On:
list W: Aktualności person Dodane przez:

Tropikalny owoc na zdrowie

Longan nazywany "smoczym okiem" ma kuliste owoce o żółto-brunatnej barwie, a wewnątrz słodki przeźroczysty miąższ i ciemne nasiono.

Charakterystyka

Longan (Dimocarpus longan) jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako roślina uprawna jest popularny w: Chinach, Indiach, Tajlandii, Indonezji i Malezji. Owoce są bogate w związki o właściwościach przeciwutleniających, mogą więc być cennym składnikiem diety.

Smocze oko

Longan jest drzewem rosnącym do 12 m, o szerokiej koronie i obfitych kwiatostanach. Nazwę „smocze oko” zawdzięcza charakterystycznym owocom. Pod ich żółtawo-czerwono-brunatną skorupką znajduje się ciemnobrunatne nasienie, otoczone białoperłowym galaretowatym miąższem. Owoce można jeść na surowo lub suszone. Ich słodkawy miąższ ma właściwości orzeźwiające i energetyzujące. Jest używany jako dodatek do zup, sałatek, deserów i kompotów.

Najważniejsze substancje

Owoce zawierają wiele witamin (m.in.: C, A, E, K, B1, B2, B3, B4, B9) i minerałów (m.in.: cynk, magnez, fosfor, potas, żelazo), mają dużą zawartość błonnika. Znajdują się w nich związki fenolowe (m.in.: kwas galusowy, kwas elagowy) oraz flawonoidy (m.in.: glikozydy kwercetyny i kemferolu) – wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Właściwości prozdrowotne

Longan jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy neutralizujących niekorzystne działanie wolnych rodników. Pozyskany z niego ekstrakt redukuje stres oksydacyjny i działa przeciwzapalnie, dlatego może wspomóc profilaktykę chorób nowotworowych czy reumatycznych.

Polisacharydy natomiast ograniczają proces glikacji białek i hamują aktywność enzymu tyrozynazy. Dzięki temu mogą być użyteczne w dermatologii i kosmetyce jako składniki preparatów redukujących przebarwienia i opóźniających procesy starzenia skóry. Znajdują również potencjalne zastosowanie w terapii cukrzycy, w szczególności w zapobieganiu powikłaniom.

Ekstrakt z owoców ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Stymuluje aktywność osteoblastów, dlatego można go wykorzystać w profilaktyce i terapii osteoporozy. W tradycyjnej medycynie chińskiej longan podaje się osobom cierpiącym na bezsenność, osom z depresją lub z nadmiernym pobudzeniem.

Bezpieczeństwo stosowania

Nie są znane żadne ogólne przeciwwskazania do jedzenia tych owoców, dlatego większość może je jeść bezpiecznie. Zaleca się jednak ostrożność osobom z objawami ze strony przewodu pokarmowego.


Bibliografia

Yang B., Jiang Y.M., Shi J. i in., Extraction and pharmacological properties of bioactive compounds from longan (Dimocarpus longan Lour.) fruit – A review, Food Research International 2010, nr 44 (7), s. 1837–1842.

Musiał K., Owoce tropikalne Azji Południowo-Wschodniej w kulturze lokalnej i lecznictwie, Wieś i Doradztwo 2016, nr 5, s. 20–27.

Park S., Kim J.H., Son Y. i in., Longan (Dimocarpus longan Lour.) Fruit Extract Stimulates Osteoblast Differentiation via Erk1/2-Dependent RUNX2 Activation, Microbial Biotechnology 2016, nr 6 (26), s. 1063–1066.

Pavlinec A., Longan owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze longanu, Ekologia.pl, online: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/longan-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-longanu,24868.html [dostęp: 15.05.2019].


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password