Odkrycie koenzymu Q10
Koenzym Q10 został odkryty w 1957 roku przez grupę badaczy z uniwersytetu Wisconsin- Madison w USA. Wtedy właśnie pierwszy raz odizolowano ów enzym z komórki wołowego serca. Na przełomie 59/60 roku grupa naukowców na czele z profesorem Karlem Folkersem przedstawiła budowę koenzymu Q10, jednak jego docelową strukturę opracował szwajcarski zespół badaczy z koncernu Hoffman’a – La – Roche’a i Zakładu Chemii Nieorganicznej.
Czym jest koenzym Q10?
Jest to organiczny związek chemiczny który odpowiedzialny jest za transport elektronów przez układ oddechowy. Enzym bierze udział w wytwarzaniu energii w komórkach naszych organizmów. Chroni je przed wolnymi rodnikami oraz czuwa nad ich poprawnym dotlenieniem. Koenzym Q10 doskonale radzi sobie z poprawą wydolności krążenia, nadciśnieniem tętniczym czy też z miażdżycą.
Skąd bierze się niedobór koenzymu Q10?
Do 35 roku życia, ludzki organizm jest w stanie sam wyprodukować odpowiednią liczbę koenzymu. Z każdym następnym rokiem stajemy się coraz mniej produktywni. Jednakże ten problem spotyka również osoby, które ponad miarę trenują sport bądź wykonują fizyczne zawody. Dzieje się to z racji tego, że ludzki organizm musi nadążyć z produkcją enzymu.
Zagrożenia związane z niedoborem Q10
Niedobór tego związku chemicznego może doprowadzić do zakłócenia stabilności komórek oraz zachwiania komunikacji międzykomórkowej. Organizm ma wtedy problem z wytwarzaniem energii. Kolejnymi niemile widzianymi efektami niedoboru koenzymu Q10 są np: przewlekłe zmęczenie, spadek odporności organizmu jak i niewydolność serca.
Źródła koenzymu Q10 w diecie
Aby urozmaicić swoją dietę w produkty o wysokiej zawartości koenzymu należy jadać: kiełki pszenicy, pistacje, sezam, szpinak, brokuły, ryby (w szczególności sardynki), niektóre mięsa czerwone (serce wołowe, wątróbka).
Ciekawostka >> Największe stężenie koenzymu Q10 znajdziemy w mięsie renifera!