
Odmładzający wpływ jagód acai
Polifenole zawarte w jagodach acai są bardzo silnymi antyoksydantami.
Jagody młodości
Jagody acai są owocami palmy euterpa warzywna (Euterpa oleracea), która pochodzi z Ameryki Południowej, najczęściej występuje w Amazonii. Owoce są nieduże z pojedynczą sporą pestką, najczęściej ciemnofioletowe. Miąższ i skórka mają mnóstwo składników czynnych, głównie z grupy polifenoli, w tym antocyjaniny. Poza tym zawierają witaminy, minerały, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe.
Jagody acai sprzedaje się najczęściej jako owoce umożliwiające zachowanie młodości, a także zapewniające długotrwałe utrzymanie prawidłowej masy ciała lub jej obniżenie do takiego poziomu.
Ochrona przed starzeniem
Polifenole zawarte w jagodach acai są bardzo silnymi antyoksydantami, to znaczy, że: chronią komórki przed utlenianiem, neutralizują w organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenie komórek, procesy zapalne i starzenie się. Te właściwości powodują, że owoce zapobiegają procesom starzenia skóry czy w siatkówki oka; zapobiegają też utrzymywaniu się długotrwałych stanów zapalnych, które mogą prowadzić do poważnych chorób metabolicznych, np. cukrzycy.
Przeciwnowotworowo
Wiele nowotworów powstaje z powodu działania wolnych rodników na materiał genetyczny w komórkach organizmu. Rolą antyoksydantów jest dezaktywacja wolnych rodników i zmniejszenie w ten sposób ryzyka powstawania nowotworu.
Pomoc w walce z nadwagą
Dzięki zawartości polifenoli jagody acai zmniejszają procesy akumulacji tłuszczów w tkance tłuszczowej, a jednocześnie pomagają zmniejszyć jej objętość przez przyspieszenie spalania tłuszczów.
Dla ochrony mózgu
Badania wykazały, że przyjmowanie jagód acai chroni mózg i cały układ nerwowy, ponieważ niszczą one wolne rodniki, chroniąc układ nerwowy przed starzeniem się, słowem – zapewniają dłuższe zachowanie sprawności umysłowej.
Bibliografia
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464616000931
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1028415X.2015.1115213
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2015.1119378?src=recsys
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666313002584
W tej samej kategorii