Pochodzenie
Olejek jojoba pozyskiwany jest z rośliny o nazwie simondsja kalifornijska, nazywanej także jojoba (łac. Simmondsia chinensis). Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Ameryki Północnej. Jej nasiona zawierają płynny wosk, znany jako olejek jojoba. Olejek ma zastosowanie przede wszystkim w kosmetologii ze względu na jego podobieństwo do ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstwy tłuszczowej skóry.
Skład
Składa się z wosków i ich estrów, jest bardzo trwały dzięki swoim składnikom – kwasom tłuszczowym nasyconym lub jednonienasyconym. Może być więc długo przechowywany, a nawet stosowany do konserwacji innych składników, np. innych olejów. Dzięki tej samej właściwości jest także dość odporny na podgrzewanie.
Ważny składnik kosmetyków i leków
Idealnie nadaje się do produkcji kosmetyków. Dodany w odpowiedniej ilości stabilizuje składniki kosmetyku, a jednocześnie bardzo dobrze utrzymuje się na skórze. Wzmacnia nawilżające działanie kremu, chroniąc skórę przed utratą wody w wyniku parowania.
Może stanowić także podstawę maści leczniczych, np. przeciwgrzybiczych. Jest jednym ze składników w saiboku-to – japońskiej mieszanki ziół o działaniu spazmolitycznym, rozszerzającym oskrzela, którą stosuje się do naturalnego leczenia infekcji dróg oddechowych.
Nowość w kuchni
Coraz częściej słyszy się głosy o możliwościach użycia olejku jojoba w kuchni, czy to jako dressingu do sałatek, czy do smażenia. Ma on sporą odporność na podgrzewanie wysoką temperaturę rozpadu, nadaje się więc np. do smażenia burgerów. Możliwe jest także użycie go do konserwacji smażonych lub suszonych produktów spożywczych.
Zastosowanie liści jojoby
Jak wykazują badania, ciekawe jest stosowanie ekstraktu z liści jojoby. Zawiera on flawonoidy i lignany, które wykazują działanie przeciwutleniające. Mogą więc wspomagać walkę z wolnymi rodnikami, które powodują m.in. procesy starzenia organizmu.