Czosnek (łac. Allium sativum) jest używany w kuchniach całego świata jako wyrazista przyprawa. Jego walory od setek lat docenia także lecznictwo, gdzie stosowany jest do zwiększenia odporności, do ochrony przed przeziębieniami lub skracający ich przebieg.
Przeciw zarazkom
Rzeczywiście wspiera działanie układu immunologicznego, a zawarte w nim związki siarkowe mają działanie zbliżone do antybiotyków – allicyna zabija niektóre bakterie. Udowodniono, że może unicestwiać bakterie jelitowe, takie jak Salmonella, a także wiele bakterii opornych na tradycyjne antybiotyki, np. gronkowiec złocisty. Ponadto czosnek pozwala zwalczać żyjące w żołądku bakterie Helicobacer pylori powodujące powstawanie wrzodów żołądka.
Czosnek zwalcza także niektóre pierwotniaki chorobotwórcze, np. ameby wywołujące biegunkę. Allicyna działa przeciwgrzybiczo, m.in. na kropidlaki i drożdżaki Candida.
Ochrona układu krążenia
Składniki czosnku wpływają na poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi – pomagają je obniżać – dlatego chronią układ krążenia przed chorobą wieńcową. Długotrwałe stosowanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze, co chroni serce przed przeciążeniem.
Działanie przeciwnowotworowe
Składniki czosnku mają także wpływ na procesy biochemiczne, m.in. te odpowiedzialne za podział komórek i ich wzrost, dlatego czosnek może służyć do ograniczenia prawdopodobieństwa występowania nowotworów. Udowodniono, że może być pomocny w zapobieganiu i leczeniu m.in.: raka piersi, raka jelita grubego oraz raka żołądka.
Inne właściwości
Charakteryzują go także inne działania, ponieważ:
• ma właściwości przeciwutleniające – jego składniki neutralizują wolne rodniki, przez co zmniejszają tempo procesów starzenia;
• ma właściwości hipoglikemiczne – obniża poziom glukozy we krwi, co pomaga zapobiegać cukrzycy lub jej powikłaniom;
• ochrania wątrobę –chroni jej komórki przed szkodliwym działaniem niektórych toksyn;
• działa przeciwwirusowo.