YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Organizm
|
Układ odpornościowy
|
Kwas kaprylowy
Opublikowany przez
WzórChemicznyKwasuKaprylowego
Kwas kaprylowy wykorzystywany jest w walce z Candida albicans
Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy jest związkiem chemicznym należącym do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych. Wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Hamując rozwój drobnoustrojów, stabilizuje działanie układu pokarmowego i przywraca jego prawidłową czynność. Ze względu na swój prozdrowotny wpływ stosowany jest na całym świecie w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

Skuteczna broń przeciw grzybom

Do najbardziej znanych właściwości kwasu kaprylowego bez wątpienia należy działanie grzybobójcze. Z obserwacji mikroskopowych prowadzonych w ramach badań nad mechanizmem działania kwasu wynikło, że powoduje on rozerwanie komórek grzybów poprzez wiązanie z komponentami ich ścian. W pracach naukowych prowadzonych przez Uniwersytet w Niigacie w Japonii właściwości antygrzybiczne kwasu kaprylowego zostały określone jako „nadzwyczajnie potężne”. Szczególnie efektywne działanie kwasu zaobserwowano w stosunku do grzyba najczęściej powodującego infekcje u człowieka – Candida albicans.

Wsparcie w walce z bakteriami

Kwas kaprylowy już wieki temu stosowany był jako skuteczne remedium na biegunki i dolegliwości pokarmowe. W analizach laboratoryjnych spostrzeżono, że w obecności tego związku wzrost bakterii wywołujących infekcje układu pokarmowego zostaje zahamowany. Udokumentowano znaczące działanie bakteriostatyczne kwasu kaprylowego względem pałeczek czerwonki, gronkowca złocistego, niektórych paciorkowców oraz bakterii z rodzaju Escherichia coli.

Nie tylko w walce z zakażeniami

Obserwacje kliniczne pozwoliły na odkrycie wielu prozdrowotnych funkcji kwasu kaprylowego. Przywracając naturalną kwasotę żołądka, ułatwia trawienie i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji grzybicznych. Ponadto działa przeciwzapalnie i przyśpiesza gojenie owrzodzeń występujących w jelicie cienkim i grubym. Wspierając regenerację nabłonka jelit, wspomaga wchłanianie pokarmów i zmniejsza ryzyko występowania chorób trawiennych.

Przeciwwskazania i skutki uboczne kwasu kaprylowego

Regularna suplementacja kwasem kaprylowym jest względnie bezpieczna dla osób zdrowych. Bywa, że wywołuje on niezagrażające zdrowiu skutki uboczne, takie jak wzdęcia czy nudności. Ze stosowania kwasu kaprylowego powinni zrezygnować pacjenci z niedociśnieniem z powodu jego działania hipotensyjnego objawiającego się w niektórych przypadkach. Ze względu na fakt, iż kwas ten rozkładany jest w wątrobie, odradza się jego suplementację osobom cierpiącym na niewydolność bądź marskość tego narządu. Z uwagi na niedostateczną liczbę badań stosowanie kwasu kaprylowego nie jest zalecane kobietom w ciąży.

Bibliografia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16162522
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1465-caprylic%20acid.aspx?activeingredientid=1465&activeingredientname=caprylic%20acid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24284257
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

JodZUkładuOkresowegoRola jodu w organizmie człowieka fosfatydylocholinaLecytynaLecytyna – naturalny wspomagacz pamięci Olej z drzewa herbacianego Rola choliny w organizmie człowieka Kapsaicyna
Posted in Układ odpornościowy, Układ trawienny, Witaminy i minerały kwas kaprylowy, naturalne suplementy
Helicobacter pylori
Prozdrowotne właściwości jagód maqui

Popularne tagi

kwas kaprylowynaturalne suplementy
Więcej Mniej

Zobacz też

  • 3 zasady zdrowego żywienia

    3 zasady zdrowego żywienia

  • Piperyna w pigułce. Wszystko, co musisz o niej wiedzieć

    Piperyna w pigułce. Wszystko, co musisz o niej wiedzieć

  • Lapacho kora – panaceum na wiele dolegliwości?

    Lapacho kora – panaceum na wiele dolegliwości?

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt