On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Soja – odżywcze i lecznicze nasiona

Soja ceniona jest przede wszystkim z powodu wyjątkowo wysokiej, jak na rośliny, zawartości białka.

Soja (Glycine max) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i tam zaczęto ją uprawiać. Znana jest głównie w Chinach, i to od 4 tys. lat, oraz w Indiach. Większość plantacji nadal znajduje się w Chinach oraz w Ameryce Północnej i Południowej (Brazylii, Argentynie, Chile). 55% światowej produkcji soi pochodzi właśnie z Ameryki.

Żywność wysokobiałkowa

Jest to roślina o jadalnych nasionach, należy do roślin strączkowych, tzn. że ziarna umieszczone są w strąku, który jest owocem. Strąk soi zawiera od jednego do czterech nasion, które mogą mieć różne kolory: żółty, brunatny, zielony lub nawet czarny. Soja ceniona jest przede wszystkim z powodu wyjątkowo wysokiej, jak na rośliny, zawartości białka. Jej nasiona zawierają aż 30–50% białka o składzie aminokwasów odpowiednim dla człowieka i zwierząt. Oprócz tego jest w niej wiele cennych witamin i minerałów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dojrzałe ziarna soi mają następujący skład:

1) składniki odżywcze: białko – 36,49 g/100 g, węglowodany - 30,16 g/100 g (w tym cukry proste 7,33 g), tłuszcz – 19,94 g/100 g, błonnik – 9,3 g/100 g;

2) witaminy: witamina C – 6,0 mg/100 g, niacyna (witamina B3) – 1,623 mg/100 g, tiamina (witamina B1) – 0,874 mg/100 g, ryboflawina (witamina B2) – 0,870 mg/100 g, witamina E – 0,85 mg/100 g, witamina B6 – 0,377mg/100 g, kwas foliowy (witamina B9) – 375 μg/100 g, witamina K – 47 μg/100 g, witamina A – 22 IU/100 g;

3) minerały: potas – 1797 mg/100 g, fosfor – 704 mg/100 g, magnez – 2 80 mg/100 g, wapń – 277 mg/100 g, żelazo – 15,70 mg/100 g, cynk – 4,89 mg/100 g, mangan – 2,517 mg/100 g, sód 2 mg/100 g, miedź – 1,658 mg/100 g, selen – 17,8 μg/100 g;

4) tłuszcze: kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 11,255 g/100 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 4,404 g/100 g, kwasy tłuszczowe nasycone – 2,884 g/100 g.

Ziarna soi są bogate również w lecznicze fitoestrogeny działające podobnie do estrogenów, żeńskich hormonów płciowych, są to przede wszystkim izoflawonoidy: genisteina, daidzeina oraz glyciteina. W różnych produktach sojowych znajduje się od 7 do 178 mg tych organicznych związków w 100 g produktu.

Właściwości prozdrowotne

To właśnie dzięki izoflawonoidom soja wykazuje cechy lecznicze. Ich pozytywny wpływ na organizm obejmuje:

1) układ krwionośny, w którym regulują metabolizm lipidów, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższając poziom dobrego (HDL); przeciwdziałają też zlepianiu się płytek krwi, co zapobiega powstawaniu groźnych zatorów w naczyniach krwionośnych; mają bezpośredni wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego – takie działanie zapewnia skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia;

2) układ pokarmowy – wspomagają gospodarkę tłuszczową wątroby, obniżają ilość odkładającego się w niej tłuszczu;

3) układ rozrodczy – łagodzą objawy menopauzy u kobiet: m.in. uderzenia gorąca, czy zawroty głowy. Dzieje się tak dlatego, że w tym okresie spada poziom estrogenów, a fitoestrogeny sojowe z powodzeniem je zastępują. Równocześnie działają zapobiegawczo i leczniczo przy osteoporozie (ubytkach tkanki kostnej), na którą szczególnie narażone są kobiety w okresie przekwitania, ponieważ to poziom estrogenów reguluje gęstość kości;

4) działanie przeciwnowotworowe – szczególnie genisteina (stanowi 50% wszystkich flawonoidów w nasionach soi) hamuje namnażanie się komórek nowotworowych; zmniejsza się zachorowalność głównie na raka piersi, jajników i szyjki macicy oraz raka prostaty. Dowodem na takie właściwości jest niska zachorowalność na nowotwory w krajach azjatyckich, gdzie spożywa się duże ilości produktów zawierających soję;

5) działanie przeciwutleniające – chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wyłapując je i neutralizując i w ten sposób zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy, cukrzycy, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych.

Wystarczy przyjąć zaledwie 20–30 g soi dziennie, aby skorzystać ze wszystkich jej zdrowotnych właściwości.

Możliwości kulinarne

Ze względu na dużą zawartość białka soja może być idealnym zamiennikiem białka zwierzęcego, zarówno mięsa, jak i nabiału: mleka, jego przetworów i jaj. Dla wegetarian i wegan ma ona szczególne znaczenie, gdyż dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz wystarczająco dużo pełnowartościowego białka.

Z soi wytwarza się m.in.:
1) olej sojowy (najlepszy jest nierafinowany, tłoczony na zimno) jest ciekawym dodatkiem do sosów i sałatek, może służyć do smażenia czy pieczenia; ma intensywny orzechowy smak i aromat;
2) kasze i mąki z rozdrobnionych lub zmielonych ziaren; mąka może być używana do wyrobu pieczywa, ciast, makaronów i zagęszczania sosów;
3) mleko sojowe z namoczonych nasion, miksuje się je z wodą, a następnie odciska pozostałość miąższu od powstałego mleka; można go używać do wszystkich dań, do których dodaje się mleko krowie (chcąc jednak podawać mleko sojowe niemowlętom, należy sięgnąć po specjalne preparaty przygotowane w tym celu na bazie soi - czyste mleko sojowe nie nadaje się dla niemowląt, a dzieciom powinno być podawane w ograniczonych ilościach);
4) serek tofu i ser tempeh z mleka sojowego są idealnym zamiennikiem mięsa (można robić np. kotlety) lub dodatkiem do sałatek czy deserów na bazie sera;
5) lecytynę sojową stosowaną jako emulgator (substancja umożliwiająca wymieszanie się wody i oleju zapobiegająca ich późniejszemu rozwarstwianiu się) w przemyśle spożywczym;
6) sos sojowy dostępny jako jasny lub ciemny, jest produktem fermentacji ziaren soi i pszenicy z dodatkiem soli i wody; jest przyprawą niezastąpioną w azjatyckiej kuchni;
7) pastę miso, wywodzącą się z Japonii sfermentowaną mieszankę gotowanej i zmielonej soi oraz rozgotowanego ryżu lub innego zboża z dodatkiem soli i drożdży koji; stosuje się ją jako dip lub przyprawa do ryb, mięsa, warzyw, sosów i marynat lub innych produktów sojowych, np. tofu; jest składnikiem japońskiej zupy miso.

W przemyśle spożywczym soję dodaje się również do wyrobów mięsnych (konserw, wędlin, pasztetów, parówek) oraz słodyczy, ciast, a nawet chleba – producenci chcą wyprodukować więcej produktu przez zwiększenie jego masy i wartości odżywczej.

Nie tylko korzyści

Mimo wielu atutów soja ma sporo wad, dlatego przynosi nie tylko korzyści, są i przeciwwskazania. Przede wszystkim większość upraw jest modyfikowana genetycznie (GMO), dotyczy to nawet 70% światowej produkcji. Warto więc szczególnie uważnie wybierać produkty sojowe, najlepsze są te oznaczone symbolem „nonGMO”.

Oprócz cennych związków odżywczych zawiera sporo szkodliwych dla zdrowia mogących powodować następujące dolegliwości:
1) alergię – białko sojowe, podobnie jak to zawarte w mleku krowim, może wywoływać reakcje uczuleniowe, jak: wysypki skórne z atopowym zapaleniem skóry (AZS) włącznie, przewlekły kaszel prowadzący do astmy i inne dokuczliwe objawy;
2) wzdęcia – wiele roślin strączkowych zawiera oligosacharydy, które ulegają fermentacji w przewodzie pokarmowym, powodując uczucie pełności i dyskomfort

Porada
Namaczając nasiona na noc przed gotowaniem i długo później gotując, unikniesz wzdęć, bo większość oligosacharydów zostanie wyeliminowana;

3) choroby tarczycy, m.in. niedoczynność i wole tarczycowe – odpowiedzialne za to są tioglikozydy;
4) przerost trzustki wywołany przez inhibitor trypsyny;
5) spadek poziomu testosteronu oraz zmniejszenie ilości plemników produkowanych w jądrach (u mężczyzn) - odpowiedzialne za to są fitoestrogeny zawarte w nasionach soi, badania nie potwierdziły jednak jednoznacznie tych przypuszczeń.

Wszystkich problemów wywołanych przez niektóre niekorzystne związki można się ustrzec, zachowując umiar zarówno w ilości spożywanych produktów sojowych, jak i w rozsądnym stosowaniu suplementów diety zawierających fitoestrogeny sojowe. W ten sposób można jednocześnie skorzystać z ich właściwości zdrowotnych.


Bibliografia

Kwiatkowska E., Fitoestrogeny sojowe w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Postępy Fitoterapii 2007, nr 4, s. 207–211, online

Nowak A., Nasiona soi zwyczajnej — cenny surowiec dietetyczny i leczniczy, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2011, nr 1–2 (290–291), s. 179–187, online


Tagi: soja
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password