On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Mirabelki – właściwości prozdrowotne

Substancje, które są zawarte w mirabelkach mogą przyczyniają się do lepszej pracy układu pokarmowego.

Czym jest mirabelka

Mirabelka to odmiana hodowlana śliwy domowej (łac. Prunus domestica), czasem uznawana za jej oddzielny podgatunek. Jest to drzewo uprawiane w całej Polsce i popularne w przydomowych ogródkach. Owoce, podobnie jak inne odmiany śliwy, mają jedną dużą pestkę i miąższ. Są niewielkie (średnica2–3 cm), kuliste i zwykle żółte.

Skład owoców

Zawierają dość dużo witamin, przede wszystkim: C, E, prowitaminę A oraz B6. Występują w nich: cukry proste – głównie glukoza i fruktoza; minerały – wapń, potas, żelazo, fosfor oraz magnez; kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy i chlorogenowy. Mirabelki zawierają też pektyny oraz kwercetynę i kempferol.

Właściwości przeciwutleniające

Witamina C, A, E, kwas chlorogenowy, kempferol i kwercetyna mają właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu mirabelki mogą sprawiać, że prawdopodobieństwo powstawania nowotworów maleje, procesy starzenia spowalniają, a zasięg istniejących w organizmie stanów zapalnych się zmniejsza i nie pojawiają się nowe.

Działanie na układ pokarmowy

Mirabelki zawierają dużo pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit. Tak jak wszystkie śliwki, pomagają w zapobieganiu zaparciom. Jednocześnie dzięki zawartości tanin, które nadają im kwaśny smak, działają ściągająco na błonę śluzową, czyli zapobiegają podrażnieniom, które mogłyby się pojawić przy przyspieszeniu perystaltyki.

Obniżanie poziomu glukozy we krwi

Dzięki przyspieszaniu przechodzenia treści pokarmowej mogą zmniejszać ilość glukozy wchłanianej w jelitach i spowalniać jej wchłanianie. To sprawia, że po posiłku zawierającym mirabelki poziom cukru we krwi podnosi się wolniej, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę lub zagrożonych jej wystąpieniem.

Przeciwdziałanie depresji

Niektóre badania wskazują, że kwas chlorogenowy w mirabelkach może wpływać na neurony, chroni bowiem układ nerwowy i nie dopuszcza do wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera lub depresji.


Bibliografia

Bouayed J. i in., Chlorogenic acid, a polyphenol from Prunus domestica (Mirabelle), with coupled anxiolytic and antioxidant effects, Journal of the Neurological Sciences 2007, vol. 262, p. 1–2, s. 77–84, online
Igwe E., Charlton K., A systematic review on the health effects of plums (Prunus domestica and Prunus salicina), Phytotherapy Research 2016, vol. 30, p. 5, s. 703–731, online
Lombardi-Boccia G. i in., Nutrients and antioxidant molecules in yellow plums (Prunus domestica L.) from conventional and organic productions: a comparative study, Journal of Agriculture and Food Chemistry 2004, vol. 52, p. 1, s. 90–94, online
Rop O. i in., Antioxidant activity and selected nutritional values of plums (Prunus domestica L.) typical of the White Carpathian Mountains, Scientia Horticulturae 2009, vol. 122, p. 4, s. 545–549, online
Stacewicz-Sapuntzakis M. i in., Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food?, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2001, vol. 41, p. 4, s. 251–286, online


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password