YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Skorupki jaj – cenne źródło wapnia
Opublikowany przez
Znaczenie wapnia dla organizmu

Wapń jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, wpływa na pracę mięśni i wydzielanie hormonów. Zawartość wapnia w diecie często jest niewystarczająca, dlatego konieczne bywa stosowanie jego suplementów. Naturalnym źródłem wapnia, odznaczającym się dużą przyswajalnością, są skorupki jaj.

Wapń prosto ze skorupek

Skorupki jaj powstają u drobiu w procesie biomineralizacji. Pełnią funkcję ochronną wobec rozwijającego się zarodka, dostarczają mu niezbędnych substancji do rozwoju oraz umożliwiają wymianę gazową. Skorupki jaj w 95% składają się ze związków nieorganicznych, spośród których dominuje węglan wapnia. Występują w nich również białka (1%) i kwasy tłuszczowe (2-4%).

Skorupki jaj są dobrym źródłem węglanu wapnia pochodzenia zwierzęcego. W porównaniu do syntetycznego węglanu wapnia zawierają podobną ilość wapnia, ale więcej strontu i selenu. Wyróżniają się także niską zawartością szkodliwych metali, m.in. wanadu, chromu, ołowiu, glinu i kadmu.

Według Kusumi i wsp. (1999) sproszkowane skorupki jaj, ze względu na porowatą strukturę, są lepiej rozpuszczalne niż syntetyczny węglan wapnia.

Według badań Goto i wsp. (1998) na szczurach biodostępność wapnia z drobno zmielonych (34,8%) i grubo zmielonych (21,3%) skorupek jaj jest większa niż z syntetycznego węglanu wapnia (13,7%). Różnice we wchłanianiu wapnia zaobserwowano w grupie zwierząt w wieku rozrodczym.

Na mocne kości i zdrowe zęby

Sproszkowane skorupki jaj mają pozytywny wpływ na stan kości i chrząstek. Stymulują różnicowanie się chondrocytów i przyspieszają odbudowę chrząstki stawowej. U kobiet po menopauzie i cierpiących z powodu osteoporozy suplementacja zwiększa gęstość mineralną kości, ogranicza ból i resorpcję kości, poprawia mobilność. Wyższa efektywność preparatów ze skorupek jaj w porównaniu z syntetycznym węglanem wapnia może wynikać z obecności w nich strontu.

Suplementy ze skorupek jaj pomagają obniżyć poziom fosforu we krwi i ograniczyć wchłanianie tłuszczów nasyconych z pożywienia. Mogą służyć też do remineralizacji uszkodzonego szkliwa.

Środki ostrożności

Skorupki jaj przed spożyciem powinny być poddane działaniu wysokiej temperatury (ugotowane lub wyparzone), w celu zabicia mikroorganizmów chorobotwórczych. Należy zmielić je na drobny proszek. Dziennie spożycie powinno wynosić 0,5-1 g.

Bibliografia

Kusumi N., Nakamura M., Tando Y. i in., Eggshell calcium solubility in stomach, Japanese Journal of Nutritional Assessment 1999, nr 16, s. 291-296.

Rovenský J., Stancíková M., Masaryk P. i in., Eggshell calcium in the prevention and treatment of osteoporosis, International Journal of Clinical Pharmacology Research 2003, nr 23 (2-3), s. 83-92.

Goto S., Suzuki K., Kanke Y. i in., The utilization of egg shell as calcium source, Abstrakt konferencji: 35th Annual Meeting Japanese Society of Food and Nutrition, Tokushima 1998, s. 124.

Szeleszczuk Ł., Skorupka jaja kurzego – niedoceniane źródło wapnia, Lek w Polsce 2013, t. 23, nr 9 (269), s. 64-71.

Mon B., Ebenezar AVR., Ghani MF., Effect of Chicken Egg Shell Powder Solution on Early Enamel Carious Lesions: An Invitro Preliminary Study, Journal of Clinical & Diagnostic Research 2015, nr 9 (3), s. 30-32.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Acerola – cenne źródło witaminy C Aronia – cenne źródło antyoksydantów Czarna marchew – cenne źródło przeciwutleniaczy Ostropest plamisty – cenne źródło sylimaryny Morszczyn pęcherzykowaty ­– cenne źródło jodu
Posted in Dieta i odżywianie, Układ kostny i stawy budulec kości, dieta bogata w wapń, jajka, korzystny wpływ na kości, niedobór wapnia, prawidłowa gęstość kości, regulacja mineralizacji kości, substancje zawarte w kosmetykach, suplementacja wapnia, wchłanianie wapnia
Błonnik z modrzewia – właściwości uodparniające
Tasznik pospolity – ziele na krwawienia

Popularne tagi

budulec kościdieta bogata w wapńjajkakorzystny wpływ na kościniedobór wapniaprawidłowa gęstość kościregulacja mineralizacji kościsubstancje zawarte w kosmetykachsuplementacja wapniawchłanianie wapnia
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Naturalne sposoby leczenia miażdżycy

    Naturalne sposoby leczenia miażdżycy

  • Sauna – dla urody i zdrowia czy przeciwnie?

    Sauna – dla urody i zdrowia czy przeciwnie?

  • Mangostan – właściwości lecznicze

    Mangostan – właściwości lecznicze

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt