Candida albicans
Grzyb Candida albicans to najczęstszy powód kandydozy. Jak unikać ich namnażania?
Czym jest Candida albicans?
Candida albicans to gatunek grzybów zaliczany do drożdżaków. Należy do flory fizjologicznej przewodu pokarmowego u 40–80% populacji. Zamieszkuje dolną część przewodu pokarmowego i odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka: wspomaga rozkład cukru. Jego niewielka ilość nie koliduje z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu, jednak przy sprzyjających warunkach do jego rozwoju – zwłaszcza przy obniżonej odporności organizmu – może dojść do infekcji oraz rozwoju kandydozy, czyli drożdżycy.
Czym jest kandydoza?
Kandydoza, czyli inaczej grzybica, to choroba wywołana w ok. 70% przypadków przez grzyby Candida albicans. W ostatnim czasie przypadłość ta stała się istną plagą XXI w. ze względu na łatwość zakażeń, zły tryb życia oraz niewłaściwy sposób odżywiania, który tworzy idealne warunki do rozwoju drożdżycy w organizmie. Grzybom Candida albicans wystarczy odrobina wilgoci oraz dostępu do białek i cukrów, aby w bardzo szybkim tempie opanowały nasz organizm.
Co powoduje rozprzestrzenianie się grzybów?
Zachorowaniu na grzybicę sprzyja wiele czynników i rzadko ma ona tylko jeden powód. Do głównych przyczyn kandydozy można zaliczyć długie przyjmowanie antybiotyków, które potrafią w organizmie wywołać duże spustoszenie. Antybiotyki często stosowane są bez zapewnienia pacjentowi odpowiedniej osłony przeciwgrzybicznej. Dodatkowo przedłużająca się antybiotykoterapia skutecznie zaburza florę fizjologiczną, osłabia organizm – i w rezultacie powoduje większą podatność na zakażenie kandydozą. Również doustne środki antykoncepcyjne w połączeniu z dietą bogatą w cukier mają podobne do antybiotyków skutki. Bardzo dużą – o ile nie największą – rolę w rozwoju kandydozy odgrywa zła dieta, bogata w węglowodany. W szczególności cukry proste są doskonałą pożywką dla drożdżaków i przyczyniają się do rozwoju tych grzybów. Główne niebezpieczeństwo stanowią produkty takie jak: oczyszczone zboża, słodycze, a także przetwory mleczne z dużą zawartością laktozy. Na rozwój kandydozy szczególnie narażone są osoby chore na cukrzycę ze względu na podniesiony poziom glukozy w organizmie. Bardzo sprzyjające rozwojowi drożdżycy są również brak odpoczynku, stres i przemęczenie.
Jakie są objawy drożdżycy?
Do najczęstszych objawów kandydozy należą:
- problemy ze strony układu pokarmowego, tj. gazy, wzdęcia, biegunki lub wręcz przeciwnie – zaparcia,
- wyczerpanie i skrajne zmęczenie,
- zaburzenia koncentracji, osłabienie pamięci, słaba koordynacja fizyczna,
- zaburzenia lękowe, depresja,
- nieświeży oddech, biały nalot na języku,
- kichanie, świsty, problemy z zatokami,
- zakażenia pochwy.
Jak wykryć grzyby Candida albicans?
Popularną, proponowaną w internecie metodą wykrywania grzybów Candida albicans jest tzw. test ślinowy. Polega on na wypluciu śliny tuż po przebudzeniu do szklanki wody, a następnie obserwowanie jej zachowania po 15, 30, 45 oraz 60 minutach. Jeśli ślina zostanie na górze szklanki i jednolicie będzie opadać na dno, to znak, że w organizmie wszystko funkcjonuje prawidłowo. Jeśli jednak zaobserwujemy smugi, odnogi zwisające w dół, mgiełkę, plamki zawieszone w wodzie i opadające w dół lub osad na dnie szklanki, może to oznaczać zakażenie Candida albicans. Jest to spowodowane zmianą gęstości śliny w trakcie zakażenia. Choć ten test rzeczywiście pozwala wykryć obecność grzybów, nie jest zbyt wiarygodny. Jego wynik może zostać zafałszowany choćby przez: odwodnienie, obecność pasożytów, występowanie innych grzybów, alergię lub spożywanie dużej ilości nabiału. Najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie badań krwi lub wymazu z języka.
Jak leczyć grzybicę naturalnymi sposobami?
Proces leczenia drożdżycy jest długi i bardzo uciążliwy. Aby nasz układ immunologiczny poradził sobie w walce z kandydozą, musi być spełniony szereg warunków, bo w przypadku tej choroby tylko działanie na kilku frontach może dawać oczekiwane rezultaty.
- Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią dla naszego organizmu dietę. Powinno się wyeliminować cukry proste, oczyszczone białe zboża, produkty przetworzone, słodkie napoje itd. Cukier jest bowiem doskonałą pożywką dla drożdży, przyśpiesza przy tym ich rozwój i namnażanie się. Również alkohol jest znany z tego, że sprzyja infekcjom drożdżycowym i grzybicznym.
- Drożdże bardzo lubią środowisko mokre, wilgotne – i to właśnie w takim miejscu następuje ich namnażanie. Z tego względu należy doprowadzić do wyprowadzenia wilgoci z organizmu przez wzmocnienie naszego układu pokarmowego. Powinno się także wyeliminować pokarmy, które powodują wilgoć. Poza wymienionymi wcześniej grupami pokarmów są to również: nabiał, jaja, kawa, banany, masło orzechowe, surowe owoce, tofu, tłuste mięsa oraz potrawy smażone.
- Dobrze jest też zadbać o dostarczenie organizmowi naturalnych probiotyków. Najpopularniejsze są kiszonki, które dzięki naturalnemu procesowi fermentacji są doskonałym źródłem bakterii mlekowych, mających zbawienny wpływ na odbudowywanie właściwej mikroflory jelitowej. Do takich pokarmów zaliczamy warzywa kiszone, z czego najpopularniejsze są kapusta i ogórki.
- Również odpowiednia suplementacja może pomóc wzmocnić nasz układ odpornościowy. Warto sięgnąć po preparaty zawierające żeń-szeń, czosnek, kwas kaprylowy (zawiera go np. imbir) czy berberynę. Produkty te działają również antygrzybicznie.
- Należy zmienić swój styl życia, unikać przemęczenia. Niezastąpiona jest tutaj zasada: mniej stresu, więcej odpoczynku.
Bardzo prawdopodobne jest, że stosowanie się do powyższych zasad pozwoli samodzielnie poradzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami kandydozy, uniknąć brania antybiotyków czy leków.
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami