Algi źródło DHA oraz witamin i minerałów
Uznawane są za superfood, ponieważ zawierają duże ilości korzystnych dla zdrowia składników takich jak: witaminy, minerały i niezbędne kwasy tłuszczowe.
Zielone zdrowie
Algi (glony) to samożywne organizmy wodne, występujące we wszystkich strefach geograficznych. Do grupy tej zalicza się ponad 20 tys. gatunków należących do królestw: roślin, bakterii i protista. Algi, ze względu na dużą zawartość substancji korzystnie oddziałujących na zdrowie, uznaje się za tzw. superfood. Są one bogate m.in. w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), pełniące wiele ważnych funkcji fizjologicznych w ludzkim organizmie.
Bogate w witaminy i minerały
Skład alg jest zróżnicowany i uzależniony od warunków ich wzrostu: temperatury, wilgotności, oświetlenia, pH. Do głównych substancji występujących w glonach należą: polisacharydy białka, polifenole, barwniki (chlorofil, fikocyjanina), witaminy (B1, B2,B5, B6, B12, C, E, A i D), makro- i mikroelementy (żelazo, miedź, brom, cynk, jod, wapń, magnez i mangan).
Źródło DHA
Na biologiczną aktywność alg duży wpływ mają znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe. Glony są bardzo dobrym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 – dokozaheksanowego (DHA) i eikozapentenowego (EPA). Związki te są substratami w syntezie eikozanoidów (prostaglandyn, leukotrienów i tromboksanów) pełniących funkcję hormonów tkankowych i regulujących procesy krzepnięcia krwi, reakcje zapalne i odpornościowe, skurcze mięśni. Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, hipotensyjnie i przeciwnowotworowo.
Kwasy DHA i EPA zmniejszają stężenie trójglicerydów w osoczu, ograniczają ich resyntezę w wątrobie i jelitach oraz przyspieszają ich rozpad. Dzięki temu mogą wspomóc profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Kwas DHA odgrywa istotną rolę w rozwoju układu nerwowego i wzroku. Jego najwyższe stężenie stwierdza się w siatkówce oka i w mózgu. Wzmożona retencja DHA przez komórki układu nerwowego zachodzi u płodów i nowo narodzonych dzieci. Stąd tak ważne jest odpowiednie stężenie tego kwasu u matek. U wcześniaków gromadzenie DHA jest utrudnione, dlatego zalecana jest jego suplementacja.
Naturalnym źródłem kwasu DHA są algi i odżywiające się nimi ryby. Oleje o dużej zawartości DHA pozyskuje się m.in. z glonów: Crypthecodinium cohnii, Schizochytrium sp.
Dobre dla wegetarian
Na niedobory kwasu DHA szczególnie narażeni są wegetarianie i weganie. Przemiana kwasu alfa-liponowego (ALA) do EPA i DHA jest mało wydajna, dlatego konieczne jest przyjmowanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 wraz z pożywaniem. Olej z alg jest dobrym zamiennikiem dla ryb, dostarczającym znacznych ilości kwasu DHA osobom na diecie roślinnej. Jego przyjmowanie może zapobiec niedoborom długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stosowanie suplementów z alg poleca się zwłaszcza kobietom w ciąży i karmiącym, seniorom oraz dzieciom.
Bibliografia
Sobiecki J., Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki, Mp.pl, 07.06.2019, online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/211003,kwasy-omega-3-w-diecie-weganskiej-i-wegetarianskiej-praktyczne-wskazowki [dostęp: 07.01.2019].
Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna 2018, nr 1a, s. 72-79
Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów, Postępy Fitoterapii 2009, nr 3, s. 168-174.
Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne 2010, nr 85 (9), s. 749-756.
Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2013, t. 46, nr 2, s. 225–233.
Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń 2015, t. 12, nr 3, s. 154-159.
Pielesz A., Algi i alginy – leczenie, zdrowie, uroda, 2010, s. 7-34.
W tej samej kategorii