Właściwości lucerny siewnej

Wzmacniająca i prozdrowotna roślina pastewna Lucerna siewna (Medicago sativa L.), inaczej alfalfa, jest rośliną z rodziny bobowatych. Osiąga wysokość 30–90 ...
Czytaj

Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny

Sylimaryna – leczniczy kompleks związków z nasion ostropestu plamistego Ostropest plamisty (łac. Silybum marianium L.) to roślina z rodziny astrowatych, ...
Czytaj

Ocet jabłkowy – właściwości prozdrowotne

Jak powstaje ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy otrzymujemy z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez bakterie w ...
Czytaj

Glutation – właściwości antyoksydacyjne

Glutation (g-glutamylocysteinyloglicyna) należy do grupy tripeptydów. Białko to występuje we wszystkich organizmach żywych. W komórkach i tkankach organizmu ludzkiego ma ...
Czytaj

Karob – wiele możliwości jego zastosowania

Karob (ang. Ceratonia siliqua L.) to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych osiągające wysokość nawet 15–18 m (średnio dorasta do 7m) ...
Czytaj

Probiotyki – szczepy dobrych bakterii

Rola naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego Organizm człowieka jest skolonizowany przez ogromną liczbę drobnoustrojów. Szacuje się, że w skład mikroflory wchodzi ...
Czytaj

Stosowanie suplementów diety w ciąży

Dlaczego odpowiednia suplementacja jest tak ważna w czasie trwania ciąży? Ciąża jest największym życiowym wyzwaniem dla organizmu kobiety. Poza utrzymaniem ...
Czytaj

Zakażenia przewodu pokarmowego

Zakażenia przewodu pokarmowego Zakażenia przewodu pokarmowego najczęściej manifestują się w postaci ostrej biegunki infekcyjnej, której głównym objawem jest zwiększenie ilości ...
Czytaj

Kozieradka pospolita – niezwykła roślina

Kozieradka pospolita – silnie przeciwzapalne azjatyckie nasiona Kozieradka pospolita (Trigonella foneum graecum L.), inaczej fenugreek to roślina z rodziny bobowatych ...
Czytaj

Lapacho kora – panaceum na wiele dolegliwości?

Pau d’arco (lapacho) – tradycyjny indiański napój o właściwościach prozdrowotnych Pau d’arco, czyli lapacho (Tabebuia impetiginosa), również: iperoxo, taheebo lub ...
Czytaj

Właściwości i działanie beta-karotenu

Beta-karoten – zdrowe oczy, piękna opalenizna i aktywność przeciwutleniająca Beta-karoten to związek organiczny z grupy karotenoidów. Zbudowany jest z 40 ...
Czytaj

Astaksantyna – silny przeciwutleniacz

Astaksantyna – najsilniejszy antyoksydant karotenoidowy Astaksantyna jest związkiem organicznym, karotenoidem ksantofilowym, naturalnym barwnikiem o odcieniach koloru różowego i czerwonego. Astaksantyna ...
Czytaj