On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Chitozan - unikatowe właściwości

Chitozan jest nietoksyczny, naturalny, biodegradowalny i biofunkcjonalny, dlatego bezpieczny dla organizmu i łatwo dostępny.

Chitozan jest związkiem organicznym, polisacharydem pochodnym chityny. Z chityny zbudowane są zewnętrzne szkielety (pancerze) stawonogów, czyli m.in. skorupiaków (np. krabów, homarów czy krewetek) oraz mięczaków, nicieni, pierwotniaków i owadów (głównie jako pokrywa skrzydeł). Chityna występuje również w ścianach komórkowych niektórych grzybów, okrzemek, alg i bakterii. W wyniku reakcji chemicznych (głównie deacetylacji) z chityny powstaje właśnie chitozan, inaczej nazywany chitosanem.

Unikatowe cechy i naturalne pochodzenie

O wyjątkowych możliwościach chitozanu decydują:
1) zdolność wiązania tłuszczów – chitozan absorbuje tłuszcz przyjmowany w pokarmach, dzięki czemu część tłuszczów nie zostaje strawiona i wchłonięta przez organizm, lecz wydalona wraz z chitozanem. Związek ten jest w stanie zredukować poziom cholesterolu o 20–30 %, jednak w żaden sposób nie przyspiesza spalania tłuszczu, ale absorbując, po prostu usuwa z przewodu pokarmowego;
2) posiada dużą zdolność pęcznienia;
3) jest nietoksyczny, naturalny, biodegradowalny i biofunkcjonalny, dlatego bezpieczny dla organizmu i łatwo dostępny;
4) wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające, chroniąc w ten sposób przed wieloma czynnikami chorobotwórczymi i działając przeciwnowotworowo;
5) adsorbuje jony metali ciężkich.

Chitozan ma wiele zastosowań.

1. W medycynie, biotechnologii, syntezie chemicznej i inżynierii tkankowej
Ma właściwości podobne do celulozy, jest rozpuszczalny w wodzie, co zwiększa jego możliwości zastosowania w postaci włókien czy warstw. Uzyskuje się z niego wiele ważnych biopolimerów, co z kolei umożliwia produkcję różnych materiałów medycznych, służących np. do regeneracji kości czy uzupełniania ubytków skórnych. Wchodzi też w skład implantów oraz sztucznych tkanek i narządów.

2. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
Dzięki temu, że ma cechy podobne do błonnika pokarmowego, stosowany jest w suplementach diety wspomagających odchudzanie. Jest substancją w pełni naturalną i bezpieczną, nietrawioną w układzie pokarmowym, lecz wydalaną po spełnieniu swojej roli.
Szczególnie pomocna przy odchudzaniu i leczeniu otyłości jest zdolność chitozanu do absorpcji tłuszczów, które następnie wraz z nim są usuwane z jelita. Równie ważna jest zdolność pęcznienia – w ten sposób preparaty z chitozanem zwiększają uczucie sytości, co zmniejsza ilość zjadanych potraw.
Chitozan jest związkiem naturalnym i bezpiecznym, jeżeli jednak stosuje się bardzo restrykcyjną dietę, może zaszkodzić, ponieważ tłuszcze powinny stanowić 25–30% wszystkich składników pokarmowych dostarczanych organizmowi codziennie – ich niedobór jest więc szkodliwy. Ważne witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), dlatego właśnie tłuszcze są istotnym składnikiem diety. Największe korzyści ze stosowania chitozanu odniosą więc osoby spożywające dużo tłustych potraw, dla których wydalenie nadmiaru z układu pokarmowego jest niezbędne.
Chcąc sięgnąć po preparaty z chitozanem wspomagające odchudzanie, należy jednak pamiętać, iż najlepszym sposobem dbania o zdrowie i sylwetkę jest zbilansowana dieta eliminująca lub przynajmniej ograniczająca spożycie:
– nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), czyli głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego: smalcu, masła i pełnotłustych produktów mlecznych, tłustego mięsa oraz takich tłuszczów roślinnych, jak olej palmowy;
– olejów rafinowanych, czyli poddanych oczyszczaniu przez ekstrakcję za pomocą silnych środków chemicznych, w wyniku czego oleje te tracą ważne dla zdrowia witaminy i minerały, ale również smak, zapach, barwę, bo stają się przejrzyste, i mogą być długo przechowywane;
– tłuszczy utwardzonych, czyli syntetycznych tłuszczy trans, które powstają z rafinowanych olejów roślinnych w wyniku procesu uwodornienia, np. margaryny zawierające olej palmowy, frytury do smażenia, często używane w restauracjach;
– tłuszcze stosowane w przemyśle cukierniczym czy oleje w chipsach, majonezach, produktach w proszku i słodkich przekąskach.
W zbilansowanej diecie muszą się znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) znajdujące się w: rybach morskich, roślinach oleistych i wszystkich olejach roślinnych nierafinowanych, tłoczonych na zimno, np. w: oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, oleju kokosowym, lnianym, kukurydzianym i innych.
Ze względu na przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzakrzepowe działanie chitozan stosowany jest w wielu lekach i suplementach diety: podnoszących odporność, redukujących nadciśnienie tętnicze, normujących poziom cukru we krwi oraz przyspieszających gojenie ran (także w opatrunkach).

3. W rolnictwie
Chitozan przyspiesza kiełkowanie i wzrost roślin, jest naturalnym biopestycydem – chroni rośliny przed atakiem grzybów i pleśni. Dzięki antybakteryjnemu i przeciwutleniającemu działaniu podnosi też odporność zwierząt hodowlanych i z tego powodu dodawany jest do pasz.

4. W przetwórstwie żywności
Zdolność do zwalczania bakterii, grzybów i cechy antyoksydacyjne przemawiają za zastosowaniem go jako dodatku do żywności w postaci naturalnego konserwantu.

5. W przemyśle
Pełni istotną rolę w przemyśle papierniczym – zwiększa wytrzymałość papieru. Użycie go w oczyszczalniach ścieków natomiast wynika ze zdolności do adsorpcji jonów metali ciężkich i wysokiej wartości wskaźnika wtórnego pęcznienia.

Badania nad dużą reaktywnością i elastycznymi właściwościami chemicznymi chitozanu nadal trwają, co daje nadzieję na opracowanie jeszcze wielu nowych zastosowań tego związku.


Bibliografia

Bagnowska A., Krala L., Nowak A., Oracz J., Właściwości przeciwutleniające chitozanu w kiełbasach bez dodatku azotanu (III), Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014 nr. 4 (95), s. 173 – 187

Andrzejczak M., Chitozan a odchudzanie, Wyleczto.pl 28.04.2016, online: https://wylecz.to/pl/zdrowy-styl-zycia/diety/chitosan-a-odchudzanie.html, dostęp [1.02.2018]

Kurasiewicz Ł., Chitosan – wykorzystanie w medycynie weterynaryjnej, Laboratoria.net online: http://laboratoria.net/pl/artykul/Chitosan%20%20wykorzystanie%20w%20medycynie%20weterynaryjnej;21744.html, dostęp [1.02.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password