On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Nietolerancja laktozy

Schorzenie to charakteryzuje się brakiem lub obniżonym wytwarzaniem laktazy, enzymu przewodu pokarmowego odpowiedzialnego za rozkład dwucukru laktozy.

Nietolerancja laktozy to schorzenie charakteryzujące się brakiem lub obniżonym wytwarzaniem laktazy – enzymu przewodu pokarmowego. Enzym ten jest odpowiedzialny za rozkładanie dwucukru laktozy – jednego z głównych składników mleka i przetworów mlecznych. Niestrawiony cukier nie może być wchłonięty z jelita, co prowadzi do wystąpienia gwałtownej biegunki, kurczowego bólu brzucha, wzdęć i oddawania dużej ilości gazów. Objawy pojawiają się najczęściej od ok. 30 minut do 2 godzin po wypiciu mleka.

Choroba może występować w trzech postaciach: wrodzonej, pierwotnej i wtórnej. Postać wrodzona nietolerancji laktozy jest bardzo rzadka, nazywa się alaktazją. Objawy występują od urodzenia i przebiegają gwałtownie. Choroba stanowi bezwzględne przeciwwskazanie do karmienia piersią – należy stosować mieszanki bezlaktozowe, a leczenie polega na bardzo rygorystycznym przestrzeganiu diety bezmlecznej przez całe życie.

Z kolei postać pierwotna jest bardzo częsta – w populacji polskiej niedobór laktazy stwierdza się u co czwartej osoby dorosłej. Wytwarzanie enzymu w jelicie obniża się stopniowo od 4. roku życia, a pierwsze objawy pojawiają się najczęściej w okresie dojrzewania i u młodych dorosłych. Ze względu na to, że nasilenie objawów może być bardzo różne u poszczególnych chorych, dieta powinna być dopasowana indywidualnie. W niektórych przypadkach wystarczy zmniejszyć ilość wypijanego mleka, bez ograniczeń w zakresie spożywania przetworów mlecznych (np. maślanki, kefiry). W innych przypadkach dieta musi być bardziej rygorystyczna.

Postać wtórna choroby związana jest z uszkodzeniem jelita przez konkretny czynnik, np. przez stosowanie antybiotyków lub leków przeciwzapalnych, choroby jelitowe i ogólnoustrojowe (celiakia, mukowiscydoza, choroba Leśniowskiego-Crohna). Dolegliwości mają najczęściej charakter przejściowy i ustępują po wyeliminowaniu przyczyny choroby.


Bibliografia

Cichocka A., Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy, Medycyna Praktyczna. Dieta 18.10.2012,

online: https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/75727,dieta-dla-osob-doroslych-z-nietolerancja-laktozy [dostęp 14.05.2018]

Rujner J., Cichańska A.: Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci i dorosłych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password