
Liczi – egzotyczne superowoce
Owoce te charakteryzują się bardzo dużą aktywnością antyoksydacyjną przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia.
Liczi to owoce drzewa liczi (łac. Litchi chinensis) nazywane także śliwkami chińskimi. Drzewa pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej, ale są uprawiane w wielu innych regionach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Owoce mają różową twardą skórkę, a pod nią mięsistą, jadalną osnówkę. Znalazły zastosowanie w kuchni przede wszystkim do wyrobu różnych deserów.
Duża zawartość antyoksydantów
Liczi zawiera bardzo dużo polifenoli, dużo więcej niż w innych owocach tropikalnych jak: mango, rambutan czy mangostan. Innymi antyoksydantami w liczi jest m.in. witamina C.
Dzięki tym substancjom owoce charakteryzują się bardzo dużą aktywnością antyoksydacyjną, co oznacza, że neutralizują wolne rodniki, które z kolei odpowiedzialne są za stres oksydacyjny. Antyoksydanty chronią organizm przed zapaleniem tkanek, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów.
Ochrona wątroby
Owoce chronią także wątrobę przed przeciążeniem, dlatego ułatwiają jej funkcjonowanie; wspomagają zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zwiększają odporność komórek wątroby na toksyny. Substancje czynne w liczi zmniejszają zdolność komórek wątroby do apoptozy, czyli programowanej śmierci. Powoduje to mniejsze obumieranie komórek wątroby, co prowadzi do poprawy funkcjonowanie wątroby.
Wspieranie odporności organizmu
W owocach liczi zidentyfikowano trzy substancje o działaniu immunomodulującym, czyli wspierającym układ odpornościowy. Substancje te to: epikatechina, proantocyjanidyna B2 oraz proantocyjanidyna B4. Związki te wpływały stymulująco na komórki śledziony, powodując zwiększenie odporności organizmu.
Walka z nowotworami
Te same substancje mają wpływ na chorobę nowotworową. W niektórych nowotworach, np. raka piersi powodowały one: po pierwsze – zmniejszenie tempa podziałów komórek nowotworów, a po drugie – obumieranie jego komórek. Dzięki temu guzy ulegać mogą zmniejszeniu.
Nie tylko owoce liczi mają właściwości przeciwnowotworowe, ale i liście. Występująca w nich procyjanidyna A2 działa na komórki nowotworu wątroby i szyjki macicy, a nieco słabiej także na raka płuc i piersi.
[su_accordion]
[su_spoiler title="Bibliografia" style="fancy"]
Bhoopat L. i in., Hepatoprotective effects of lychee (Litchi chinensis Sonn.): a combination of antioxidant and anti-apoptotic activities, Journal of Ethnopharmacology 2011, vol. 136, p. 1, s. 55–66, online.
Drużyńska B. i in., Składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe wybranych owoców egzotycznych, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 2014, vol. 2, s. 169–174, online.
Kong F. i in., Antioxidant activity of polysaccharide-enriched fractions extracted from pulp tissue of Litchi chinensis Sonn., Molecules 2010, vol. 15, s. 2152–2164, online.
Wen L. i in., Identification of flavonoids in litchi (Litchi chinensis Sonn.) leaf and evaluation of anticancer activities, Journal of Functional Foods 2014, vol. 6, s. 555–563, online.
Zhang D. i in., Changes in phenolic compounds in litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit during postharvest storage, Postharvest Biology and Technology 2000, vol.19, p. 2, s. 165–172, online.
Zhao M. i in., Immunomodulatory and anticancer activities of flavonoids extracted from litchi (Litchi chinensis Sonn.) pericarp, International Immunopharmacology 2007, vol. 7, p. 2, s. 162–166, online.
[/su_spoiler]
[/su_accordion]
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami