On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Prozdrowotne działanie czarnego bzu

Cenne właściwości posiadają kwiaty i owoce czarnego bzu, których tradycyjnie używa się do wyrobów soków oraz syropów.

Bez, a nie lilak

Z nazwą „bez” często kojarzymy przede wszystkim lilaki – ozdobne krzewy o silnie pachnących kwiatostanach w różnych kolorach – od białego przez fioletowy po purpurowy. Z botanicznego punktu widzenia jednak lilaki wcale nie są bzami. W stanie naturalnym w Europie występują natomiast prawdziwe bzy – w tym bez czarny (łac. Sambucus nigra). Jest to krzew rosnący w parkach, lasach i na nieużytkach rolnych. Ma drobne białożółtawe kwiaty zebrane w płaskie baldachy oraz czarne niewielkie owoce o krwistoczerwonym soku.

Zastosowanie kwiatów

Kwiatów czarnego bzu tradycyjnie używa się do wyrobu soków i syropów. W ich składzie znaleźć można wiele flawonoidów, fenolokwasy, triterpeny, sterole oraz olejki eteryczne.

Dzięki tym składnikom kwiaty bzu cechują:
• właściwości antyoksydacyjne – mogą neutralizować wolne rodniki, a przez to zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, stanów zapalnych i spowalniać procesy starzenie się organizmu;
• właściwości moczopędne – zastosowanie w zapaleniach dróg moczowych;
• działanie wykrztuśne i napotne – zastosowanie w zapaleniu dróg oddechowych, a także przy grypie i przeziębieniu;
• obniżanie poziomu cukru we krwi – można stosować u pacjentów z cukrzycą;
• właściwości przeciwbakteryjne – ekstrakty z kwiatów mogą być pomocne w zwalczaniu nawet bardzo opornych bakterii, w tym tzw. infekcji szpitalnych.

Zastosowanie owoców

Owoce czarnego bzu zawierają bardzo dużo antocyjanów, które odpowiadają za ich ciemny kolor. Poza tym znajdują się w nich kwasy organiczne, witaminy (przede wszystkim witamina C oraz witaminy z grupy B), a także cukry proste i pektyny. Świeże owoce zawierają poza tym sambunigrynę – substancję potencjalnie toksyczną mogącą wywoływać biegunki, szybko jednak ulegającą rozkładowi podczas suszenia i obróbki termicznej.

Owoce bzu czarnego charakteryzują też:
• właściwości napotne – leczenie grypy i przeziębień;
• właściwości przeciwutleniające – neutralizacja wolnych rodników (pod tym względem działają silniej niż kwiaty);
• właściwości przeciwwirusowe – częściowo przez wzmocnienie układu odpornościowego, a częściowo po prostu przez unieszkodliwianie wirusów;
• właściwości immunomodulujące – zwiększenie aktywności niektórych komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu;
• obniżanie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.


Bibliografia

Dawidowicz A. i in., The antioxidant properties of alcoholic extracts from Sambucus nigra L. (antioxidant properties of extracts), LWT – Food Science and Technology 2006, vol. 39, p. 3, s. 308–315, online
Gray A. i in., The traditional plant treatment, Sambucus nigra (elder), exhibits insulin-like and insulin-releasing actions in vitro, The Journal of Nutrition 2000, vol. 130, p. 1, s. 15–20, online
Hearst C. i in., Antibacterial activity of elder (Sambucus nigra L.) flower or berry against hospital pathogens, Journal of Medicinal Plant Research 2010, vol. 4, p. 17, s. 1805–1809, online
Stoilova I. i in., Antioxidant activity of extract from elder flower (Sambucus nigra L.), Herba Polonica 2007, vol. 53, nr 1, s. 45–54, online
Verbenic R. i in., European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected polyphenols, Food Chemistry 2009, vol. 114, p. 2, s. 511–515, online
Zielińska-Pisklak M. i in., Bez czarny (Sambucus nigra). Domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie, Farmakoterapia 2013, vol. 23, nr 6–7, s. 1–4, online


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password