Wiosenne alergie
Alergia to swoista, ale przesadzona reakcja układu odpornościowego, odpowiadającą na konkretne czynniki środowiska - alergeny.
Czym jest alergia
Alergia jest swoistą, czyli odpowiadającą na konkretne czynniki środowiska, tzw. alergeny, ale przesadzoną reakcją układu odpornościowego. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko alergenom, które same w sobie nie są niebezpieczne dla organizmu. W zależności od rodzaju alergenu objawy mogą być bardzo różne – od kataru siennego po astmę, biegunki, objawów skórnych po wstrząs anafilaktyczny zagrażający życiu.
Sezonowość alergii
Niektóre alergeny występują w otoczeniu cały czas, od innych można stronić, a część charakteryzuje się sezonowością. Przykładem sezonowych alergenów są pyłki roślin, które występują w otoczeniu przede wszystkim na wiosnę, w czasie kwitnienia. Alergia na pyłki najczęściej objawia się zapaleniem spojówek, zapaleniem skóry, katarem siennym, zapaleniem zatok lub astmą. Alergie na pyłki roślin należą do najczęstszych w Polsce.
Jakie rośliny uczulają
Najczęściej uczulają pyłki roślin należących do traw i drzew, jednak także rośliny zielne mogą powodować objawy.
Poniżej przedstawiono rośliny najczęściej powodujące alergie:
• trawy – zarówno "dziko" rosnące, jak i zboża,
• drzewa – brzoza, olsza, buk, leszczyna, dąb, lipa, topola, wierzba,
• rośliny zielne – bylica, komosa, pokrzywa, babka, mniszek, szczaw.
Coraz częstsze alergie
Szacuje się, że na początku XX wieku alergię miało około 1–3% populacji, a na początku XXI wieku już 23–25%. Powoduje to, że coraz częściej nasz układ odpornościowy się myli? Prawdopodobnie powodem jest zanieczyszczenie powietrza i środowiska w ogóle. Na co dzień stykamy się z wieloma różnymi substancjami, których rozpoznanie i walka z nimi skutkuje przemęczeniem układu odpornościowego. Zanieczyszczenie powietrza wyzwala łączenie się różnych substancji z pyłkami w konglomeraty, a to nasila objawy alergii.
Bibliografia
Amato G. i in., Allergenic pollen and pollen allergy in Europe, Allergy 2007, vol. 62, s. 976–990, online.
Kozłowska A. i in., Uczulenia poliwalentne i monowalentne na alergeny pyłku roślin u chorych z alergią, Alergia, Astma, Immunologia. Przegląd Kliniczny 2007, t. 12, nr 2, s. 81–86, online.
Obtułowicz K., Environment and its impact on allergy, Problemy Higieny i Epidemiologii 2006, t. 87, nr 4, s. 359–363, online.
W tej samej kategorii