On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Owoce i nasiona kakaowca – niepowtarzalne działanie

Antyoksydanty zawarte w nasionach kakaowca działają ochronnie na układ krwionośny oraz układ nerwowy.

Kakaowiec właściwy (gr. Theobroma cacao, czyli theos – bóg, broma – pożywienie) to drzewo rosnące w wilgotnych lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej. Obecnie uprawiany jest również na innych kontynentach, w krajach o gorącym klimacie, przede wszystkim w Afryce. Drzewo osiąga nawet 15 metrów wysokości i rodzi pięknie pachnące, czerwono-żółte kwiaty, z których powstają duże, brunatne owoce typu jagodowego o owalnym kształcie. Osiągają one długość do 20 cm, a kształtem przypominają ogórek. Pokryte są grubą łupiną, pod którą znajduje się aromatyczny, czerwonawy, słodki miąższ. W tym miąższu zagłębione są białe nasiona, czyli popularne ziarna kakaowe, w kształcie zbliżonym do ziaren fasoli czy bobu. Jeden owoc zawiera 20–60 nasion pokrytych białym śluzem.

Kakaowiec ma trzy główne odmiany: Criollo – najdelikatniejsza, najbardziej wrażliwa i najtrudniejsza w uprawie, występuje w Ameryce Środkowej i na Karaibach, ma duże czerwone, białe lub żółte owoce z jasnymi nasionami; Forastero – najpopularniejsza, dużo bardziej wytrzymała odmiana o ciemnofioletowych owocach i ziarnach bardziej gorzkich, mocno czekoladowych w smaku; Trinitario – z Trynidadu, jest krzyżówką dwóch pozostałych.

Długi i skomplikowany proces produkcji kakao

Po zebraniu dojrzałych owoców zostawia się je na jakiś czas, aby fermentowały przez 5–9 dni. Rozcięte na pół wraz z nasionami wrzuca się do specjalnych zbiorników wyłożonych liśćmi bananowca, gdzie temperatura wzrasta do ok. 50oC. W tym czasie ważne jest przekładanie owoców co jakiś czas z jednego zbiornika do drugiego i ich mieszanie. Fermentuje miąższ owoców, a cukry, kwasy organiczne i enzymy w nim zawarte przenikają do ziaren, co znacznie poprawia ich smak. Nasiona suszy się i praży – prażenie ma na celu odkruszenie cienkiej łupiny nasiennej od jądra. O ile świeże nasiona nie mają zapachu, a ich smak jest cierpko-gorzki, o tyle po uprażeniu nabierają brunatnego koloru oraz charakterystycznego dla kakao smaku i zapachu. Tak przygotowane ziarna poddaje się dalszej obróbce: mieleniu – otrzymuje się miazgę kakaową; mechanicznemu tłoczeniu – oddzielenie tłuszczu od proszku. Otrzymuje się w ten sposób masło kakaowe, a proszek jest znanym wszystkim kakao, z którego sporządza się napój. Pili go już od 450 r. p. n. e. Majowie i w XII wieku Aztekowie - pod postacią napoju nazywanego chocolatl. Był to napar uznawany za boski, stąd grecka nazwa kakaowca, gdyż niwelował zmęczenie i dodawał sił. Był też ważnym elementem obrzędów religijnych.

Tłuszcz – główny składnik ziaren

Sfermentowane i uprażone ziarna kakaowca zawierają:
1) 52% tłuszczu (głównie nasycone kwasy tłuszczowe, a w mniejszej ilości również nienasycone),
2) 20% białka,
3) 10% skrobii,
4) 6% wody,
5) 4% barwnika,
6) 3% witamin (K, E, B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B3 – niacyna, B6 – pirydoksyna, B9 – kwas foliowy) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk),
7) 2% błonnika pokarmowego,
8) 1,5–2% teobrominy,
9) 1,5% cukrów,
10) 0,2–0,7% kofeiny.

Oprócz tego ziarna kakaowca zawierają silne przeciwutleniacze: flawonole (związki fenolowe z grupy flawonoidów), proantocyjanidyny (katechiny, epikatechiny) i procyjanidyny (oligomery katechin i epikatechin). W 100 g kakao jest ich 1400 mg. W nasionach są również: kwas walerianowy i ważny aminokwas białkowy – tryptofan.

Kakao na zdrowie

Antyoksydanty w nasionach:

1) działają ochronnie na układ krwionośny (flawonole, proantocyjanidyny i procyjanidyny):
• obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi,
• uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając przenikaniu złego cholesterolu (LDL) do ścian tętnic,
• obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
• wspomagają proces utleniania cholesterolu LDL przy udziale żelaza i miedzi,
rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając w ten sposób przepływ krwi,
• hamują aktywność płytek krwi, zapobiegając powstawaniu skrzepów, co obniża ryzyko wystąpienia: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.

2) flawonole, proantocyjanidyny i procyjanidyny działają pozytywnie na układ nerwowy:
• poprawiają pamięć i koncentrację;
zapobiegają degradacji neuronów, zwalczając wolne rodniki tlenowe;
• działają uspokajająco, łagodzą stres, poprawiają nastrój i pomagają się wyciszyć dzięki zawartości kwasu walerianowego i magnezu;
• poprawiają nastrój i niwelują stany depresyjne, przez działanie tryptofanu niezbędnego do wydzielania serotoniny, hormonu szczęścia;
pobudzają ośrodkowy układ nerwowy, dodając energii i sił oraz zwiększając wytrzymałość fizyczną i psychiczną - organizm lepiej radzi sobie ze stresem – to przez zawartość teobrominy i kofeiny, natomiast teobromina, podobnie jak tryptofan, pobudza wydzielanie serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny – neuroprzekaźników mobilizujących organizm do działania oraz zwiększających stopień zadowolenia i szczęścia – z tego powodu kakao zaliczane jest do skutecznych afrodyzjaków;

3) flawonoidy wyraźnie obniżają insulinoodporność i poprawiają wrażliwość komórek na insulinę, co jest ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy;

4) teobromina hamuje proces tworzenia się złogów w nerkach i drogach moczowych, przez co zapobiega kamicy nerkowej.

5) teobromina ma duże znaczenie w leczeniu astmy – blokując aktywność nerwów hamuje odruch kaszlowy;

6) witamina E oraz flawonoidy opóźniają procesy starzenia skóry przez zwalczanie wolnych rodników oraz oczyszczają ją z toksyn, z kolei kofeina uelastycznia i ujędrnia skórę.

Nie tylko kulinarnie

Proszek z uprażonych, zmielonych i odtłuszczonych nasion kakaowca używany jest do sporządzania smacznego i zdrowego napoju znanego jako kakao. Znalazł też szerokie zastosowanie do pieczenia ciast, ciasteczek czy drożdżówek. Można go użyć do sporządzania i ozdabiania deserów (jako dodatek do lodów czy jogurtów). Masło kakaowe w połączeniu z miazgą kakaową służą do wyrobu znanej na całym świecie czekolady. Bogaty skład (a zwłaszcza zawartość kofeiny i flawonoidów) sprawił, że kakao jest również składnikiem kremów i balsamów do skóry dojrzałej oraz pomocnych w walce z cellulitem.

Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych należy sięgać po odtłuszczony proszek kakaowy, a czekoladę spożywać w umiarkowanych ilościach.


Bibliografia

Stoparczyk B., Krotki M., Właściwości przeciwutleniające kakao w zapobieganiu chorobom układu krążenia, Postępy Fitoterapii 2009, nr 1, s. 45–49,

online: http://www.czytelniamedyczna.pl/2633,wlasciwosci-przeciwutleniajace-kakao-w-zapobieganiu-chorobom-ukladu-krazenia.html [dostęp 20.03.2018]

Wnęk D., Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?,

online: https://dieta.mp.pl/lista/170410,jaka-role-w-zdrowym-odzywianiu-odgrywa-gorzka-czekolada [dostęp 20.03.2018]

Makarewicz-Wujec M., Kakao,

online: https://pediatria.mp.pl/zywienie/70508,kakao [dostęp 20.03.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password