Matcha – zielona herbata w innej formie
Flawonoidy zawarte w matchy mogą hamować angiogenezę, proces powstawania w nowotworach naczyń krwionośnych.
Czym jest matcha
To sproszkowany liść zielonej herbaty, specjalnie hodowanej w zacienionych miejscach. Pochodzi z Japonii, gdzie stosuje się go podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty, a poza tym jest popularnym dodatkiem do makaronu soba, ciastek, lodów, jogurtów i słodyczy. Matchę pije się często zalewaną wodą, ale nie tylko – można również zmieszać ją z mlekiem lub sokami owocowymi.
Skład matchy
Matcha składa się z białek, których zawiera do 20%, węglowodanów, hemicelulozy i pektyny. Poza tym w mniejszych ilościach zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz alkaloidy, takie jak kofeina, teofilina i teobromina; a także katechiny, karotenoidy, witaminy oraz minerały. Dzięki sproszkowanej formie matchy wszystkie jej składniki są spożywane i łatwo wchłaniają się w układzie pokarmowym.
Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Katechiny, podobnie jak flawonoidy, mają działanie antyoksydacyjne. Dlatego matcha jest skuteczna w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są cząsteczkami, które mogą uszkadzać komórki tkanek, a przez to przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych, przyspieszania procesów starzenia się oraz powstawania nowotworów. Matcha pomaga zapobiegać chorobom, do których przyczyniają się długotrwałe procesy zapalne – w tym m.in. cukrzycy typu 2, uszkodzeniom wątroby oraz uszkodzeniom nerek.
Działanie przeciwnowotworowe
Poza neutralizowaniem wolnych rodników matcha ma zdolność powstrzymywania podziałów komórkowych, a tym samym stopuje rozrost nowotworu. Poza tym flawonoidy matchy hamują angiogenezę, czyli proces powstawania w nowotworach naczyń krwionośnych. Ogranicza to wzrost guzów, bo uniemożliwia ich odżywianie i zaopatrywanie ich w tlen.
Wzmacnianie układu krążenia
Katechiny mają zdolność wzmacniania ścian naczyń krwionośnych. To powoduje, że stają się one bardziej elastyczne i trudniej ulegają uszkodzeniom, zmniejsza się więc prawdopodobieństwo powstawania żylaków, jak również odkładania się blaszek miażdżycowych. Ponadto katechiny potrafią pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co dodatkowo wspiera zapobieganie miażdżycy.
Wspomaganie odchudzania
Katechiny i epikatechiny zawarte w matchy powodują przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej, przez co mogą być przydatne w procesie odchudzania się. Matcha nie działa jednak sama przez się, konieczne jest połączenie jej picia z aktywnością fizyczną, np. spacerem.
Pobudzanie i wspieranie uczenia się
Alkaloidy w niej zawarte zmniejszają stres i umożliwiają odprężenie się. Poza tym wzmacniają koncentrację i pobudzają organizm do działania. Dzięki temu poprawia się funkcjonowanie mózgu i usprawniają procesy uczenia się.
Bibliografia
Burcus A. i in., Antioxidant, anti-inflammatory, and antibacterial potential of different drinks based on Matche tea, Euroinvent 2018, vol. 1, s. 17–22, online.
Cooper R. i in., Medicinal benefits of green tea: part I. Review of noncancer health benefits, The Journal of Alternative and Complementary Medicine 2005, vol. 11, p. 3, s. 32–36, online.
Vu T. i in., The analysis of the using efficiency Japanese matcha tea in the fermented milk products production, Journal of Hygienic Engineering and Design 2017, vol. 1, s. 86–91, online.
Willems M. i in., Matcha green tea drinks enhance fat oxidation during brisk walking in females, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 1991, vol. 1, p. 1, s. 1–21, online.
Yamabe N. i in., Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats, Journal of Medicinal Food 2009, vol. 12, p. 4, s. 17–23, online.
W tej samej kategorii