On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Skorupki jaj – cenne źródło wapnia

Sproszkowane skorupki jaj pozytywnie wpływają na gęstość mineralną kości i odbudowę chrząstek, mogą też wspomagać remineralizację szkliwa.

Znaczenie wapnia dla organizmu

Wapń jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, wpływa na pracę mięśni i wydzielanie hormonów. Zawartość wapnia w diecie często jest niewystarczająca, dlatego konieczne bywa stosowanie jego suplementów. Naturalnym źródłem wapnia, odznaczającym się dużą przyswajalnością, są skorupki jaj.

Wapń prosto ze skorupek

Skorupki jaj powstają u drobiu w procesie biomineralizacji. Pełnią funkcję ochronną wobec rozwijającego się zarodka, dostarczają mu niezbędnych substancji do rozwoju oraz umożliwiają wymianę gazową. Skorupki jaj w 95% składają się ze związków nieorganicznych, spośród których dominuje węglan wapnia. Występują w nich również białka (1%) i kwasy tłuszczowe (2-4%).

Skorupki jaj są dobrym źródłem węglanu wapnia pochodzenia zwierzęcego. W porównaniu do syntetycznego węglanu wapnia zawierają podobną ilość wapnia, ale więcej strontu i selenu. Wyróżniają się także niską zawartością szkodliwych metali, m.in. wanadu, chromu, ołowiu, glinu i kadmu.

Według Kusumi i wsp. (1999) sproszkowane skorupki jaj, ze względu na porowatą strukturę, są lepiej rozpuszczalne niż syntetyczny węglan wapnia.

Według badań Goto i wsp. (1998) na szczurach biodostępność wapnia z drobno zmielonych (34,8%) i grubo zmielonych (21,3%) skorupek jaj jest większa niż z syntetycznego węglanu wapnia (13,7%). Różnice we wchłanianiu wapnia zaobserwowano w grupie zwierząt w wieku rozrodczym.

Na mocne kości i zdrowe zęby

Sproszkowane skorupki jaj mają pozytywny wpływ na stan kości i chrząstek. Stymulują różnicowanie się chondrocytów i przyspieszają odbudowę chrząstki stawowej. U kobiet po menopauzie i cierpiących z powodu osteoporozy suplementacja zwiększa gęstość mineralną kości, ogranicza ból i resorpcję kości, poprawia mobilność. Wyższa efektywność preparatów ze skorupek jaj w porównaniu z syntetycznym węglanem wapnia może wynikać z obecności w nich strontu.

Suplementy ze skorupek jaj pomagają obniżyć poziom fosforu we krwi i ograniczyć wchłanianie tłuszczów nasyconych z pożywienia. Mogą służyć też do remineralizacji uszkodzonego szkliwa.

Środki ostrożności

Skorupki jaj przed spożyciem powinny być poddane działaniu wysokiej temperatury (ugotowane lub wyparzone), w celu zabicia mikroorganizmów chorobotwórczych. Należy zmielić je na drobny proszek. Dziennie spożycie powinno wynosić 0,5-1 g.


Bibliografia

Kusumi N., Nakamura M., Tando Y. i in., Eggshell calcium solubility in stomach, Japanese Journal of Nutritional Assessment 1999, nr 16, s. 291-296.

Rovenský J., Stancíková M., Masaryk P. i in., Eggshell calcium in the prevention and treatment of osteoporosis, International Journal of Clinical Pharmacology Research 2003, nr 23 (2-3), s. 83-92.

Goto S., Suzuki K., Kanke Y. i in., The utilization of egg shell as calcium source, Abstrakt konferencji: 35th Annual Meeting Japanese Society of Food and Nutrition, Tokushima 1998, s. 124.

Szeleszczuk Ł., Skorupka jaja kurzego – niedoceniane źródło wapnia, Lek w Polsce 2013, t. 23, nr 9 (269), s. 64-71.

Mon B., Ebenezar AVR., Ghani MF., Effect of Chicken Egg Shell Powder Solution on Early Enamel Carious Lesions: An Invitro Preliminary Study, Journal of Clinical & Diagnostic Research 2015, nr 9 (3), s. 30-32.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password