
Shitake a odchudzanie
SHITAKE WSPIERA ODCHUDZANIE
Otyłość to jedna z współczesnych chorób cywilizacyjnych. Zbyt duża zawartość tkanki tłuszczowej odkładanej w organizmie stanowi problem dla estetyki ciała, komfortu życia, ale przede wszystkim – dla zdrowia. Racjonalna dieta i aktywność fizyczna to elementy kluczowe dla trwałej utraty zbędnych kilogramów, a cały proces może zostać przyspieszony przez włączenie do diety odpowiednich pokarmów zawierających związki wspomagające redukcję masy ciała, takich jak grzyby shitake.
DLACZEGO SHITAKE POMAGA SCHUDNĄĆ
Shitake, w Polsce znany jako twardnik japoński, od lat stosowany jest w medycynie dalekiego wschodu. Jedną z jego licznych klinicznie potwierdzonych zalet jest wsparcie organizmu w utracie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Składa się na to działanie wielu zawartych w grzybie substancji. Jednym z mechanizmów działania shitake jest wpływ na gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki m.in. eritadeninie i nasyconym kwasom tłuszczonym, moduluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Wskutek regularnego spożywania twardnika japońskiego, zmniejsza się tendencja do odkładania tłuszczu w organizmie.
Innym związkiem, jaki możemy znaleźć w shitake jest beta-glukan. Jest to polisacharyd obecny w ścianach komórkowych niektórych gatunków grzybów i zbóż. W toku badań klinicznych potwierdzono, że beta-glukan ma wyraźny wpływ na odczuwanie sytości i zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu. Ponadto, jego działanie regulujące ruchy perystaltyczne jelit wpływa na zwiększenie efektywności trawienia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE GRZYBA SHITAKE
Shitake charakteryzuje się szczególnie bogatym składem. Wysoka zawartość minerałów i witamin z grupy B idąca w parze z wyjątkowo małą kalorycznością sprawia, że włączenie grzybów shitake do codziennej diety jest świetnym wyborem dla osób pragnących zredukować masę ciała i utrzymać zdrową sylwetkę.
100g shitake zawiera: | |
Wartość kaloryczna (kcal) | 33 |
Tłuszcz | 0,5g |
Białko | 2,2g |
Węglowodany | 7g |
Błonnik | 2,5g |
Potas | 304mg |
Sód | 9mg |
Wapń | 2mg |
Witamina D | 18IU |
Magnez | 20mg |
Żelazo | 0,4mg |
Witamina B6 | 0,3mg |
Kwas foliowy | 13µg |
[su_accordion]
[su_spoiler title="Bibliografia" style="fancy"] https://draxe.com/shiitake-mushrooms/
http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=4657&context=theses [/su_spoiler]
[/su_accordion]
: