Znaczenie wapnia dla organizmu
Wapń jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, wpływa na pracę mięśni i wydzielanie hormonów. Zawartość wapnia w diecie często jest niewystarczająca, dlatego konieczne bywa stosowanie jego suplementów. Naturalnym źródłem wapnia, odznaczającym się dużą przyswajalnością, są skorupki jaj.
Wapń prosto ze skorupek
Skorupki jaj powstają u drobiu w procesie biomineralizacji. Pełnią funkcję ochronną wobec rozwijającego się zarodka, dostarczają mu niezbędnych substancji do rozwoju oraz umożliwiają wymianę gazową. Skorupki jaj w 95% składają się ze związków nieorganicznych, spośród których dominuje węglan wapnia. Występują w nich również białka (1%) i kwasy tłuszczowe (2-4%).
Skorupki jaj są dobrym źródłem węglanu wapnia pochodzenia zwierzęcego. W porównaniu do syntetycznego węglanu wapnia zawierają podobną ilość wapnia, ale więcej strontu i selenu. Wyróżniają się także niską zawartością szkodliwych metali, m.in. wanadu, chromu, ołowiu, glinu i kadmu.
Według Kusumi i wsp. (1999) sproszkowane skorupki jaj, ze względu na porowatą strukturę, są lepiej rozpuszczalne niż syntetyczny węglan wapnia.
Według badań Goto i wsp. (1998) na szczurach biodostępność wapnia z drobno zmielonych (34,8%) i grubo zmielonych (21,3%) skorupek jaj jest większa niż z syntetycznego węglanu wapnia (13,7%). Różnice we wchłanianiu wapnia zaobserwowano w grupie zwierząt w wieku rozrodczym.
Na mocne kości i zdrowe zęby
Sproszkowane skorupki jaj mają pozytywny wpływ na stan kości i chrząstek. Stymulują różnicowanie się chondrocytów i przyspieszają odbudowę chrząstki stawowej. U kobiet po menopauzie i cierpiących z powodu osteoporozy suplementacja zwiększa gęstość mineralną kości, ogranicza ból i resorpcję kości, poprawia mobilność. Wyższa efektywność preparatów ze skorupek jaj w porównaniu z syntetycznym węglanem wapnia może wynikać z obecności w nich strontu.
Suplementy ze skorupek jaj pomagają obniżyć poziom fosforu we krwi i ograniczyć wchłanianie tłuszczów nasyconych z pożywienia. Mogą służyć też do remineralizacji uszkodzonego szkliwa.
Środki ostrożności
Skorupki jaj przed spożyciem powinny być poddane działaniu wysokiej temperatury (ugotowane lub wyparzone), w celu zabicia mikroorganizmów chorobotwórczych. Należy zmielić je na drobny proszek. Dziennie spożycie powinno wynosić 0,5-1 g.