Pospolite grzyby na powszechne dolegliwości
Pieczarki to jedne z najbardziej wartościowych grzybów. Do niedawna ceniono je przede wszystkim ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Nie są one jednak wyłącznie smakowitym dodatkiem do dań, są również doskonałym źródłem substancji o działaniu prozdrowotnym.
Smakowite grzyby uprawne
Pieczarki (Agaricus L.) to grzyby zaliczane do podstawczaków. Na świecie powszechnie uprawiana jest przede wszystkim pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus). W stanie dzikim występuje w: Azji, Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Australii, Nowej Zelandii. Pieczarka dwuzarodnikowa jest najpopularniejszym grzybem jadalnym na całym świecie, jest składnikiem zup, sosów, farszów i sałatek.
Wartość odżywcza i prozdrowotna
Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych, ich wartość odżywcza wynosi 22 kcal/100 g, zawierają aż 93% wody. Stanowią dobre źródło aminokwasów, dlatego są wskazane dla wegetarian. Są bogate w składniki mineralne, m.in.: potas, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B (B2, B3, B5). Dostarczają ponadto niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Znajdują się w nich lektyny o działaniu immunomodulującym i przeciwnowotworowym, a zawarte w nich chityna i chitosan regulują pracę przewodu pokarmowego. Do innych substancji prozdrowotnych tych grzybów należą: kwasy fenolowe, ergotioneina, ergosterol i β-glukan działające przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo.
Lekarstwo na choroby cywilizacyjne
Dodawanie pieczarek do diety może wspomóc profilaktykę i terapię chorób cywilizacyjnych. Substancje zawarte w ekstrakcie z tych grzybów hamują aktywność enzymu aromatazy, przez co zmniejsza się ekspresja receptorów estrogenowych, co ogranicza rozwój estrogenozależnego raka piersi.
Pieczarki sprawdzą się w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy, ponieważ mają zdolność do obniżania stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz podwyższenia stężenia frakcji HDL. Dodatkowo ograniczają stres oksydacyjny, zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych i obniżają poziom glukozy we krwi.
W obronie przed infekcjami
Po pieczarki warto sięgnąć również, aby zwiększyć odporność i ograniczyć ryzyko infekcji. W wyniku ich spożywania w ślinie wzrasta poziom przeciwciał IgA, odgrywających istotną rolę w mechanizmach odpornościowych błon śluzowych.
Na odchudzanie i trawienie
Znajdujące się w pieczarkach polisacharydy wspomagają rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, poprawiają perystaltykę przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie tłuszczów z pożywienia. Dieta zawierająca pieczarki może więc wspomóc odchudzanie. Badania Kanaya N., Kubo M., Liu Z. i wsp. (2011) sugerują ponadto, że jedzenie pieczarek może zapobiegać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby u kobiet w okresie pomenopauzalnym.