On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Przeciwnowotworowa moc owoców

Modyfikowane pektyny cytrusowe wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i wspierają detoksykację organizmu.

Modyfikowane pektyny cytrusowe

Pektyny to heteropolisacharydy budujące ściany komórkowe wielu roślin. W przemyśle spożywczym stosowane są jako substancje żelujące, emulgujące, zagęszczające i stabilizujące. Wykazują właściwości prozdrowotne. Szczególne zainteresowanie naukowców budzi możliwość wykorzystania modyfikowanych pektyn cytrusowych do walki z chorobami nowotworowymi.

Szczególne właściwości

Modyfikowane pektyny cytrusowe (MCP) to polisacharydy naturalnych pektyn pozyskanych ze skórek i miąższu owoców cytrusowych. Specjalna obróbka, tzn. modyfikacja przez wysoką temperaturę i pH, pozwala rozbić węglowodany na krótsze nierozgałęzione łańcuchy bogate w galaktozę. Powoduje to zmniejszenie ich masy cząsteczkowej, dzięki czemu zwiększa się rozpuszczalność i przyswajalność pektyn.

W walce z rakiem i miażdżycą

Działanie MCP polega na hamowaniu wiązania galaktozy przez galektynę-3 (Gal-3), przez co mogą ograniczać agregację (zlepianie się) komórek nowotworowych i ich adhezję (przyleganie) do śródbłonka naczyń oraz pobudzać ich apoptozę (śmierć). MCP hamują angiogenezę (tworzenie się naczyń włosowatych) w przebiegu choroby nowotworowej i redukują powstawanie przerzutów. Wykazano ich skuteczność w hamowaniu rozwoju raka prostaty, okrężnicy, piersi, szpiczaka mnogiego i czerniaka.

Ograniczają też rozwój zmian miażdżycowych przez hamowanie galektyny-3 i obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.

Oprócz tego wspomagają detoksykację organizmu. Łatwo tworzą sole z kationami metali, m.in.: ołowiu, kadmu, arsenu, dlatego zmniejszają ich wchłanianie i ułatwiają wydalanie. Poprzez obniżenie zawartości metali ciężkich w tarczycy czy wątrobie mogą także normalizować pracę tych organów.

Działają także przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Redukują namnażanie się gronkowca złocistego (łac. Staphylococcus aureus) i hamują proces włóknienia wątroby.

Wartościowy suplement

Modyfikowane pektyny cytrusowe sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Osoby narażone na działanie metali ciężkich lub poddawane kuracji detoksykującej mogą wspomagać się tymi substancjami.

Środki ostrożności

Suplementy z modyfikowanych pektyn cytrusowych nie są zalecane przy nadwrażliwości pokarmowej i w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Nie powinny przyjmować ich kobiety ciężarne ani karmiące.


Bibliografia

Wikiera A., Irla M., Mika M., Prozdrowotne właściwości pektyn, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2014, nr 68, s. 590–596.

Glinsky V.V., Raz A., Modified citrus pectin anti-metastatic properties: one bullet, multiple targets, Carbohydrate Research 2009, nr 344 (14), s. 1788–1791.

Abu-Elsaad N.M., Elkashef W.F., Modified citrus pectin stops progression of liver fibrosis by inhibiting galectin-3 and inducing apoptosis of stellate cells, Canadian Journal of Physiology and Pharmacology 2016, nr 94 (5), s. 554–562.

Modified Citrus Pectin Monography, Alternative Medicine Review 2000, t. 5, nr 6, s. 573–575.

MacKinnon A.C., Liu X., Hadoke P.W. i in., Inhibition of galectin-3 reduces atherosclerosis in apolipoprotein E-deficient mice, Glycobiology 2013, nr 23 (6), s. 654–663.

Dahdouh E., El-Khatib S., Baydoun E. i in., Additive Effect of MCP in Combination with Cefotaxime Against Staphylococcus aureus, Medicinal Chemistry 2017, nr 13 (7), s. 682–688.

Eliaz I., Hotchkiss A.T., Fishman M.L. i in., The effect of modified citrus pectin on urinary excretion of toxic elements, Phytotherapy Research 2006, nr 20 (10), s. 859–864.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password