
Niezwykle zdrowe i smaczne owoce
Jabłka są stosowane powszechnie w kuchni ze względu na smak, posiadają również wiele prozdrowotnych właściwości i wspomagają oczyszczanie organizmu.
Jabłka
Najpopularniejszymi owocami produkowanymi w Polsce są prawdopodobnie jabłka – chętnie spożywane, smaczne i łatwo dostępne przez cały rok. Dzięki zawartości licznych substancji prozdrowotnych mogą skutecznie wesprzeć profilaktykę zdrowotną.
Źródło błonnika i przeciwutleniaczy
Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, a w szczególności pektyn. Zawierają wiele witamin (m.in. A, B1, B2, B3, B6, B9 C, E) i minerałów (potas, fosfor, magnez, wapń), a także kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy) i olejki eteryczne, które wpływają na ich walory smakowe.
Prozdrowotne właściwości tych owoców wynikają głównie z wysokiej zawartości związków fenolowych, takich jak: flawonole (m.in. kwercetyna), antocyjanidyny czy dihydrochalkony (floretyna). Skład chemiczny jabłek jest uzależniony od odmiany, stopnia dojrzałości oraz warunków ich przechowywania. Kwaśne odmiany odznaczają się wyższą zawartością witaminy C. Według Rembiałkowskiej i innych (2007) jabłka tradycyjnych odmian zawierają więcej związków organicznych i mineralnych niż owoce odmian towarowych. Poszczególne części owoców różnią się z kolei zawartością polifenoli – w skórce jest ich więcej niż w miąższu.
Lekarstwo na choroby cywilizacyjne
Związki zawarte w jabłkach mają silne właściwości przeciwutleniające. Ekstrakty z tych owoców hamują namnażanie się komórek nowotworowych (m.in. raka okrężnicy), wykazując również działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Znajdujące się w nich kwasy obniżają pH moczu, zwiększają wydalanie szczawianów i ograniczają wytrącanie się kamieni nerkowych, a także zwiększają wydzielanie soków trawiennych przez organizm.
Miąższ koi podrażnienia przewodu pokarmowego. Dzięki pektynom spożywanie jabłek wpływa na regulację stężenia cholesterolu i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Owoce te mają niski indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Zapewniają długie uczucie sytości, a zawarty w nich błonnik wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, reguluje mikroflorę jelitową i usprawnia usuwanie resztek pokarmowych. Jabłka i przygotowywane z nich świeże soki mają ponadto dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
W profilaktyce i terapii
Jabłka warto stosować w ramach profilaktyki chorób cywilizacyjnych – miażdżycy, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych. Sprawdzą się również w leczeniu biegunek i problemów trawiennych. Warto sięgnąć po nie także podczas kuracji odchudzających i oczyszczających. Do swojej diety powinny włączyć je osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej, a cierpiącym na egzemy i stany zapalne skóry zaleca się stosowanie okładów z soku jabłkowego.
Ostrożnie przy problemach z przewodem pokarmowym
W dużych ilościach jabłek nie powinny spożywać osoby cierpiące na choroby zapalne jelit, nadwrażliwość żołądka, chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego czy nietolerancję fruktozy.
[su_accordion]
[su_spoiler title="Bibliografia" style="fancy"]
Karabela M., Rajski owoc, Panacea 2006, nr 4 (17), s. 26–27.
Pyryt B., Wrześniak M., Ocena jakości wybranych odmian jabłek deserowych dostępnych w sprzedaży detalicznej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2011, t. 44, nr 3, s. 934–938.
Rembiałkowska E., Hallmann E., Kaproń L. i in., Ocena wartości przeciwutleniającej oraz zawartości związków bioaktywnych w kremogenach wykonanych z owoców starych i nowych odmian jabłoni, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2007, nr 1 (50), s. 105–112.
Kalinowska M., Prozdrowotne właściwości jabłek oraz metody izolacji i identyfikacji związków biologicznie czynnych z jabłek, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 2012, nr 17 (3), s. 37–44.
Świetlikowska K. (red.), Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Warszawa 2008, s. 251–265.
[/su_spoiler]
[/su_accordion]