Kiwi, a zapalenie układu pokarmowego
Dzięki substancjom zawartym w kiwi, owoc ten obniża stres oksydacyjny, powodując zmniejszenie ilości zapaleń w organizmie.
Kiwi – chińskie owoce
Kiwi nazywane są także agrestem chińskim, rosną na pnączach kilku gatunków z rodzaju aktinidii (łac. Actinidia), przede wszystkim aktinidii chińskiej (łac. Actinidia chinensis) oraz aktinidii smakowitej (łac. Actinidia deliciosa). Pnącza dzikie występują w Chinach, a uprawiane – w wielu krajach świata, w tym w: USA, Włoszech, Chile, Francji, Grecji oraz Japonii.
Składniki owoców
Kiwi są bogatym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego wielu minerałów, w tym potasu, który jest ważny dla osób intensywnie trenujących, aby zapobiegać m.in. skurczom mięśni. Ma także dużo błonnika pokarmowego, który chroni układ pokarmowy przed uszkodzeniami, a jednocześnie stanowi pożywienie dla mikroflory jelitowej. Poza tym znajdziemy w nim dużo antyoksydantów.
Antyoksydanty w kiwi
Zalicza się do nich witaminę C, karotenoidy, w tym luteinę i β-karoten, a także polifenole. Dzięki tym substancjom kiwi obniża stres oksydacyjny, co oznacza, że przyczyniają się one do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu powodują zmniejszenie ilości zapaleń w organizmie, spowalniają procesy starzenia, a także zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.
Ochrona przed chorobami serca
Działanie antyoksydacyjne zapobiega powstawaniu chorób układu naczyniowo-sercowego. Antyoksydanty zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, który dzięki czemu nie odkłada się w postaci płytek miażdżycowych. Dodatkowo zmniejsza agregację płytek krwi, co także zmniejsza prawdopodobieństwo wykrzepiania wewnątrz naczyń i powstawania zatorów.
Dla zdrowych jelit
Błonnik pokarmowy, składający się przede wszystkim z pektyn, zawarty w kiwi stanowi świetną pożywkę dla mikroflory jelit, a co za tym idzie – pozwala na zachowanie prawidłowego składu mikroflory, który zapewnia ochronę jelit przed innymi bakteriami, mogącymi wywoływać choroby. Pektyny zmniejszają zdolność bakterii chorobotwórczych do abhezji, czyli przylegania do nabłonka jelita. Wykazano takie działanie względem niektórych szczepów Salmonelli.
Wspieranie układu odpornościowego
Regularne spożywanie owoców kiwi powoduje zwiększenie ogólnego poziomu przeciwciał w organizmie, dzięki temu zwiększa się odporność organizmu. Kiwi zwiększa także aktywność białych krwinek, w tym limfocytów, co także zwiększa siłę organizmu w walce z infekcjami.
Bibliografia
Hunter D. i in., Kiwifruit and health, Fruits, Vegetables and Herbs 2016, vol. 1, s. 239–269, online.
Parkar S. i in. Gut health benefits of kiwifruit pectins: Comparison with commercial functional polysaccharides, Journal of Functional Foods 2010, vol. 2, p. 3, s. 210–218, online.
Singletary K., Kiwifruit: Overview of potential health benefits, Nutrition Today 2012, vol. 47, p. 3, s. 133–147, online.
Skinner M. i in., Antioxidants and the immune system gold kiwifruit (Actinidia chinensis ‘Hort16A’) for immune suport, Proceedings of the Nutrition Society 2011, vol. 70, s. 276–280, online.
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami