
Kłącze tataraku – różnorodne właściwości
Kłącze tataraku dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu pozwala łatwo pozbyć się bakterii chorobotwórczych.
Tatarak
Tatarak zwyczajny (łac. Acorus calamus) to roślina rosnąca w szuwarach na brzegach jezior i cieków wodnych, a także sztucznych akwenów. Występował on przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz Azji, a potem został zawleczony na inne kontynenty, w tym do Europy. W Polsce obecnie występuje pospolicie w całym kraju, poza Karpatami. Podwodne kłącza tataraku są jadalne, znajdują też zastosowanie w medycynie i kosmetyce.
Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
Kłącze oraz ekstrakty z tataraku mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Możliwe jest użycie go do leczenia drożdżyc, czyli grzybic wywoływanych przez drożdże, w tym Candida albicans, a także grzybic skórnych. Pomaga też zwalczać zakażenia bakteryjne, przede wszystkim związane z układem pokarmowym.
Właściwości przeciwutleniające
Wybrane składniki kłączy tataraku maja także zdolność neutralizowania wolnych rodników, czyli wysoce reaktywnych cząsteczek, które mogą uszkadzać komórki. Dzięki temu tatarak potrafi zapobiegać pojawianiu się stanów zapalnych, spowalnia procesy starzenia się i zmniejsza prawdopodobieństwo rozpoczęcia się procesu nowotworowego.
Leczenie układu pokarmowego
Tatarak dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu jest wykorzystywany w leczeniu różnego rodzaju biegunek. Pozwala łatwo pozbyć się bakterii chorobotwórczych i wspiera rozwój bakterii pożytecznych, stanowiących ważny składnik mikroflory jelitowej. Ponadto jego oddziaływanie na kanały wapniowe w komórkach powoduje redukcję skurczy mięśni gładkich, co jest pomocne w przypadku, gdy do skurczy tych dochodzi w układzie pokarmowym. Dla leczenia układu pokarmowego znaczenie mają właściwości przeciwzapalne tataraku.
Działanie immunosupresyjne
Tatarak obniża reakcje odpornościowe organizmu. Nie jest to korzystne w sytuacjach, w których organizm narażony jest na infekcje, bardzo przydaje się jednak, gdy w organizmie rozwija się choroba autoimmunologiczna lub alergia. W obu tych chorobach problemem jest nadmierna odpowiedź układu odpornościowego i jej przytłumienie – tatarak nie wyleczy dolegliwości, ale może przynieść osobie chorej ulgę.
Obniżanie poziomu lipidów we krwi
Regularnie stosowany tatarak pozwala także na obniżenie poziomu lipidów we krwi, w tym cholesterolu. Zmniejsza to prawdopodobieństwo odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych w postaci płytek miażdżycowych, a w konsekwencji – choroby wieńcowej.
Bibliografia
Balakumbahan R. i in., Acorus calamus: an overview, Journal of Medicinal Plants Research 2010, vol. 4, p. 25, s. 2740–2745, online.
Gilani A. i in., Antispasmodic effect of Acorus calamus Linn. is mediated through calcium channel blockade, Phytotherapy Research 2006, vol. 1, s. 40–44, online.
Mehrotra S. i in., Anticellular and immunosuppressive properties of ethanolic extract of Acorus calamus rhizome, International Immunopharmacology 2003, vol. 3, p. 1, s. 53–61, online.
Parab R. i Mengi S., Hypolipidemic activity of Acorus calamus L. in rats, Fitoterapia 2002, vol.73, p. 6, s. 451–455, online.
Phongpaichit S. i in., Antimicrobial activities of the crude methanol extract of Acorus calamus Linn., Journal of Science and Technology 2005, vol. 27, s. 517–523, online.
Rajput S. i in., An overview on traditional uses and pharmacological profile of Acorus calamus Linn., (Sweet flag) and other Acorus species, Phytomedicine 2014, vol. 21, p. 3, s. 268–276, online.
W tej samej kategorii