
3 zasady zdrowego żywienia
Zachowując na co dzień metody zdrowego żywienia zapewniasz swojemu ciału równowagę. Dla lepszego zdrowia postaraj się wdrożyć następujące nawyki do swojej diety:
Po pierwsze:
Dbaj o regularność posiłków. Twój organizm bardzo łatwo przyzwyczaja się do godzin żywieniowych, jeśli więc uda Ci się wypracować codzienny system w którym posiłki będą spożywane o mniej więcej tej samej godzinie, ułatwisz pracę układowi trawiennemu. W ten sposób nie powinieneś też zbyt często odczuwać głodu, gdyż organizm będzie wiedział dokładnie, za ile czasu dostarczymy mu kolejną porcję kalorii.
Po drugie:
Jadaj śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do lekkiego śniadania, potężnego obiadu i sycącej kolacji. Nie jest to jednak zbyt zdrowe dla organizmu, ani nie sprzyja metabolizmowi. Twój organizm w optymalny sposób rozłoży wartości odżywcze i kalorie jeśli rano dostarczysz mu ich najwięcej. Jeżeli Twoja dieta zakłada dzienne spożycie kalorii na poziomie 2000, to na tym przykładzie do 12:00 powinieneś spożyć około 40%, tzn. 800 kcal, między 12:00 a 16:00 kolejne 35%, tzn. 700 kcal, a późniejsze posiłki nie powinny wykraczać poza kaloryczność na poziomie 500 kcal. Oczywiście każdy z nas ma inny tryb dnia, wstaje o różnej godzinie i podobna zależność dotyczy godzin snu – chodzi jednak o założenie, w którym rano jemy więcej niż wieczorem.
Po trzecie:
Nie najadaj się do syta. Gdy skończysz jeść posiłek, a w dalszym ciągu czujesz się głodny, spróbuj napełnić do pełna żołądek szklanką wody. Twój organizm reaguje na nasycenie z lekkim opóźnieniem – jeśli szklanka wody nie pomoże, po prostu poczekaj 15 minut. Dzięki temu nawykowi powinieneś móc zapomnieć o uczuciu ciężkości, charakterystycznym po spożyciu sytego posiłku.
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami