Olej lniany
W dawnych czasach len uprawiano przede wszystkim dla jego włóknistych łodyg, z których wyrabiano, np. nici.
Len - roślina o wielu zastosowaniach
W dawnych czasach len uprawiano przede wszystkim dla jego włóknistych łodyg, z których wyrabiano powrozy, sznury, nici, a z nich tkano materiały na ubrania. Wykorzystywano także nasiona – siemię lniane. Siemię jest dobrym składnikiem diety, ponieważ zawiera dużo błonnika, w kontakcie z wodą wydziela się także śluz – wypity wyściela błonę śluzową układu pokarmowego i chroni w ten sposób, np. przed nadmiarem kwasów żołądkowych, poprawia też perystaltykę jelit.
Z nasion lnu można także tłoczyć na zimno olej, jego prozdrowotne właściwości są coraz częściej doceniane.
Skład oleju lnianego
W 45% składa się z tłuszczów, przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych obficie występujących w oleju lnianym jest kwas α-linolenowy (ALA). Ważne dla zdrowia są także kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA).
Znajdują się w nim także błonnik i lignany, w tym dwuglikozyd sekoizolariciresinolu – bardzo silny antyoksydant.
Dawka zdrowego tłuszczu
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju zapewniają odpowiedni poziom zdrowych tłuszczów we krwi. Powodują zwiększenie stężenia kwasów tłuszczowych nienasyconych, a obniżenie poziomu cholesterolu, dzięki temu przeciwdziałają lub wręcz pomagają leczyć miażdżycę i przeciwdziałają powstawaniu choroby wieńcowej.
Kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA mają działanie kardioprotekcyjne – zapobiegają powstawaniu chorób serca.
ALA dla zdrowych nerwów
Kwas tłuszczowy ALA działa ochronnie na układ nerwowy. Jest ważnym składnikiem osłonek nerwów, które: po pierwsze chronią nerwy przed uszkodzeniami, po drugie przyspieszają przewodzenie impulsów nerwowych, tym samym ALA zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób degenerujących nerwy oraz poprawia funkcje poznawcze mózgu, np. pamięć.
Przeciwzapalne działanie lignanów
Lignany odpowiadają przede wszystkim za dezaktywację wolnych rodników, które w organizmie wywołują procesy zapalne. Dzięki temu olej lniany wspomaga leczenie cukrzycy, zapalenia stawów, a także chorób autoimmunologicznych. Dezaktywacja wolnych rodników spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Walka z nowotworami
Lignany z oleju lnianego nie tylko zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, ale też mogą wspomagać leczenie niektórych nowotworów. Badania na myszach wskazują, że olej lniany pomaga leczyć raka piersi.
Bibliografia
https://academic.oup.com/carcin/article/17/6/1373/1785519
http://jn.nutrition.org/content/136/1/83.short
https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-013-1247-9
W tej samej kategorii