Akupunktura – metoda lecznicza z Chin

Skąd się wzięła Akupuntura jest jedną z technik leczenia stanowiących część tradycyjnej medycyny chińskiej. Pierwsze narzędzia, które mogły być używane ...
Czytaj

Jakie pokarmy obniżają poziom cukru we krwi?

Hiperglikemia to wzrost stężenia glukozy we krwi powyżej normy. Długotrwałe podwyższenie poziomu cukru w krążeniu obwodowym może powodować poważne problemy ...
Czytaj

Nikotyna – uzależniająca substancja psychoaktywna

Nikotyna to organiczny związek chemiczny obecny w liściach i korzeniach tytoniu szlachetnego (łac. Nicotiana tabacum). Jest alkaloidem pirydynowym. Posiada właściwości ...
Czytaj

Woda – podstawa życia

Woda, inaczej tlenek wodoru lub oksydan, to nieorganiczny związek chemiczny o wzorze H2O. W przyrodzie występuje w trzech stanach skupienia ...
Czytaj

Morwa – nie tylko dla diabetyków

Drzewa z Chin Morwa jest drzewem liściastym, rośnie naturalnie w klimacie tropikalnym, subtropikalnym oraz umiarkowanym, głównie w Chinach, Japonii i ...
Czytaj

Właściwości herbatki z czystka

W naturalnym środowisku basenu Morza Śródziemnego można spotkać niskie krzewy o drobnych białoróżowych kwiatach. Z uwagi na obszar występowania roślina ...
Czytaj

Werbena lekarska – ziele do zadań specjalnych

Skąd pochodzi werbena Werbena lekarska (łac. Verbena officinalis) to roślina pochodząca z Europy, która występuje dziko także w Polsce. Uprawia ...
Czytaj

Pietruszka – znana od wieków w kuchni

Pietruszka – nać, korzeń, nasiona Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) jest rośliną z rodziny selerowatych, pochodzącą z półwyspów: Apenińskiego i ...
Czytaj

Soja – odżywcze i lecznicze nasiona

Soja (Glycine max) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i tam zaczęto ją uprawiać. Znana jest ...
Czytaj

Anemia – objawy, diagnostyka, dieta i leczenie

Tlen jest niezbędny do życia, a jego niezachwiana dystrybucja w organizmie warunkuje prawidłowe działanie wszystkich tkanek i narządów. Transport życiodajnego ...
Czytaj

Aspartam – nienaturalna słodycz

Aspartam jest organiczną substancją chemiczną wynalezioną w 1965 roku przez pracownika firmy farmaceutycznej Jamesa M. Schlattera. Odkrył ją zupełnie przypadkowo ...
Czytaj

Chitozan – unikatowe właściwości

Chitozan jest związkiem organicznym, polisacharydem pochodnym chityny. Z chityny zbudowane są zewnętrzne szkielety (pancerze) stawonogów, czyli m.in. skorupiaków (np. krabów, ...
Czytaj