Jak powstaje czarny czosnek
Powstaje ze zwykłego czosnku (łac. Allium sativum) w procesie długotrwałego dojrzewania. W odpowiednich warunkach wilgotności i temperatury dochodzi do przemian cukrów oraz białek. Kolor czosnku staje się czarny, inny jest też jego zapach i smak, a co za tym idzie – właściwości prozdrowotne.
Właściwości przeciwutleniające
Ten rodzaj właściwości pomaga neutralizować wolne rodniki, zmniejszać ryzyko pojawiania się nowotworów, zmniejszać zasięg powstających stanów zapalnych, spowalniać procesy starzenia się tkanek.
Właściwości immunomodulujące
Wpływają na układ odpornościowy organizmu. Zwiększa się liczebność i żywotność niektórych komórek odpowiedzialnych za odporność – a to czyni wyższym prawdopodobieństwo wczesnej reakcji organizmu na infekcje czy procesy nowotworowe. Jednocześnie czarny czosnek działa przeciwalergicznie i redukuje zasięg reakcji alergicznych.
Właściwości przeciwnowotworowe
Czarny czosnek nie tylko może zapobiegać powstawaniu nowotworów. Można także używać go do walki z tymi nowotworami, które już się pojawiły. Udowodniono takie działanie m.in. na raka żołądka. Czarny czosnek uniemożliwia komórkom tego raka namnażanie się, przez co ogranicza wzrost guza. Badania przeprowadzone na myszach pokazują, że prawdopodobnie działa w ten sposób na znacznie więcej nowotworów.
Poza właściwościami przedstawionymi powyżej, czarny czosnek zachowuje także właściwości zwykłego czosnku:
• obniża poziomu cholesterolu we krwi,
• działa przeciwbakteryjnie,
• obniża ciśnienie krwi,
• działa przeciwzapalnie.
Ochrona wątroby
Regularne spożywanie czarnego czosnku powoduje, że organizm spala więcej tłuszczów, zawartość tłuszczu trzewnego maleje, mniej otłuszczona staje się też wątroba. Poza tym wpływa on na przemianę tłuszczów w organizmie. Wszystkie te procesy powodują odciążenie wątroby i pozwalają na zachowanie jej w dobrym zdrowiu.
Inne właściwości
Poza właściwościami przedstawionymi powyżej, czarny czosnek zachowuje także właściwości zwykłego czosnku:
• obniża poziomu cholesterolu we krwi,
• działa przeciwbakteryjnie,
• obniża ciśnienie krwi,
• działa przeciwzapalnie.