Działanie oleju konopnego

Konopie siewne Konopie siewne (łac. Cannabis sativa) od bardzo dawna są używane przez Europejczyków. Uprawiana była ze względu na włókna, ...
Czytaj

Olej rycynowy – właściwości

Z czego powstaje Olej rycynowy wyciskany jest z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis), należącego do rodziny wilczomleczowatych. Jest to ...
Czytaj

Olejek jojoba – nie tylko kosmetyk

Pochodzenie Olejek jojoba pozyskiwany jest z rośliny o nazwie simondsja kalifornijska, nazywanej także jojoba (łac. Simmondsia chinensis). Roślina pochodzi z ...
Czytaj

Żeń-szeń koreański – niezwykły wszechlek

Żeń-szeń koreański – prastary lek dotleniający umysł i serce Żeń-szeń czerwony, czyli koreański (Korean Panax Ginseng), jest odmianą byliny z ...
Czytaj

Pieprz czarny, biały, zielony, czerwony – różnice

Jedna roślina – kilka surowców Pieprz jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzi. Pieprz czarny (łac. Piper nigrum) wytwarza ...
Czytaj

Traganek – stare zioło medycyny chińskiej

Traganek – ponad 2000 lat historii W medycynie chińskiej traganek błoniasty (łac. Astragalus membraceus) jest stosowany już od 2000 lat ...
Czytaj

Historia czarnego pieprzu

Azjatyckie cenne pnącze Pieprz czarny (łac. Pepper nigrum) to niewielkie pnącze pochodzące z Indii, gdzie rośnie w wiecznie zielonych lasach ...
Czytaj

Nasiona chia – wiele zmieniający dodatek

Czym są Są to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska (łac. Salvia hispanica). Są drobne, stosowane jako dodatek do potraw, ...
Czytaj

Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg

Zastosowanie glonów w dietetyce Spirulina to zbiorcza nazwa kilku gatunków glonów należących do cyjanobakterii, inaczej nazywanych sinicami. Jednym z gatunków ...
Czytaj

Zapalenie oskrzeli

Na czym polega zapalenie oskrzeli Zapalenie oskrzeli jest rodzajem zapalenia dolnych dróg oddechowych obejmującym oskrzela i oskrzeliki, ale nie obejmującym ...
Czytaj

Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe piperyny

Pieprz czarny – nie tylko przyprawa Pieprz czarny (łac. Piper nigrum) jest znaną przyprawą, jego ziarna stosuje się chyba w ...
Czytaj

Kora sosny – właściwości prozdrowotne

Silne antyoksydanty zawarte w ekstrakcie z kory sosny – OPC OPC – oligomeryczne proantocyjanidyny Klasyfikacja chemiczna Oligomery to związki utworzone ...
Czytaj