Tam, gdzie rosną poziomki
Poziomki to grupa gatunków należących do rodzaju Fragaria, w Polsce dziko występuje przede wszystkim Fragaria vesca. Są niewielkie, rosną przede wszystkim na leśnych polanach i owocują w zależności od pogody w maju lub czerwcu. Owoce są jadalne i bardzo smaczne, a z liści przygotowuje się herbaty ziołowe. Od poziomek pochodzą znane wszystkim truskawki.
Owoce
Owoce poziomki zalicza się do wieloorzeszkowców, czyli jagód pozornych. Czerwony miąższ jest tak naprawdę rozrośniętym dnem kwiatowym, a na jego powierzchni znajdują się liczne niewielkie owoce o charakterze orzeszków. Zawierają one: cukry proste, kwasy organiczne, witaminy (przede wszystkim C) oraz polifenole. Warto wspomnieć też o występujących w nich antocyjanach, w tym charakterystycznej tylko dla tego rodzaju fragarynie oraz ellagitaninie – to one odpowiadają za właściwości poziomek.
Właściwości owoców:
• przeciwutleniające – mają zdolność neutralizacji wolnych rodników, przez co zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych, spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko powstania nowotworów;
• przeciwzapalne – ekstraktów z owoców poziomki używa się w leczeniu chorób związanych ze stanami zapalnymi, np. układu pokarmowego (choroba Leśniowskiego-Crohna);
• ochronne – ekstrakty wpływają na naczynia krwionośne, a pośrednio na obniżanie ciśnienia tętniczego;
• przeciwnowotworowe – ekstrakty wstrzymują rozwój niektórych nowotworów, w tym raka piersi oraz raka szyjki macicy.
Liście
Od setek lat służą do przygotowywania herbatek ziołowych. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co pozwala zastosować je do łagodzenia chorób związanych z zapaleniami układu pokarmowego. Ponadto wpływają na układ krążenia, powodując m.in. rozluźnienie uelastycznienie ścian naczyń krwionośnych, co poprawia ich szczelność.