Acerola – cenne źródło witaminy C

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny ...
Czytaj

Paracetamol – czy każdy może go stosować?

Paracetamol, acetaminofen jest metabolitem fenacetyny, hydroksylową pochodną acetanilidu, który po raz pierwszy został zsyntezowany w XIX wieku. Ten organiczny związek ...
Czytaj

Olej z czarnuszki – potencjał prozdrowotny

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie ...
Czytaj

Ajurweda – holistyczne podejście do życia

Ajurweda – droga do zdrowia i szczęścia dzięki holistycznemu podejściu do życia Ajurweda jest wiedzą o życiu. Zajmuje się wszystkimi ...
Czytaj

Zaburzenia połykania – dysfagia

Dysfagia to nazwa, która w żargonie medycznym oznacza trudności w połykaniu. Może objawiać się zaburzeniem formowania kęsa pokarmowego lub uczuciem ...
Czytaj

Alternatywa dla cukru

Substancje alternatywne dla cukru - naturalna słodycz o małej kaloryczności Cukier spożywczy, którego zasadniczym składnikiem jest sacharoza, produkowany jest z ...
Czytaj

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą ...
Czytaj

Adaptogeny – rośliny silnie prozdrowotne

Adaptogen to substancja pochodzenia naturalnego (głównie roślinnego) ułatwiająca przystosowanie się do niesprzyjających czynników środowiskowych. Rośliny adaptogenne zawierają i produkują specyficzne ...
Czytaj

Przekwitanie u mężczyzn – andropauza

Andropauza Z wiekiem zmniejsza się u mężczyzn produkcja hormonów płciowych, czyli androgenów, co jest wynikiem naturalnego procesu starzenia. Od ok ...
Czytaj

Dysbioza jelitowa

Jelita pełnią bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu: są odpowiedzialne za trawienie i wchłanianie substancji odżywczych niezbędnych do przeprowadzania prawidłowych ...
Czytaj

Szczeć – jej rewelacyjne składniki bioaktywne

Szczeć pospolita i jej składniki bioaktywne pomocne w leczeniu boreliozy Szczeć pospolita (Dipsacus fullonum) jest dwuletnią rośliną z rodziny szczeciowatych ...
Czytaj

Pieczywo – które jest najzdrowsze?

Pieczywo – podstawowy produkt żywnościowy na całym świecie Produkty zbożowe uważane są przez żywieniowców za podstawę zbilansowanej diety. Naukowcy na ...
Czytaj