Chlorofil – moc drzemiąca w roślinach

Chlorofil - Magazyn energii słonecznej, naturalny detoks i kuracja antynowotworowa Chlorofil jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, pigmentem nadającym roślinom i ...
Czytaj

Papaina – cenny enzym ukryty w papai

Papaina jest roślinnym enzymem proteolitycznym, to znaczy, że ma zdolność trawienia białek. Należy do podklasy proteaz cysteinowych (zawiera grupę tiolową ...
Czytaj

Kiełki brokuła źródło sulforafanu

Kiełki brokuła Brokuł jest rośliną należącą do rodziny krzyżowych, zawiera dokładnie przebadaną substancję przeciwnowotworową, zwaną sulforafanem. W dojrzałej roślinie związek ...
Czytaj

Katar sienny

Czym jest katar sienny? Katar sienny, znany pod nazwą „pyłkowica” lub bardziej medycznym terminem „alergiczny nieżyt nosa”, to zapalenie śluzówki ...
Czytaj

Zapalenie zatok

Zatoki - budowa i przyczyny ich zapalenia Zatoki przynosowe są jamami czaszki wypełnionymi powietrzem, mają połączenie z jamą nosową. U ...
Czytaj

Zapalne guzki powiek – gradówka

Czym jest gradówka i jak powstaje? Gradówką nazywamy przewlekłe miejscowe zakażenie powiek, które przybiera postać niebolesnego guzka. Powstaje on na ...
Czytaj

Tężyczka jawna i utajona

Czym jest tężyczka? Tężyczką nazywamy niekontrolowane, bolesne skurcze lub drżenia mięśni oraz drętwienie i nieprzyjemne mrowienie różnych części ciała, które ...
Czytaj

Iryzyna i jej wpływ na organizm

Czym jest iryzyna? Iryzyna to najnowsza, dopiero co odkryta adipokina (substancja aktywna wytwarzana przez komórki tłuszczu), która indukuje przemianę białych ...
Czytaj

Zakrzepica – niepozorna choroba

Czym jest zakrzepica? Zakrzepica, czyli żylna choroba zakrzepowo-zatorowa inaczej znana też pod nazwą zakrzepicy żył głębokich to stan chorobowy, w ...
Czytaj

Ból krzyża. Co zrobić, kiedy nas dopadnie?

Czym jest ból krzyża i jakie są jego przyczyny? Bólem krzyża nazywamy potocznie ból dolnego odcinka kręgosłupa, czyli odcinka lędźwiowo-krzyżowego ...
Czytaj

Przyprawy w kuchni nie tylko od święta

Powszechnie znane i doceniane Szczególnie w czasie jesienno-zimowym nasze domy przepełnia aromat i smak anyżu, goździków, wanilii, ziaren kakaowca, czy ...
Czytaj

Najpopularniejsza witamina na świecie

Powszechna i niesamowita witamina C Witaminy spełniają w naszych komórkach i tkankach wiele różnorodnych funkcji regulacyjnych, decydując tym samym o ...
Czytaj