Czekolada – uzależnienie czy samo zdrowie?
Jej cenne właściwości należy przypisywać podstawowym składnikom – kakao i tłuszczowi kakaowemu, których najwięcej jest w czekoladzie gorzkiej.
Wszystkim znana czekolada
Czekolady przedstawiać nie trzeba, chociaż pod tą nazwą ukrywają się rozmaite produkty, które mogą się znacznie różnić składem, a co za tym idzie – właściwościami. Ogólnie rzecz biorąc, czekolada to produkt z kakao oraz tłuszczu kakaowego, czyli składników pozyskiwanych z nasion kakaowca zwyczajnego (łac. Theobroma cacao). Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej, którą właśnie tam zaczęto stosować. W Europie poznano ją dopiero po odkryciu Ameryki, ale dość szybko podbiła tutejsze gusta.
Czekolada czekoladzie nierówna
Kupując czekoladę, warto czytać jej skład. Istnieje wiele rodzajów czekolad – z dodatkiem mleka, z dodatkiem innych olejów roślinnych, z dodatkiem orzechów lub migdałów, a także z wieloma rodzajami nadzienia oraz dodatków służących jedynie smakowi. Właściwości prozdrowotne czekolady należy natomiast przypisywać jej podstawowym składnikom – kakao i tłuszczowi kakaowemu, których najwięcej jest w czekoladzie gorzkiej.
Kakao i tłuszcz kakaowy
Tłuszcz kakaowy składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych takich, jak: kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy oraz linolowy. Zawiera też sterole, fosfolipidy oraz tokoferole. Samo kakao zawiera ponadto flawonoidy, czyli substancje biologicznie czynne, które znacząco wpływają na nasz organizm.
Prozdrowotne właściwości
• przeciwutleniające – flawonoidy przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników, a przez to zmniejszać prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów oraz spowalniać procesy starzenia się;
• przeciwzapalne – może łagodzić bóle związane z zapaleniami stawów;
• przeciwmiażdżycowe – zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, co jest efektem występowania fitosteroli;
• przeciwutleniające – chroni cholesterol przed utlenianiem, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo odkładania się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych;
• antyagregacyjne – hamuje proces agregacji płytek we krwi, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy;
• hipotensyjne – zwiększa elastyczność i wzmacnia naczynia krwionośne, pomagając łagodzić ich skurcze i obniżając ciśnienie krwi;
• relaksacyjne – flawonoidy mogą działać relaksująco i zmniejszać skutki długotrwałego stresu;
• wspomaganie mięśni – spożywanie czekolady po wysiłku fizycznym pozwala złagodzić ich zmęczenie oraz zmniejsza ilość ich mikrouszkodzeń.
Bibliografia
Ding E. i in., Chocolate and prevention of cardiovascular disease: a review, Nutrition and Metabolism 2005, vol. 3, p. 2, s. 1–12, online
Hermann F. i in., Dark chocolate improves endothelial and platelet function, Heart 2006, vol. 92, s. 119–120, online
Khawaja O. i in., Chocolate and coronary heart disease: a systematic review, Current Atherosclerosis Reports 2011, vol. 13, p. 6, s. 447–452, online
Kowalska J. i in., Ocena autentyczności wybranych czekolad, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2008, vol. 4, nr 59, s. 74–79, online
Kruszewski B. i in., Wybrane prozdrowotne składniki czekolady, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2011, z. 569, s. 173–181, online
Latif R., Chocolate/cocoa and human health: a review, The Netherlands Journal of Medicine 2013, vol. 71, p. 2, s. 63–68, online
Olechnowicz J., Suliburska J., Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, nr 2, s. 49–55, online
W tej samej kategorii