Olej z orzechów makadamia

Makadamia – orzechy znane kosmetyce Makadamia to kilka gatunków drzew występujących naturalnie w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi ...
Czytaj

Żeń-szeń amerykański – istotne działanie chłodzące

Żeń-szeń amerykański, czyli pięciolistny (Panax quinquefolius) jest jednym z wielu gatunków żeń-szenia. Występuje w Ameryce Północnej, na leśnych terenach górskich ...
Czytaj

Sucha skóra – przyczyny, objawy, porady

Sucha skóra – problem kosmetyczny czy objaw poważnego schorzenia Sucha skóra jest powszechnym problemem powodującym: dyskomfort, swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie nie ...
Czytaj

Olej arganowy – nie tylko kosmetyk

Olej arganowy jest tłoczony z owoców arganii żelaznej (łac. Argania spinosa), drzewa występującego endemicznie w północno-zachodniej Afryce. W Maroko znany ...
Czytaj

Działanie oleju konopnego

Konopie siewne Konopie siewne (łac. Cannabis sativa) od bardzo dawna są używane przez Europejczyków. Uprawiana była ze względu na włókna, ...
Czytaj

Olej rycynowy – właściwości

Z czego powstaje Olej rycynowy wyciskany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), należącego do rodziny wilczomleczowatych. Jest to ...
Czytaj

Olejek jojoba – nie tylko kosmetyk

Pochodzenie Olejek jojoba pozyskiwany jest z rośliny o nazwie simondsja kalifornijska, nazywanej także jojoba (łac. Simmondsia chinensis). Roślina pochodzi z ...
Czytaj

Żeń-szeń koreański – niezwykły wszechlek

Żeń-szeń koreański – prastary lek dotleniający umysł i serce Żeń-szeń czerwony, czyli koreański (Korean Panax Ginseng), jest odmianą byliny z ...
Czytaj

Pieprz czarny, biały, zielony, czerwony – różnice

Jedna roślina – kilka surowców Pieprz jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzi. Pieprz czarny (łac. Piper nigrum) wytwarza ...
Czytaj

Traganek – stare zioło medycyny chińskiej

Traganek – ponad 2000 lat historii W medycynie chińskiej traganek błoniasty (łac. Astragalus membraceus) jest stosowany już od 2000 lat ...
Czytaj

Historia czarnego pieprzu

Azjatyckie cenne pnącze Pieprz czarny (łac. Pepper nigrum) to niewielkie pnącze pochodzące z Indii, gdzie rośnie w wiecznie zielonych lasach ...
Czytaj

Nasiona chia – wiele zmieniający dodatek

Czym są Są to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska (łac. Salvia hispanica). Są drobne, stosowane jako dodatek do potraw, ...
Czytaj