YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Olej z kryla – właściwości
Opublikowany przez
Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności

Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; najwięcej jest go w zimnych wodach mórz polarnych. W przeciwieństwie do większości ryb morskich nie kumuluje metali ciężkich ani innych toksyn. Stanowi pożywienie wielorybów, pingwinów, ptaków morskich oraz ryb czy kałamarnic. Pozyskiwany z kryli olej stanowi bogate źródło kwasów omega 3.

Fosfolipidy – tłuszcze niezbędne komórkom

W oleju z kryla kwasy tłuszczowe występują pod postacią fosfolipidów; w oleju z tłustych ryb morskich – pod postacią trójglicerydów. Fosfolipidy charakteryzują się zdecydowanie większą biodostępnością niż trójglicerydy. Są podstawowym budulcem błon komórkowych, pośredniczą w transporcie międzykomórkowym oraz chronią komórki przed wolnymi rodnikami i przed przenikaniem toksyn do ich wnętrza. W oleju z kryla jest najwięcej fosfatydylocholiny. Zawiera ona cholinę, znaną również jako witamina B4. Jest to związek niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu, poprawiający pamięć i koncentrację.

W oleju z kryla spośród kwasów omega 3 występują:

1) kwas eikzapentaenowy (EPA) potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, z niego syntezuje się też kwas DHA;
2) kwas dekozaheksaenowy (DHA) o pozytywnym wpływie na pracę układu nerwowego, dzięki czemu wspomaga procesy zapamiętywania, zwiększa koncentrację oraz chroni przed chorobą Alzheimera, zwyrodnieniem plamki żółtej, depresją, schizofrenią i stanami lękowymi; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziała reumatyzmowi, wzmacnia układ immunologiczny, reguluje gospodarkę hormonalną oraz wspomaga detoksykację organizmu.

Poza tym olej z kryla jest źródłem licznych antyoksydantów neutralizujących nadmiar wolnych rodników tlenowych mogących stać się przyczyną poważnych stanów zapalnych, które z kolei lekceważone często zapoczątkowują rozwój groźnych nowotworów. Do tych przeciwutleniaczy należą:

1) astaksantyna – karotenoid, jeden z najsilniejszych antyoksydantów, wykazuje dobroczynny wpływ na układ krążenia, chroni oczy, spowalnia procesy starzenia skóry i wzmacnia jej ochronę przed promieniowaniem UV, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu cukrzycy;
2) witamina A – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, podnosi odporność, przeciwdziała rozwojowi nowotworów oraz wykazuje dobroczynny wpływ na skórę;
3) witamina E, słusznie nazywana witaminą młodości – pozytywnie wpływa na wygląd skóry, spowalnia procesy jej starzenia, niezbędna do zachowania płodności, reguluje przepuszczalność błon komórkowych i przekazywanie impulsów nerwowych, przeciwdziałająca tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, co ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chroni czerwone krwinki, zwiększa wydolność fizyczną i chroni wzrok.

Przewaga nad olejem z tłustych ryb morskich

1. Zawiera NNKT z grupy omega-3 w postaci fosfolipidów, a nie trójglicerydów.
2. Jest trwalszy: nie jełczeje tak szybko, jak olej rybi, nie utlenia się w organizmie, można go przechowywać nawet dwa lata.
3. Jest produkowany z organizmów stanowiących olbrzymie ilości naturalnej biomasy w oceanach; nie jest gatunkiem zagrożonym, produkcja oleju jest ekologiczna.
4. Nie wywołuje zgagi ani odbijania, co może pojawić się przy spożyciu oleju rybiego.
5. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego (HDL) w znacznie większym stopniu niż olej z ryb morskich.

Odpowiednie dawki

Decydując się na włączenie tego oleju do codziennej diety, np. pod postacią suplementów, warto wybrać produkt certyfikowany, wolny od zanieczyszczeń metalami ciężkimi (głównie rtęcią). Certyfikat gwarantuje czystość produktu: brak alergenów, konserwantów, aromatów i sztucznych barwników. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji kwasów omega 3 i omega 6, która powinna wynosić 5–6 : 1. Zbyt duża ilość omega 6 w diecie niszczy równowagę organizmu, powoduje zaburzenia lipidowe oraz blokuje odżywcze działanie omega 3. Zachwianie proporcji tych kwasów jest więc groźne dla zdrowia.

Bibliografia

Olej z kryla, Polska Kosmetologia i Kosmetyka 25.03.2014, online: http://www.pkik24.pl/zdrowie/olej-z-kryla [dostęp 26.12.2018] Topolski A., Czy wiesz, co to jest olej z kryla?, Dieta.pl 18.11.2016, online: https://dieta.pl/dieta/czy-wiesz-co-to-jest-olej-z-kryla [dostęp 26.12.2018] Majewska M., Kwas DHA chroni przed zawałem, depresją i AMD. Właściwości kwasu DHA, Poradnik Zdrowie 4.07.2017, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/kwas-dha-ochroni-przed-zawalem-depresja-i-amd-wlasciwosci-kwasu-dha-aa-Ppnn-kpdz-EJGZ.html [dostęp 26.12.2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Olej arganowy – nie tylko kosmetyk Algi źródło DHA oraz witamin i minerałów Właściwości i działanie beta-karotenu Olej lniany Olej z pestek winogron – niekorzystny dla zdrowia?
Posted in Dieta i odżywianie, Układ krążenia, Układ nerwowy, Układ odpornościowy, Układ trawienny, Wzrok antyoksydanty, Astaksantyna, Cholina, fosfolipidy, kwasy omega 3, mózg, ochrona skóry, olej z kryla, pamięć i koncentracja, proporcja kwasów omega 3 i omega 6, regulacja poziomu cholesterolu, witamina A, witamina B4, witamina E, witaminy, wpływ na wzrok
Witamina D – znaczenie dla organizmu
Kwas DAA – męski aminokwas

Popularne tagi

antyoksydantyAstaksantynaCholinafosfolipidykwasy omega 3mózgochrona skóryolej z krylapamięć i koncentracjaproporcja kwasów omega 3 i omega 6regulacja poziomu cholesteroluwitamina Awitamina B4witamina Ewitaminywpływ na wzrok
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Sprzymierzeńcy układu pokarmowego

    Sprzymierzeńcy układu pokarmowego

  • Selen – niezbędny pierwiastek

    Selen – niezbędny pierwiastek

  • Figa – słodki i zdrowy owoc

    Figa – słodki i zdrowy owoc

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt