Zdrowa dieta dla diabetyków
Diabetycy są zmuszeni spożywać produkty o odpowiednim indeksie glikemicznym, w celu utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi.
Dobór jadłospisu
Dieta to integralna część terapii cukrzycy. Ma za zadanie m.in.: utrzymać prawidłowe stężenie glukozy i tłuszczów we krwi, normalizację ciśnienia krwi, zachowanie właściwej masy ciała oraz ograniczenie ryzyka groźnych dla życia powikłań. Aby to osiągnąć, trzeba ze szczególną rozwagą dobierać produkty żywnościowe.
Podstawowe zasady
Dieta osób chorujących na cukrzycę typu 2 powinna zawierać głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym (<50 IG). Indeks glikemiczny określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu tego produktu. Najlepszym źródłem węglowodanów dla diabetyków są pełnoziarniste produkty zbożowe. Do jadłospisu należy włączyć warzywa bogate w błonnik. Polecane jest spożywanie ich w postaci surowej, ponieważ obróbka kulinarna może podwyższyć indeks glikemiczny.
W diecie cukrzycowej wskazane jest zwiększenie udziału wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (znajdujących się m.in. w rybach morskich i olejach roślinnych), korzystnie wpływających na układ sercowo-naczyniowy. Jako źródło białka można stosować chude mięsa, nasiona roślin strączkowych oraz naturalne produkty mleczne (zwłaszcza fermentowane). Rekomendowane jest także wzbogacenie jadłospisu o produkty roślinne normalizujące poziom glukozy we krwi.
Diabetycy w ciągu dnia powinny spożywać od 3 do 5 niezbyt obfitych posiłków. Istotna jest regularność przyjmowania. Zapotrzebowanie energetyczne musi być pokrywane w 45–50% przez węglowodany, 30–35% przez tłuszcze, 15–20% przez białka.
Produkty polecane w diecie cukrzycowej
Produkty zbożowe, nasiona, orzechy: pieczywo razowe, żytnie i typu graham, kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak), ryż brązowy, płatki owsiane, otręby, makaron z pełnego ziarna, makaron z semoliny, orzechy włoskie, laskowe i arachidowe, nasiona słonecznika.
Produkty mleczne: kefir, jogurt, maślanka, sery twarogowe.
Warzywa: sałata zielona, brokuły, cukinia, szpinak, ogórek, fasola szparagowa, kalafior, pomidor, papryka, zielony groszek, rzodkiewka, kapusta pekińska, kabaczek.
Owoce: jabłka, jagody, kiwi, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, czereśnie, poziomki, maliny, śliwki, żurawina, czarne i czerwone porzeczki, borówki.
Mięsa: cielęcina, indyk, kurczak, konina, królik, dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, pstrąg strumieniowy, sandacz.
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
Desery: kisiele, sorbety,
Przyprawy: sok z cytryny, pieprz, koperek, musztarda, zielona pietruszka, kminek, cynamon, wanilia, majeranek, oregano, bazylia.
Napoje: woda mineralna niegazowana, herbata i kawa bez cukru, kawa zbożowa, soki z warzyw ubogowęglowodanowych.
Rośliny normalizujące poziom glukozy we krwi: fasola zwyczajna, kozieradka pospolita, lucerna siewna, morwa biała, imbir lekarski, kukurydza zwyczajna, topinambur, cykoria podróżnik.
Bibliografia
Kania M., Derebecka N., Surowce roślinne w cukrzycy typu 2, Postępy Fitoterapii 2010, nr 2, s. 76–84.
Grzeszczak W., Cichocka A., Zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą typu 2, Warszawa 2013, s. 2–8.
Wnęk D., Dieta cukrzycowa, Medycyna Praktyczna 4.12.2017, online: https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/67051,dieta-cukrzycowa [dostęp: 6.09.2019].
Zalecenia dietetyczne – cukrzyca typu 2, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, online: https://ncez.pl/upload/zalecenia_dietetycy_cdo_ncez_cukrzyca_typu-2_2019.pdf [dostęp: 6.09.2019].
Dieta w cukrzycy typu 2, Szpital Uniwersytecki w Krakowie, online: https://www.su.krakow.pl/system/files/14985/535dace45c.pdf?1446460569 [dostęp: 6.09.21019].
W tej samej kategorii