Korzeń maca i jego działanie na zdrowie człowieka
Superfood z wysokich Andów korzystny nie tylko dla astronautów.
Maca, czyli pieprzyca peruwiańska
Maca, Lepidium meyenii, znana jest mieszkańcom Ameryki Południowej od tysięcy lat. Uprawiana w warunkach wysokogórskich, na wysokościach przekraczających 3300 m n.p.m. okrzyknięta została najwyżej rosnącą jadalną rośliną świata. Dzięki swym licznym właściwościom i zastosowaniom z dnia na dzień zdobywa coraz większą popularność na całym świecie.
Budowa i występowanie pieprzycy peruwiańskiej
Na pierwszy rzut oka maca bywa mylona z rzodkwią bądź czosnkiem. Pieprzyca peruwiańska należy do rodziny kapustowatych, większą część rośliny stanowi jadalny komponent – korzeń. Może być on czarny, czerwony, fioletowy, zielony lub żółty i wykazuje nieznacznie zmienne właściwości w zależności od koloru. Dzięki przystosowaniu do ostrych warunków atmosferycznych maca naturalnie występuje w skalistych glebach wysokich pięter Andów.
Tradycja a współczesność
Pierwszą pisemną wzmiankę o maca datuje się na rok 1553, lecz z odkryć archeologów jednoznacznie wynika, że historia medycznego zastosowania rośliny może sięgać nawet dwóch tysięcy lat wstecz. Wśród Inków maca postrzegana była jako naturalne remedium na ogromną liczbę dolegliwości. Lista pozytywnych skutków jej spożywania ciągnie się od poprawy płodności, poprzez wzmocnienie organizmu, aż do zwiększenia masy mięśniowej. Współczesne badania i wnikliwe analizy składu pieprzycy potwierdzają tezy Peruwiańczyków i nie pozostawiają wątpliwości – spożywanie maca ma wiele pozytywnych skutków. Z uwagi na bogate właściwości odżywcze oraz potwierdzone klinicznie efekty zdrowotne dziś maca spożywana jest zarówno przez mieszkańców Ameryki Południowej, jak i ludzi na całej Ziemi. Dość powiedzieć, że korzeń maca został włączony do wąskiego grona produktów wchodzących w skład diety przygotowanej przez NASA dla astronautów.
Co kryje się wewnątrz korzenia maca?
Korzeń maca słynie z bogactwa składników odżywczych – zaliczany jest do kategorii superfoods, czyli pokarmów naturalnie obfitych w wartości spożywcze. Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika, ponadto dostarcza aż siedmiu egzogennych aminokwasów, stąd szczególnie polecany jest dla osób eliminujących z diety pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Dzięki względnie wysokiej zawartości kalorycznej maca stanowi dobre źródło energii. Ponadto zawiera wiele składników mineralnych, takich jak miedź czy żelazo.
Naturalny afrodyzjak dla zwiększenia płodności
Wpływ korzenia pieprzycy peruwiańskiej na zwiększenie płodności pozostaje zarówno jej najlepiej zbadanym i udokumentowanym działaniem medycznym, jak i przodującym powodem jej spożywania przez ludzi z całego świata. Ze względu na wysoką zawartość minerałów, witamin i swoistych związków chemicznych maca poprawia działanie układu wewnątrzwydzielniczego i stabilizuje poziom hormonów we krwi, co bezpośrednio przekłada się na ogólną kondycję organizmu, od której bezpośrednio uzależniona jest zdolność do prokreacji. Dzięki promowaniu odpowiedniego balansu progesteronu i estrogenu w organizmie kobiety spożywanie korzenia pieprzycy peruwiańskiej stabilizuje przebieg cyklu miesięcznego i ułatwia owulację. Ponadto zaobserwowano, że maca poprawia jakość nasienia i liczbę plemników – na tym polu wyróżnia się czarnokorzeniowa odmiana rośliny. Co więcej, odnotowano pozytywny wpływ pieprzycy na poziom libido oraz intensywność i długość erekcji.
Pobudzający dar natury
Korzeń maca jest szeroko znany ze swojego energetyzującego działania i stosowany jako zdrowa alternatywa napojów energetycznych bądź kawy. Powoduje długotrwałe, łagodne pobudzenie, redukując poziom stresu i napędzając do działania. Co więcej, psychiatrzy wskazują na efektywność pieprzycy peruwiańskiej w przeciwdziałaniu i zwalczaniu depresji. Zawarte w roślinie fitoestrogeny stabilizują poziom hormonów, przywracając optymalne samopoczucie. Dzięki swym właściwościom korzeń maca jest istotnym wsparciem dla organizmu w walce z depresją, stresem i zespołem chronicznego zmęczenia.
Wsparcie w menopauzie
Klinicznie potwierdzono, że spożywanie korzenia pieprzycy peruwiańskiej łagodzi negatywne symptomy menopauzy – wahania nastroju, kłopoty ze snem oraz napady gorąca. Co więcej, prowadzone badania sugerują, że korzeń maca, wspierając mineralizację kości, zmniejsza tendencję do rozwoju osteoporozy – choroby szczególnie rozpowszechnionej wśród kobiet po okresie przekwitania.
Maca dla budowy siły
Inkascy wojownicy spożywali korzenie pieprzycy peruwiańskiej dla zwiększenia wydolności organizmu i masy mięśniowej. Co ciekawe, najnowsze badania potwierdzają zasadność teorii Inków – maca bogata jest w sterole, które wykazują działanie po części podobne do sterydów anabolicznych. Fakt ten wykorzystywany jest dziś powszechnie w sporcie przez zawodników i kulturystów chcących naturalnie poprawić swoje osiągi.
Dla kogo najlepsza?
Potwierdzone właściwości prozdrowotne korzenia maca powodują, że z dnia na dzień sięga po niego coraz więcej osób. W toku badań nie stwierdzono skutków ubocznych wynikających z regularnej konsumpcji, lecz z uwagi na bezpośrednie oddziaływanie na stężenia hormonów, ze spożywania pieprzycy powinni zrezygnować pacjenci stosujący leki oddziałujące na układ wewnątrzwydzielniczy.
Bibliografia
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami