On:

Mikrobiota jelitowa – jakie pełni funkcje i jak ją wspierać?

Czy wiesz, że w Twoich jelitach mieszka więcej mikroorganizmów niż komórek w całym ciele? Ta niewidoczna „społeczność” bakterii, wirusów i grzybów to mikrobiota jelitowa – niezwykle istotny element zdrowia. Od jej kondycji zależy nie tylko trawienie, ale też odporność i samopoczucie psychiczne.

W tym artykule dowiesz się, jak działa mikrobiota, co jej szkodzi i jak możesz ją wspierać dietą i suplementacją.

Czym jest mikrobiota jelitowa?

Mikrobiota jelitowa – dawniej znana jako „flora bakteryjna jelit” a obecnie także jako mikrobiom lub mikroflora jelitowa – to biliony mikroorganizmów, które żyją w naszych jelitach – głównie w jelicie grubym. To ok. 1,5-2 kg mikroorganizmów, czyli więcej niż masa mózgu. Składają się one głównie z bakterii, ale też wirusów, grzybów i archeonów.

Każdy człowiek ma unikalny mikrobiom, który kształtuje się od chwili narodzin i zmienia wraz z wiekiem, stylem życia i dietą.

Funkcje mikrobioty jelitowej

Mikrobiota to dynamiczny ekosystem, bez którego organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Bierze udział w:

  • trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych,
  • produkcji witamin i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA),
  • regulacji metabolizmu glukozy i tłuszczów,
  • budowaniu odporności – aż 70-80% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach,
  • utrzymaniu szczelności bariery jelitowej, która chroni przed przedostawaniem się toksyn do krwiobiegu.

Bez zdrowej mikrobioty jelitowej nie ma zdrowego organizmu – jej zaburzenia mają wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale i ogólną kondycję fizyczną oraz psychiczną.

Wpływ mikrobioty na mózg i nastrój

Jelita i mózg połączone są tzw. osią jelitowo-mózgową. To właśnie w jelitach powstaje aż 90-95% serotoniny, znanej jako „hormon szczęścia”. Dzięki temu mikrobiota oddziałuje na:

  • syntezę neuroprzekaźników,
  • poziom stresu,
  • jakość snu,
  • regulację emocji.

Zaburzenia mikroflory jelitowej wiążą się ze zwiększonym ryzykiem depresji, stanów lękowych, a nawet zaburzeń rozwojowych, takich jak autyzm.

Co szkodzi mikrobiocie?

Nasza mikrobiota jest bardzo wrażliwa na środowisko w jakim żyjemy. Do najsilniej zaburzających mikrobiotę czynników należą: 

  • Mało urozmaicona, bogata w cukry, a uboga w błonnik dieta,
  • częste stosowanie antybiotyków (bez wsparcia probiotycznego),
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne,
  • spożywanie alkoholu,
  • przewlekły stres,
  • przetworzona żywność, barwniki, dodatki do żywności ,
  • brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia.

Przewlekłe działanie tych czynników prowadzi do dysbiozy jelitowej – zaburzenia równowagi między dobrymi a patogennymi bakteriami.

Czym jest dysbioza jelitowa? Do czego prowadzą zaburzenia mikrobioty jelitowej?

Dysbioza to stan, w którym korzystne mikroorganizmy przegrywają z tymi szkodliwymi. Objawia się to dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego – biegunkami, wzdęciami, zaparciami – ale także zaburzeniami psychicznymi, np. depresją.

Zaburzenia mikrobioty wiąże się również z chorobami cywilizacyjnymi: otyłością, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem. W skrajnych przypadkach mogą prowadzić do przerostu drożdżaków Candida spp., wywołujących kandydozę jamy ustnej czy błon śluzowych.

Jakie są objawy zaburzenia mikrobioty jelitowej?

Najczęstsze sygnały ostrzegawcze to:

  • przewlekłe wzdęcia, bóle brzucha i nieregularne wypróżnienia,
  • częste infekcje i obniżona odporność,
  • nietolerancje pokarmowe,
  • problemy skórne (trądzik, egzema),
  • przewlekłe zmęczenie i gorsze samopoczucie psychiczne.

Jak wesprzeć mikrobiotę jelitową? 

Coraz więcej badań naukowych[1] potwierdza ogromnie ważną rolę prawidłowej mikrobioty jelitowej. Wiemy już że nie tylko mózg wpływa na działanie układu pokarmowego, ale robią to także mikroby jelitowe – wysyłają mnóstwo sygnałów do mózgu, co wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.

Trzeba zatem dbać o to, aby skład mikrobioty jelitowej był w dobrym stanie. Możemy to robić głównie poprzez dostarczanie jej pożytecznych składników odżywczych.

1. Wspieranie mikrobiomu dietą

Niektóre składniki pokarmowe – np. błonnik – są nieprzyswajalne dla ludzkich enzymów trawiennych. Ale mikrobiota potrafi je rozkładać i przekształcać w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które:

  • są źródłem energii dla komórek jelitowych,
  • działają przeciwzapalnie,
  • wspierają szczelność bariery jelitowej.

Codziennie sięgaj po sezonowe warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy i pestki. To naturalne prebiotyki – pożywka dla dobrych bakterii. Na ich wzrost ma wpływ skrobia oporna, której znaczną zawartość znajdziemy w  schłodzonym ryżu, makaronie, kaszy, średnio dojrzałych bananach, szparagach. 

Włącz do diety produkty fermentowane – jogurt naturalny, kefir czy maślanka to naturalne probiotyki, które sprzyjają w budowie i regeneracji jelit. 

2. Stosowanie probiotyków i prebiotyków

Probiotyki to żywe kultury bakterii, które wspierają równowagę mikrobioty jelitowej, konkurując z patogenami i wspomagając odporność. Warto wybierać preparaty zawierające szczepy o udokumentowanym działaniu, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Prebiotyki natomiast to składniki diety (np. inulina, fruktooligosacharydy), które stanowią pożywkę dla dobrych bakterii. Najlepsze efekty przynosi stosowanie ich razem – wówczas probiotyki mają większe szanse na przetrwanie i kolonizację jelit.

3. Wspieranie mikroflory jelitowej suplementami

Poza probiotykami i prebiotykami istnieją również suplementy, które wzmacniają środowisko jelit. Szczególne znaczenie ma maślan sodu, będący źródłem energii dla komórek jelitowych i naturalnym „regulatorem” bariery jelitowej.

Warto wspomnieć także o suplementach z błonnikiem rozpuszczalnym, który wspiera namnażanie korzystnych bakterii, oraz o synbiotykach – preparatach łączących probiotyki i prebiotyki. Regularne stosowanie takich produktów pomaga utrzymać prawidłową równowagę mikroflory, zwłaszcza po antybiotykoterapii czy w diecie ubogiej w błonnik.

Dlaczego warto stosować maślan sodu ?

Maślan sodu (ang. sodium butyrate) to sól sodowa kwasu masłowego – naturalnego, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego (SCFA), który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jelit, odporności i funkcjonowaniu układu nerwowego.

Maślan (kwas masłowy) jest naturalnie produkowany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe, w procesie rozkładu błonnika pokarmowego (np. z warzyw, nasion, pieczywa pełnoziarnistego). To główne „paliwo” komórek jelita grubego (enterocytów) – wykazuje działanie przeciwzapalne, odżywia i regeneruje kolonocyty nabłonka jelitowego, przez co wspiera prawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej. 

Kwas masłowy znajduje się też naturalnie w fermentowanych produktach mlecznych, np. maśle, śmietanie, serach długo dojrzewających.

Jednak jego ilość w codziennym pożywieniu jest zbyt mała, zaleca się jego suplementację w terapiach jelitowych.

Maślan sodu jest szczególnie wskazany jest przy : 

  • zespole jelita drażliwego (IBS),
  • zakażeniach jelit i chorobach zapalnych  śluzowej jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna),
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • zaburzeniach mikrobioty jelitowej, np. po antybiotykoterapii, ostrych biegunkach i zaburzeniach jelitowych, różnego pochodzenia wywołanymi m.in. przez chemioterapię, radioterapię
  • niedoborach składników odżywczych (np. przy niedostatecznej podaży błonnika).

Wniosek – Dbaj o zdrowie flory bakteryjnej jelit

Twoje jelita to nie tylko układ trawienny – to centrum zdrowia, odporności i równowagi psychicznej. Dbając o prawidłową mikrobiotę, inwestujesz w lepsze samopoczucie i możesz zapobiec wielu chorobom. 

Warto pamiętać, że mikrobiota reaguje na każdy posiłek, każdy stres i zmienia się dynamicznie, więc zawsze jest dobry moment, by lepiej o nią zadbać.

WAŻNE:

Suplementy diety nie zastępują zdrowego stylu życia ani zbilansowanej diety. Ich stosowanie powinno być zawsze poprzedzone konsultacją z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie w przypadku osób z chorobami przewlekłymi, przyjmujących leki lub kobiet w ciąży i karmiących.

Bibliografia:

  1. Michał Kukla, 2020, Tom 14, nr 2, Forum Medycyny Rodzinnej – Via Medica, Rola mikrobioty jelitowej w patofizjologii i profilaktyce różnych schorzeń układu pokarmowego; dostęp online: https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/68100, data dostępu: 25.08.2025
  2. Mirosława Gałecka, Anna M. Basińska, Anna Bartnicka, 2018 Tom 12, nr 2, Forum Medycyny Rodzinnej – Via Medica, Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego; dostęp online: https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/58042, data dostępu: 25.08.2025
  3. Justyna Mizera, 2022, Zwierciadło, Ulżyj sobie i jelitom

autor: Wioleta Kowalska, Dietetyk

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password