Najpopularniejsza witamina na świecie
Obecność witaminy C jest istotna dla zdrowia człowieka, a najważniejszą jej rolą jest uczestnictwo w ważnych procesach biologicznych.
Powszechna i niesamowita witamina C
Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o rozwoju, stanie zdrowia i wydolności fizycznej organizmu. Jedną z najważniejszych witamin dla zdrowia człowieka jest witamina C. Obecna jest w wielu warzywach, owocach oraz ziołach, a poszczególne z nich różnią się jej zawartością w bardzo szerokim zakresie.
Rola w organizmie
Witamina C to związek organiczny wysoko aktywny biologicznie. Uczestniczy w wielu niezwykle ważnych dla zdrowia organizmu przemianach i reakcjach stymulując przy tym różne procesy biologiczne. Dzięki rewelacyjnej rozpuszczalności witaminy C jest ona wchłaniana w ok. 80% w organizmie. Proces wchłaniania odbywa się głównie w dwunastnicy oraz w jelicie cienkim jednak efektowność tego procesu zależy przede wszystkim od stanu zdrowia danej osoby.
Kwas askorbinowy uczestniczy w procesach metabolicznych w organizmie jako związek transportujący elektrony. Bierze udział w biosyntezie białka kolagenowego, metabolizmie tłuszczów i kwasów żółciowych. Uczestniczy również w biosyntezie hormonów kory nadnercza, a co ważniejsze wspomaga pracę układu immunologicznego podnosząc odporność organizmu.
Niezwykły antyoksydant
Witamina C uznawana jest za jeden z najpopularniejszych antyoksydantów, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym pełni rolę ochronną przy chorobach sercowo-naczyniowych i chorobie wieńcowej serca. Chroni również komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym gdzie reaktywne formy tlenu mogą wywierać na nie negatywny wpływ. Posiada zdolność do „wymiatania” wolnych rodników zmniejszając ilość uszkodzeń DNA, białek i lipidów, obniżając przy tym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Kolagen, a witamina C
Jedną z najważniejszych funkcji biologicznych kwasu askorbionowego jest biosynteza kolagenu w organizmie. Białko kolagenowe tworzy tkanki, narządy, występuje w skórze, kościach, chrząstkach czy rogówce oka. Rola witaminy C jaką spełnia w procesie biosyntezy tego wyjątkowego białka polega na uczestnictwie w hydrolizacji proliny oraz lizyny i hydroksylizyny dostarczając elektrony enzymom również współdziałającym w tym procesie. Właśnie dzięki niej prokolagen zostaje przekształcony w organizmie we właściwy kolagen.
Hipowitaminoza – groźny niedobór
Cały organizm człowieka bez obecności witamin nie jest w stanie poprawnie funkcjonować, gdyż sam nie jest w stanie ich wytwarzać, a nawet jeśli, to ich produkowane ilości są niewystarczające. Powstały stan umiarkowanego niedoboru określonej witaminy, który wywołuje charakterystyczne objawy przy zakłóceniach w funkcjonowaniu organizmu nazywany jest hipowitaminozą. Zbyt wysokie niedobory witaminy mogą prowadzić do zmian strukturalnych w różnych narządach i komórkach.
Charakterystyczne objawy:
• występowanie szkorobutu, który objawia się krwawieniem oraz obrzmieniem dziąseł, co w następstwie prowadzi do wypadania zębów
• zakłócenia w tworzeniu nowych włókien kolagenowych – co może powodować większą łamliwość kości oraz zwolniony proces gojenia się ran
• zmniejszona odporność organizmu
• apatia, zmęczenie oraz bóle mięśniowe
• osłabienie naczyń włosowatych
• możliwość powstawania mikrowylewów
Warto pamiętać, że nadmiar witaminy C nie jest toksyczny dla organizmu jednak spożywanie przez długi czas jej większych ilości może prowadzić do częstszego oddawania moczu, wystąpienia biegunki oraz być przyczyną tworzenia się kamieni nerkowych.
Niezbędna i ważna witamina
Nie ma wątpliwości, że kwas askorbinowy jest najbardziej znaną i cenioną witaminą o wielokierunkowym działaniu względem naszego zdrowia. W okresie choroby, np; przeziębienie potrafi złagodzić jej przebieg, a nawet skrócić czas utrzymywania się jej symptomów. Najważniejszą jej rolą jest uczestnictwo w wielu bardzo ważnych procesach biologicznych, nawet do niektórych z nich jest wręcz niezbędna.
Warto więc pamiętać o jej wszechstronnym, dobroczynnym działaniu i pilnować jej odpowiedniej spożywanej ilości, możemy dzięki takim działaniom lepiej wspierać pracę naszego całego organizmu co w skutkach odzwierciedli się na naszym samopoczuciu czy stanie fizycznym.
Bibliografia
Witaminy, pod red. prof.dr. hab. Jana Gawęckiego, Akademia Rolnicza, Poznań 2002, str. 7, 21, 45, 50, 104
Katarzyna Janda, Magdalena Kasprzak, Jolanta Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcjie i występowanie, online: http://ojs.pum.edu.pl/pomjlifesci/article/viewFile/427/326 [dostęp: 28/11/2018]
W tej samej kategorii