On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Czarny czosnek - właściwości prozdrowotne

Powstaje w wyniku procesu długiego dojrzewania czosnku zwykłego, gdzie w odpowiednich warunkach dochodzi do przemiany cukrów i białek.

Jak powstaje czarny czosnek

Powstaje ze zwykłego czosnku (łac. Allium sativum) w procesie długotrwałego dojrzewania. W odpowiednich warunkach wilgotności i temperatury dochodzi do przemian cukrów oraz białek. Kolor czosnku staje się czarny, inny jest też jego zapach i smak, a co za tym idzie – właściwości prozdrowotne.

Właściwości przeciwutleniające

Ten rodzaj właściwości pomaga neutralizować wolne rodniki, zmniejszać ryzyko pojawiania się nowotworów, zmniejszać zasięg powstających stanów zapalnych, spowalniać procesy starzenia się tkanek.

Właściwości immunomodulujące

Wpływają na układ odpornościowy organizmu. Zwiększa się liczebność i żywotność niektórych komórek odpowiedzialnych za odporność – a to czyni wyższym prawdopodobieństwo wczesnej reakcji organizmu na infekcje czy procesy nowotworowe. Jednocześnie czarny czosnek działa przeciwalergicznie i redukuje zasięg reakcji alergicznych.

Właściwości przeciwnowotworowe

Czarny czosnek nie tylko może zapobiegać powstawaniu nowotworów. Można także używać go do walki z tymi nowotworami, które już się pojawiły. Udowodniono takie działanie m.in. na raka żołądka. Czarny czosnek uniemożliwia komórkom tego raka namnażanie się, przez co ogranicza wzrost guza. Badania przeprowadzone na myszach pokazują, że prawdopodobnie działa w ten sposób na znacznie więcej nowotworów.

Poza właściwościami przedstawionymi powyżej, czarny czosnek zachowuje także właściwości zwykłego czosnku:
• obniża poziomu cholesterolu we krwi,
• działa przeciwbakteryjnie,
• obniża ciśnienie krwi,
• działa przeciwzapalnie.

Ochrona wątroby

Regularne spożywanie czarnego czosnku powoduje, że organizm spala więcej tłuszczów, zawartość tłuszczu trzewnego maleje, mniej otłuszczona staje się też wątroba. Poza tym wpływa on na przemianę tłuszczów w organizmie. Wszystkie te procesy powodują odciążenie wątroby i pozwalają na zachowanie jej w dobrym zdrowiu.

Inne właściwości

Poza właściwościami przedstawionymi powyżej, czarny czosnek zachowuje także właściwości zwykłego czosnku:
• obniża poziomu cholesterolu we krwi,
• działa przeciwbakteryjnie,
• obniża ciśnienie krwi,
• działa przeciwzapalnie.


Bibliografia

Kim M. i in., Hepatoprotective effect of aged black garlic on chronic alcohol-induced liver injury in rats, Journal of Medicinal Food 2011, vol. 14, p. 7–8, s. 11–19, online
Lee Y. i in., Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus, Nutrition Research and Practice 2009, vol. 3, p. 2, s. 156–161, online
Sasaki J. i in., Processed black garlic (Allium sativum) extracts enhance anti-tumor potency against mouse tumors, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology 2007, vol. 1, p. 2, s. 278–281, online
Wang D. i in., Black Garlic (Allium sativum) extracts enhance the immune system, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology 2010, vol. 4, p. 1, s. 37–40, online
Wang X. i in., Aged black garlic extract induces inhibition of gastric cancer cell growth in vitro and in vivo, Molecular Medicine Reports 2012, vol. 5, p. 1, s. 66–72, online


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password