Kordyceps – wsparcie w depresji
Wpływa pozytywnie na kondycję organizmu, a także zwalcza objawy depresji.
Trudna choroba duszy
Dobre samopoczucie jest ważne dla każdego z nas. Na drodze do czerpania radości z życia może stanąć depresja – choroba objawiająca się obniżeniem nastroju, zaburzeniami apetytu i rytmu dobowego lub anhedonią, czyli brakiem odczuwania przyjemności. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia zaburzenia depresyjne dotykają nawet 350 milionów ludzi na całym świecie. Ta niepokojąca liczba wzrasta z roku na rok.
Wbrew powszechnie panującej opinii dzięki umiejętnie prowadzonej psychoterapii oraz właściwie stosowanej suplementacji depresja może być skutecznie leczona. Medycyna naturalna sugeruje stosowanie naturalnych produktów o działaniu antydepresyjnym, podkreślając ich wysoką skuteczność połączoną z niską toksycznością. Do takich darów natury zalicza się kordyceps, czyli maczużnik chiński – grzyb gatunku Cordyceps sinensis.
Maczużnik pomaga zachować równowagę umysłu
Kordyceps od setek lat wykorzystywany jest na Dalekim Wschodzie jako skuteczne wsparcie w walce z pogorszeniem nastroju i niemocą. Współczesne badania potwierdzają skuteczność tego grzyba w walce z objawami depresji. Naukowcy odkryli, że substancje zawarte w maczużniku chińskim stymulują układ dopaminergiczny, co przekłada się na zwiększenie poczucia motywacji, zadowolenia i przyjemności. Co więcej, poprawa transmisji dopaminergicznej w obrębie mózgu wspomaga procesy uczenia oraz sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Należy pamiętać, że dobre samopoczucie zależy od sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Obszar przeciwdepresyjnego działania kordycepsu nie kończy się w obrębie mózgu – spożywanie grzyba wzmacnia cały organizm, pomagając osiągnąć poczucie wewnętrznej siły i energii witalnej.
Nie bez znaczenia są także odkrycia najnowszych badań, opisujących istotną rolę maczużnika chińskiego w detoksykacji organizmu. W składzie kordycepsu można odnaleźć liczne substancje o potencjale antyoksydacyjnym, które hamują procesy starzenia komórkowego i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Naukowcy podkreślają także inne właściwości maczużnika wpływające pozytywnie na zdrowie – pomaga on w regulacji gospodarki cukrowej i zwiększeniu wydolności fizycznej organizmu.
Bibliografia
W tej samej kategorii