Naryngenina w walce z miażdżycą
Flawonoid znajdujący się głównie w grejpfrutach oraz innych cytrusach zmniejsza ilość "złego" cholesterolu co potwierdza wiele badań.
Flawonoid o charakterystycznym smaku
Naryngenina należy do grupy flawonoidów, czyli związków chemicznych znajdujących się w roślinach, pełniących funkcję barwników, antyoksydantów lub naturalnych środków chroniących przed owadami oraz grzybami. To naryngenina nadaje owocom gorzki smak, występuje głównie w grejpfrutach, ale również w pomarańczach, mandarynkach, w mniejszych ilościach – w pomidorach. W ostatnich latach związek ten jest obiektem zainteresowania naukowców, którzy badają jej możliwy korzystny wpływ przeciwmiażdżycowy czy wielokierunkowe właściwości przeciwutleniające.
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy
W patogenezie miażdżycy bardzo ważną rolę odgrywa cholesterol i jego frakcje – HDL (ang. High Density Lipoprotein) znany również pod nazwą „dobrego cholesterolu” oraz LDL (ang. Low Density Lipoprotein) inaczej „zły cholesterol”. Frakcja HDL działa protekcyjnie na naczynia krwionośne, a LDL odkłada się w naczyniach i powoduje powstanie blaszki miażdżycowej. Oba związki zbudowane są z różnych apolipoprotein produkowanych w wątrobie. Z najnowszych badań (Santos K.F.R) wynika, że naryngenina znacznie obniża syntezę apolipoproteiny potrzebnej do produkcji LDL, zmniejszając tym samym jego stężenie we krwi, czyli działając przeciwmiażdżycowo. Jednocześnie w porównaniu ze stosowanymi obecnie lekami przeciwmiażdżycowymi tylko w niewielkim stopniu obniża zawartość frakcji HDL. Oprócz tego naryngenina wzmaga działanie enzymów antyoksydacyjnych czerwonych krwinek, które zapobiegają utlenianiu się lipidów we krwi, a dzięki temu – powstaniu blaszki miażdżycowej. Badania (Orallo F.) wykazują, że naryngenina ma właściwości rozszerzające naczynia.
Wpływ na skórę
Naryngenina działa również protekcyjnie na skórę, chroni ją przed promieniowaniem UV. Nadmierna ekspozycja na promieniowanie powoduje uszkodzenie kolagenu zawartego w skórze i jej szybsze starzenie, powstanie wolnych rodników uszkadzających DNA, co prowadzi do nowotworów skóry. Naryngenina działa jak ekran, który absorbuje UV: nie dopuszcza tego promieniowania do głębszych warstw skóry, dlatego nie powstają szkodliwe wolne rodniki.
Właściwości przeciwutleniające
Działanie przeciwutleniające flawonoidów, w tym naryngeniny, jest bardzo skomplikowane i wielokierunkowe. Potencjał i siła tego działania zależy od stopnia przenikalności związków do komórki. W badaniach stwierdzono (Terao J), że przyjmowanie flawonoidów w posiłkach przyczynia się do wzrostu zdolności pojemności przeciwutleniającej organizmu. Dzięki temu działają one przeciwzapalnie, hamują rozwój miażdżycy, niwelują stres oksydacyjny, który niszczy komórki. Działają również korzystnie na choroby neurodegeneracyjne, jak choroba Alzheimera, ponieważ zmniejsza się neurotoksyczny efekt peptydu β-amyloidu (białko, które odkłada się w mózgu i powoduje objawy choroby Alzheimera).
Podsumowanie
Naryngenina należy do grupy flawonoidów. Różne badania przytoczone w tym artykule sugerują, że ma ona wiele pożądanych właściwości, które chronią skórę przed promieniowaniem UV, hamują procesy powstawania miażdżycy i redukują stres oksydacyjny. Bardzo ważne są dalsze badania nad naryngeniną i jej wpływem na ludzki organizm.
Bibliografia
Czaplińska M., Czepas J., Gwoździński K., Budowa, właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe flawonoidów, Postępy Biochemii 2012, nr 58, s. 235–244
Pobłocka-Olech L., Marcinkowska K., Krauze-Baranowska M., Naryngenina i jej pochodne – flawanony o wielokierunkowej aktywności farmakologicznej, Postępy Fitoterapii 2006, nr 1, s.16–22
W tej samej kategorii