Kwas DAA – męski aminokwas

Kwas D-asparaginowy Kwas D-asparaginowy (DAA) jest organicznym związkiem chemicznym, zalicza się go do aminokwasów endogennych, to znaczy, że organizm ludzki ...
Czytaj

Olej z kryla – właściwości

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; ...
Czytaj

Witamina D – znaczenie dla organizmu

Witamina D, a zdrowie człowieka Witamina D jest jedną z najważniejszych dla zdrowia witamin. Może być samodzielnie wytwarzana przez organizm ...
Czytaj

Bioflawonoidy cytrusowe – wpływ na organizm

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach. Pełnią rolę barwników, chronią roślinny przed nadmiernym promieniowaniem UV, ...
Czytaj

Olej migdałowy w codziennej pielęgnacji

Olej migdałowy, który tłoczony jest na zimno posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne. Działanie na skórę Jednym z najczęstszych zastosowań ...
Czytaj

Bromelaina – skarb ukryty w ananasie

Przeciwbólowe i przeciwzapalne enzymy z ananasa Bromelaina jest mieszaniną roślinnych enzymów proteolitycznych, czyli hydrolizujących białko. Proteazy te znajdują się w ...
Czytaj

Taurynian magnezu – znaczenie dla organizmu

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Wchodzi w skład: kości, mięśni szkieletowych, tkanki nerwowej, występuje w: wątrobie, ...
Czytaj

Brahmi – wszechstronne właściwości

Bakopa drobnolistna – bacopa monnieri (brahmi) Bacopa monnieri, zwana brahmi, jest rośliną od wieków używaną w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie hinduskiej ...
Czytaj

Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Kiełki brokuła Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ...
Czytaj

Różeniec górski – unikalna roślina

Różeniec górski Różeniec górski, zwany też arktycznym korzeniem lub złotym korzeniem. Od dawna używany był przez ludy azjatyckie do wspomagania stanu ...
Czytaj

Iryzyna i jej wpływ na organizm

Czym jest iryzyna? Iryzyna to najnowsza, dopiero co odkryta adipokina (substancja aktywna wytwarzana przez komórki tłuszczu), która indukuje przemianę białych ...
Czytaj

Pyłek pszczeli – jego właściwości

Pyłek pszczeli, a pyłek kwiatowy Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych, zbierany jest przez pszczoły i zanoszony do ...
Czytaj