YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Koenzym Q10 – gdzie występuje i czym grozi jego niedobór
Opublikowany przez
Odkrycie koenzymu Q10

Koenzym Q10 został odkryty w 1957 roku przez grupę badaczy z uniwersytetu Wisconsin- Madison w USA. Wtedy właśnie pierwszy raz odizolowano ów enzym z komórki wołowego serca. Na przełomie 59/60 roku grupa naukowców na czele z profesorem Karlem Folkersem przedstawiła budowę koenzymu Q10, jednak jego docelową strukturę opracował szwajcarski zespół badaczy z koncernu Hoffman’a – La – Roche’a i Zakładu Chemii Nieorganicznej.

Czym jest koenzym Q10?

Jest to organiczny związek chemiczny który odpowiedzialny jest za transport elektronów przez układ oddechowy. Enzym bierze udział w wytwarzaniu energii w komórkach naszych organizmów. Chroni je przed wolnymi rodnikami oraz czuwa nad ich poprawnym dotlenieniem. Koenzym Q10 doskonale radzi sobie z poprawą wydolności krążenia, nadciśnieniem tętniczym czy też z miażdżycą.

Skąd bierze się niedobór koenzymu Q10?

Do 35 roku życia, ludzki organizm jest w stanie sam wyprodukować odpowiednią liczbę koenzymu. Z każdym następnym rokiem stajemy się coraz mniej produktywni. Jednakże ten problem spotyka również osoby, które ponad miarę trenują sport bądź wykonują fizyczne zawody. Dzieje się to z racji tego, że ludzki organizm musi nadążyć z produkcją enzymu.

Zagrożenia związane z niedoborem Q10

Niedobór tego związku chemicznego może doprowadzić do zakłócenia stabilności komórek oraz zachwiania komunikacji międzykomórkowej. Organizm ma wtedy problem z wytwarzaniem energii. Kolejnymi niemile widzianymi efektami niedoboru koenzymu Q10 są np: przewlekłe zmęczenie, spadek odporności organizmu jak i niewydolność serca.

Źródła koenzymu Q10 w diecie

Aby urozmaicić swoją dietę w produkty o wysokiej zawartości koenzymu należy jadać: kiełki pszenicy, pistacje, sezam, szpinak, brokuły, ryby (w szczególności sardynki), niektóre mięsa czerwone (serce wołowe, wątróbka).

Ciekawostka >> Największe stężenie koenzymu Q10 znajdziemy w mięsie renifera!

Bibliografia
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/koenzym-q10-wlasciwosci-i-dzialanie-zrodla-koenzymu-q10-w-jedzeniu_42137.html
http://najnaturalniej.pl/?project=koenzym-q10.
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Ubichinon, a ubichinol – koenzym Q10 Badania nad Koenzymem Q10 Kolagen – jego źródła w żywności Kolagen – jego rola w organizmie Pyłek pszczeli – jego właściwości
Posted in Dieta i odżywianie
Jak uwolnić się od toksyn?
Korzystny wpływ borówek na wzrok

Popularne tagi

Więcej Mniej

Zobacz też

  • Grzyby shitake a zespół chronicznego zmęczenia

    Grzyby shitake a zespół chronicznego zmęczenia

  • Trening pamięci – proste ćwiczenia dla mózgu

    Trening pamięci – proste ćwiczenia dla mózgu

  • Liczi – egzotyczne superowoce

    Liczi – egzotyczne superowoce

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt