
Arbuz – orzeźwiający i zdrowy owoc
Ze względu na dużą zawartość wody i minerałów ma działanie moczopędne, dlatego jego spożywanie zalecane jest przy chorobach nerek.
Słodki owoc
Arbuz (Citrullus lanatus), nazywany również kawonem, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z południowej Afryki, gdzie nadal można znaleźć go w stanie dzikim. Ze względu na walory smakowe zyskał dużą popularność jako roślina uprawna. Duża zawartość wody i związków aktywnych może wspomóc profilaktykę i terapię chorób układów: krążenia, moczowego czy pokarmowego.
Cechy
Arbuz jest rośliną jednoroczną, wyróżniającą się długą (4–5 m) płożącą się łodygą i dużymi ciemnozielonymi liśćmi. Owocem jest jagoda, która może mieć różne kształty (np. kulisty, gruszkowaty, eliptyczny), miąższ najczęściej jest czerwony. Jego delikatny i słodki smak doceniono na całym świecie. Arbuz zwykle spożywa się na surowo. Warto przygotować z niego sałatki owocowe i orzeźwiające napoje. Oprócz owocu jadalne są też nasiona, najlepiej po uprażeniu.
Wartość odżywcza i substancje aktywne
Miąższ zawiera aż 85–90% wody. Jest źródłem węglowodanów, witamin, m.in.: B1, B2, B9, PP, C, i minerałów, m.in.: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, krzemu. Arbuz jest rośliną niskokaloryczną, jego wartość energetyczna wynosi 32 kcal w 100 g. Zawiera karotenoidy, m.in.: luteinę, zeaksantynę, likopen, o właściwościach przeciwutleniających. Szczególną substancją występującą w arbuzie jest cytrulina wpływająca pozytywnie na krążenie i pracę mięśni.
Zastosowanie lecznicze
Ze względu na właściwości moczopędne i zawartość niektórych minerałów jest polecany w chorobach nerek, np.: kamicy, odmiedniczkowego zapalenia nerek, i w infekcji układu moczowego. Można stosować go także do nawadniania organizmu podczas stanów zapalnych wątroby lub pęcherzyka żółciowego. Arbuz działa tonizująco na serce, obniża ciśnienie i poprawia przepływ krwi. Jego spożywanie jest wskazane w profilaktyce oraz terapii chorób serca i układu krążenia. Dzięki L-cytrulinie arbuz zwiększa wytrzymałość mięśni szkieletowych i wspomaga ich regenerację. Jest więc użyteczny w diecie sportowców.
Nadaje się świetnie do pielęgnacji skóry. Zawarte w nim przeciwutleniacze ograniczają procesy starzenia skóry i wspomagają leczenie stanów zapalnych. Miąższ sprawdzi się w kuracjach przeciwzmarszczkowych i oczyszczających.
Liczne dobroczynne właściwości mają nasiona arbuza. Działają m.in. przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i hepatoochronnie.
Bibliografia
Karabela M., Napój pustyni, Panacea 2014, nr 3 (48), s. 34.
Majewska M., Arbuz – właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca, Poradnikzdrowie.pl 17.07.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/arbuz-wlasciwosci-odzywcze-arbuz-wzmaga-potencje-aa-5jPT-AC4t-HRHd.html [dostęp: 08.05.2019].
Erhirhie E.O., Ekene N.E., Medicinal Values on Citrullus lanatus (Watermelon): Pharmacological Review, International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences 2013, t. 4, nr 4, s. 1305–1312.
W tej samej kategorii