On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Olej z kryla - właściwości

Pozyskiwany z kryli olej stanowi bogate źródło kwasów omega 3 oraz licznych antyoksydanty o cennych właściwościach prozdrowotnych.

 Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności

Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; najwięcej jest go w zimnych wodach mórz polarnych. W przeciwieństwie do większości ryb morskich nie kumuluje metali ciężkich ani innych toksyn. Stanowi pożywienie wielorybów, pingwinów, ptaków morskich oraz ryb czy kałamarnic. Pozyskiwany z kryli olej stanowi bogate źródło kwasów omega 3.

Fosfolipidy – tłuszcze niezbędne komórkom

W oleju z kryla kwasy tłuszczowe występują pod postacią fosfolipidów; w oleju z tłustych ryb morskich – pod postacią trójglicerydów. Fosfolipidy charakteryzują się zdecydowanie większą biodostępnością niż trójglicerydy. Są podstawowym budulcem błon komórkowych, pośredniczą w transporcie międzykomórkowym oraz chronią komórki przed wolnymi rodnikami i przed przenikaniem toksyn do ich wnętrza. W oleju z kryla jest najwięcej fosfatydylocholiny. Zawiera ona cholinę, znaną również jako witamina B4. Jest to związek niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu, poprawiający pamięć i koncentrację.

W oleju z kryla spośród kwasów omega 3 występują:

1) kwas eikzapentaenowy (EPA) potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, z niego syntezuje się też kwas DHA;
2) kwas dekozaheksaenowy (DHA) o pozytywnym wpływie na pracę układu nerwowego, dzięki czemu wspomaga procesy zapamiętywania, zwiększa koncentrację oraz chroni przed chorobą Alzheimera, zwyrodnieniem plamki żółtej, depresją, schizofrenią i stanami lękowymi; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziała reumatyzmowi, wzmacnia układ immunologiczny, reguluje gospodarkę hormonalną oraz wspomaga detoksykację organizmu.

Poza tym olej z kryla jest źródłem licznych antyoksydantów neutralizujących nadmiar wolnych rodników tlenowych mogących stać się przyczyną poważnych stanów zapalnych, które z kolei lekceważone często zapoczątkowują rozwój groźnych nowotworów. Do tych przeciwutleniaczy należą:

1) astaksantyna – karotenoid, jeden z najsilniejszych antyoksydantów, wykazuje dobroczynny wpływ na układ krążenia, chroni oczy, spowalnia procesy starzenia skóry i wzmacnia jej ochronę przed promieniowaniem UV, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu cukrzycy;
2) witamina A – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, podnosi odporność, przeciwdziała rozwojowi nowotworów oraz wykazuje dobroczynny wpływ na skórę;
3) witamina E, słusznie nazywana witaminą młodości – pozytywnie wpływa na wygląd skóry, spowalnia procesy jej starzenia, niezbędna do zachowania płodności, reguluje przepuszczalność błon komórkowych i przekazywanie impulsów nerwowych, przeciwdziałająca tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, co ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chroni czerwone krwinki, zwiększa wydolność fizyczną i chroni wzrok.

Przewaga nad olejem z tłustych ryb morskich

1. Zawiera NNKT z grupy omega-3 w postaci fosfolipidów, a nie trójglicerydów.
2. Jest trwalszy: nie jełczeje tak szybko, jak olej rybi, nie utlenia się w organizmie, można go przechowywać nawet dwa lata.
3. Jest produkowany z organizmów stanowiących olbrzymie ilości naturalnej biomasy w oceanach; nie jest gatunkiem zagrożonym, produkcja oleju jest ekologiczna.
4. Nie wywołuje zgagi ani odbijania, co może pojawić się przy spożyciu oleju rybiego.
5. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego (HDL) w znacznie większym stopniu niż olej z ryb morskich.

Odpowiednie dawki

Decydując się na włączenie tego oleju do codziennej diety, np. pod postacią suplementów, warto wybrać produkt certyfikowany, wolny od zanieczyszczeń metalami ciężkimi (głównie rtęcią). Certyfikat gwarantuje czystość produktu: brak alergenów, konserwantów, aromatów i sztucznych barwników. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji kwasów omega 3 i omega 6, która powinna wynosić 5–6 : 1. Zbyt duża ilość omega 6 w diecie niszczy równowagę organizmu, powoduje zaburzenia lipidowe oraz blokuje odżywcze działanie omega 3. Zachwianie proporcji tych kwasów jest więc groźne dla zdrowia.


Bibliografia

Olej z kryla, Polska Kosmetologia i Kosmetyka 25.03.2014, online: http://www.pkik24.pl/zdrowie/olej-z-kryla [dostęp 26.12.2018]
Topolski A., Czy wiesz, co to jest olej z kryla?, Dieta.pl 18.11.2016, online: https://dieta.pl/dieta/czy-wiesz-co-to-jest-olej-z-kryla [dostęp 26.12.2018]
Majewska M., Kwas DHA chroni przed zawałem, depresją i AMD. Właściwości kwasu DHA, Poradnik Zdrowie 4.07.2017, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/kwas-dha-ochroni-przed-zawalem-depresja-i-amd-wlasciwosci-kwasu-dha-aa-Ppnn-kpdz-EJGZ.html [dostęp 26.12.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password