenia nimi może dojść różnymi drogami, m.in. pokarmową (wraz z wodą lub żywnością), wziewną, wewnątrzmaciczną, laktogenną, przez skórę. Walkę z pasożytami mogą wspomóc surowce roślinne.
Najczęściej spotykane pasożyty
Pasożyty człowieka należą do grup systematycznych: helmintów (obleńców i płazińców), pierwotniaków i stawonogów. W Polsce najczęściej notowane są inwazje pasożytów jelitowych: owsika, włosogłówki, glisty ludzkiej, giardii lamblii.
Owsik ludzki (Enterobius vermicularis) pasożytuje w jelicie grubym. Do zarażenia dochodzi poprzez spożycie jaj znajdujących się na rękach, przedmiotach codziennego użytku czy pożywieniu. Owsica częściej rozwija się u dzieci niż dorosłych. Objawia się m.in.: świądem odbytu, nadmierną pobudliwością, bezsennością, przewlekłym zmęczeniem. Czasami przebiega bezobjawowo.
Włosogłówka ludzka (Trichuris trichiura) bytuje w jelicie grubym. Intensywna inwazja powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, układu nerwowego i krążenia, m.in. bóle brzucha, śluzowate biegunki, bezsenność, nadmierną pobudliwość, zawroty i bóle głowy, niedokrwistość.
Glista ludzka (Ascaris lumbricoides) pasożytuje w jelicie cienkim. Niebezpieczne są nie tylko dorosłe postacie, ale również larwy pasożyta. Objawy glistnicy to m.in.: pokrzywka, świąd, anemia, zaburzenia nerwowe, dolegliwości jelitowe, bezsenność. Wędrujące larwy mogą uszkadzać ściany jelita i wątroby oraz wywoływać zmiany zapalne w różnych narządach.
Wielkouściec jelitowy (Giardia intestinalis) jest pierwotniakiem pasożytującym w jelicie cienkim. Do zarażenia nim dochodzi w wyniku spożycia cyst wraz z wodą czy pokarmem. Giardioza objawia się m.in.: zaburzeniami trawienia, biegunkami, utratą apetytu, bólami brzucha.
Do innych pasożytów wewnętrznych notowanych w Polsce należą m.in.: glista psia (Toxocara canis), glista kocia (Toxocara cati), tasiemiec psi (Dipylidium caninum), tasiemiec bąblowcowy (Echinococcus granulosus), tasiemiec wielojamisty (Echinococcus multilocularis), Toxoplasma gondii.
Dieta w terapii chorób pasożytniczych
Istotny wpływ na efektywność kuracji przeciwpasożytniczych ma przywrócenie prawidłowej pracy układu pokarmowego i ograniczenie zalegania resztek pokarmowych w jelitach. Z tego względu zalecana jest dieta bogata w błonnik. Należy ograniczyć przyjmowanie produktów wysoko przetworzonych oraz zasobnych w cukry proste. Do jadłospisu warto włączyć przyprawy o działaniu przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym, wspomagającym trawienie i immunostymulującym (m.in. szałwię, chrzan, koper włoski, pieprz).
Pomocne w walce z pasożytami jelitowymi są probiotyki. Poprzez modulację środowiska jelitowego, stymulowanie układu odpornościowego i wydzielanie aktywnych substancji mogą ograniczać namnażanie się pasożytów.
Zioła w walce z pasożytami
W terapii przeciwpasożytniczej warto stosować:
- czosnek – znajdują się w nim substancje o działaniu przeciwpasożytniczym – allicyna, disiarczek diallilu, alkohol allilowy. Allicyna hamuje proteinazę cysteiny, która warunkuje rozwój pasożytów. Czosnek wykazuje aktywność przeciw pierwotniakom m.in.: Giardia lamblia, Leishmania major, Crithidia fasciulata, Leptomonas colosoma, Entamoeba histolytica.
- bylica piołun – pomaga zwalczać owsiki i glisty. Głównym składnikiem piołunu hamującym rozwój mikroorganizmów jest tujon, występujący w olejku eterycznym.
- goździki, tymianek, imbir – znajdujące się w nich olejki eteryczne mają właściwości przeciwpasożytnicze.
- olej z czarnuszki – zawiera tymochinon zwalczający pasożyty (m.in. przywry, tasiemce, włośnia krętego). Nasiona czarnuszki indukują stres oksydacyjny u dojrzałych pasożytów i hamują składanie przez nie jaj.
- orzech włoski – odznacza się dużą zawartością garbników. Zawiera ponadto substancję o działaniu przeciwpasożytniczym o nazwie juglanem. Jest polecany do zwalczania robaków obłych (glist, owsików).
- pestki dyni – zawierają alkaloidy (kukurbitycyny), które porażają układ nerwowy pasożytów, usprawniają ich usuwanie oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Pestki dyni są używane w terapii przeciw m.in.: tasiemcom, owsikom, glistom, tęgoryjcom.
Bibliografia
Kędzia A., Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku (Allium sativum L.), Postępy Fitoterapii 2010, nr 1, s. 46-52.
Wójcik-Stopczyńska B., Kidos P., Piołun pełen goryczy, Panacea 2016-2017, nr 4/1 (57/58), s. 34-35.
Król SK., Skalicka-Woźniak K., Kandefer-Szerszeń M. i in., Aktywność biologiczna i farmakologiczna olejków eterycznych w leczeniu i profilaktyce chorób infekcyjnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2013, nr 67, s. 1000-1007.
Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica 2009, t. 55, nr 1, s. 109-125.
Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, Medycyna Rodzinna 2016, nr 19 (2), s. 70-74.
Chmielowiec D., Dieta na pasożyty – jak się pozbyć pasożytów przy pomocy diety?, Wylecz.to, 03.07.2019, online: https://wylecz.to/diety/dieta-na-pasozyty-jak-sie-pozbyc-pasozytow-przy-pomocy-diety/ [dostęp: 04.02.2020].
Hadaś E., Derda M., Pasożyty – zagrożenie nadal aktualne, Problemy Higieny i Epidemiologii 2014, nr 95 (1), s. 6-13.
Travers M.A., Florent I., Kohl L. i in., Probiotics for the Control of Parasites: An Overview, Journal of Parasitology Research 2011, doi: 10.1155/2011/610769.
Mroczek JR., Królewski orzech włoski, Panacea 2010, nr 3 (32), s. 28-29.
Skarżyński A., Zioła czynią cuda, Warszawa 1994, s. 77-80.
Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii 2015, nr 4, s. 223-236.
W tej samej kategorii