On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Poziomka – krewna truskawki

Owoce poziomek dzięki polifenolom mogą przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

Tam, gdzie rosną poziomki

Poziomki to grupa gatunków należących do rodzaju Fragaria, w Polsce dziko występuje przede wszystkim Fragaria vesca. Są niewielkie, rosną przede wszystkim na leśnych polanach i owocują w zależności od pogody w maju lub czerwcu. Owoce są jadalne i bardzo smaczne, a z liści przygotowuje się herbaty ziołowe. Od poziomek pochodzą znane wszystkim truskawki.

Owoce

Owoce poziomki zalicza się do wieloorzeszkowców, czyli jagód pozornych. Czerwony miąższ jest tak naprawdę rozrośniętym dnem kwiatowym, a na jego powierzchni znajdują się liczne niewielkie owoce o charakterze orzeszków. Zawierają one: cukry proste, kwasy organiczne, witaminy (przede wszystkim C) oraz polifenole. Warto wspomnieć też o występujących w nich antocyjanach, w tym charakterystycznej tylko dla tego rodzaju fragarynie oraz ellagitaninie – to one odpowiadają za właściwości poziomek.

Właściwości owoców:

• przeciwutleniające – mają zdolność neutralizacji wolnych rodników, przez co zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych, spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko powstania nowotworów;
• przeciwzapalne – ekstraktów z owoców poziomki używa się w leczeniu chorób związanych ze stanami zapalnymi, np. układu pokarmowego (choroba Leśniowskiego-Crohna);
• ochronne – ekstrakty wpływają na naczynia krwionośne, a pośrednio na obniżanie ciśnienia tętniczego;
• przeciwnowotworowe – ekstrakty wstrzymują rozwój niektórych nowotworów, w tym raka piersi oraz raka szyjki macicy.

Liście

Od setek lat służą do przygotowywania herbatek ziołowych. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co pozwala zastosować je do łagodzenia chorób związanych z zapaleniami układu pokarmowego. Ponadto wpływają na układ krążenia, powodując m.in. rozluźnienie uelastycznienie ścian naczyń krwionośnych, co poprawia ich szczelność.


Bibliografia

Doumett S. i in., Comparison of nutritional and nutraceutical properties in cultivated fruits of Fragaria vesca L. produced in Italy, Food Research International 2011, vol. 44, p. 5, s. 1209–1216, online
Kanodia L. i in., Effect of fruit extract of Fragaria vesca L. on experimentally induced inflammatory bowel disease in albino rats, Indian Journal of Pharmacology 2011, vol. 43, nr 1, s. 18–21, online
Mudnic I. i in., Cardiovascular effects in vitro of aqueous extract of wild strawberry (Fragaria vesca, L.) leaves, Phytomedicine 2009, vol. 16, p. 5, s. 462–469, online
Piątkowska E. i in., Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, nr 4 (77) , s. 24–35, online
Vrhovsek U. i in., Clarifying the identity of the main ellagitannin in the fruit of strawberry, Fragaria vesca and Fragaria ananassa Duch., Journal of Agriculture and Food Chemistry 2012, vol. 60, p. 10, s. 2507–2516, online
Wang S., Lewers K., Antioxidant capacity and flavonoid content in wild strawberries, Journal of American Society of Hortilogical Science 2007, vol. 132, p. 5, s. 629–637, online
Wedge D. i in., Anticarcinogenic activity of strawberry, blueberry and raspberry extracts to breast and cervical cancer cells, Journal of Medicinal Food 2004, vol. 47, p. 13, s. 321–33449-51, online


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password