
Świeże soki warzywno-owocowe
Soki z warzyw i owoców są skarbnicą witamin oraz innych składników wspomagających zdrowie i podnoszących odporność.
Świeże soki – dlaczego warto po nie sięgnąć
Owoce i warzywa to niezbędne komponenty prawidłowo zbilansowanej diety. Produkty te dostarczają naszemu organizmowi m.in.: błonnika, cennych witamin, minerałów i innych związków aktywnych. Dobrym sposobem na wykorzystanie ich prozdrowotnych właściwości może być spożywanie świeżo wyciskanych soków.
Zalety soków warzywnych i owocowych
Soki stanowią skoncentrowane źródło wielu składników odżywczych. Ich dokładny skład zależny jest od surowca, z jakiego zostały otrzymane. Wiele soków obfituje w β-karoten, witaminę C, potas i mangan. W znacznych ilościach znajdują się w nich także witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń, cynk i selen. Substancje występujące w sokach są łatwo przyswajalne przez organizm. Warzywa i owoce w formie płynnej są ponadto szybko trawione i nie obciążają przewodu pokarmowego w takim stopniu jak surowe produkty. Dodatkowo odznaczają się wysoką zawartością flawonoidów i karotenoidów. Związki te mają działanie przeciwutleniające. Świeżo wyciśnięte soki cechuje wyższa niż w przetworach pasteryzowanych zawartość polifenoli i większa aktywność antyoksydacyjna.
Dzięki obecności składników alkalizujących świeże soki pomagają zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wśród korzyści wynikających z ich zażywania wymienia się również: wzmocnienie odporności, poprawę trawienia, przyspieszenie metabolizmu i usprawnienie mechanizmów detoksykacyjnych. Soki można z powodzeniem wykorzystać w domowych kuracjach oczyszczających czy regenerujących. Niektóre z nich znajdują też potencjalne zastosowanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dla przykładu – spożywanie soku z pomarańczy może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i lipoproteiny LDL we krwi.
Na odporność i wzmocnienie – właściwości wybranych soków
Jeden z najbardziej wartościowych soków pozyskiwany jest z marchewki. Dzięki wysokiej zawartości β-karotenu i innych karotenoidów sok z marchwi ma pozytywny wpływ na wzrok i kondycję skóry. Jego regularne picie może pomóc w zredukowaniu stresu oksydacyjnego i obniżeniu poziomu cholesterolu. Polecany jest osobom cierpiącym z powodu problemów skórnych, nadciśnienia i chorób układu krążenia.
Warto sięgnąć po soki na bazie surowców zasobnych w witaminy A, E, C i polifenole, aby wzmocnić mechanizmy obronne organizmu. Dobrym wyborem będą więc soki z aronii, czarnej porzeczki, owoców cytrusowych czy selera naciowego. W celu zredukowania ryzyka infekcji układu moczowego powinniśmy sięgnąć po sok z żurawiny. Obecne w nim proantocyjanidyny i procyjanidyny hamują adhezję bakterii E. coli do błony śluzowej dróg moczowych.
W profilaktyce antynowotworowej warto z kolei stosować soki zawierające np.: likopen, sulforafan czy glutation. Odpowiednie będą zatem przetwory z pomidorów, brokułów, szpinaku lub jarmużu. Natomiast kuracja z soków otrzymanych z grejpfruta, cytryny, dyni lub selera naciowego usprawni detoksykację, poprawi pracę nerek i wątroby. Produkty te mają m.in. działanie moczo- i żółciopędne.
Dla osób odczuwających przewlekłe zmęczenie lub potrzebujących dodatkowego zastrzyku energii idealny będzie sok z buraka. Dzięki wysokiej zawartości azotanów, które w organizmie ulegają przekształceniu do tlenku azotu, sok z buraka usprawnia przepływ krwi i wzmacnia siłę mięśni. Może zwiększyć wytrzymałość sportowców i osób intensywnie pracujących fizycznie. Do przyrządzenia energetyzujących soków warto wykorzystać też jabłka czy kiwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika owoce te zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi i gwarantują długie uczucie sytości.
Bibliografia
Zheng J., Zhou Y., Li S. i in., Effects and mechanisms of fruit and vegetable juices on cardiovascular diseases, International Journal of Molecular Sciences 2017, nr 18 (3).
Rembiałkowska E., Hallmann E., Adamczyk M. i in., Wpływ procesów technologicznych na zawartość polifenoli ogółem oraz na potencjał przeciwutleniający przetworów (soku i kremogenu) uzyskanych z jabłek pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, nr 1 (46), s. 1211–26.
Wasek M., Wawer I., Kunachowicz H. i in., Antyoksydacyjny potencjał soków owocowych – badania metodą spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego, Żywienie Człowieka i Metabolizm 2001, t. 28, nr 2, s. 99–106.
Neuhoff-Murawska J., Socha P., Socha J., Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży, Standardy Medyczne. Pediatria 2007, t. 4, nr 1, s. 91–99.
W tej samej kategorii