On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Czekolada – uzależnienie czy samo zdrowie?

Jej cenne właściwości należy przypisywać podstawowym składnikom – kakao i tłuszczowi kakaowemu, których najwięcej jest w czekoladzie gorzkiej.

Wszystkim znana czekolada

Czekolady przedstawiać nie trzeba, chociaż pod tą nazwą ukrywają się rozmaite produkty, które mogą się znacznie różnić składem, a co za tym idzie – właściwościami. Ogólnie rzecz biorąc, czekolada to produkt z kakao oraz tłuszczu kakaowego, czyli składników pozyskiwanych z nasion kakaowca zwyczajnego (łac. Theobroma cacao). Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej, którą właśnie tam zaczęto stosować. W Europie poznano ją dopiero po odkryciu Ameryki, ale dość szybko podbiła tutejsze gusta.

Czekolada czekoladzie nierówna

Kupując czekoladę, warto czytać jej skład. Istnieje wiele rodzajów czekolad – z dodatkiem mleka, z dodatkiem innych olejów roślinnych, z dodatkiem orzechów lub migdałów, a także z wieloma rodzajami nadzienia oraz dodatków służących jedynie smakowi. Właściwości prozdrowotne czekolady należy natomiast przypisywać jej podstawowym składnikom – kakao i tłuszczowi kakaowemu, których najwięcej jest w czekoladzie gorzkiej.

Kakao i tłuszcz kakaowy

Tłuszcz kakaowy składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych takich, jak: kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy oraz linolowy. Zawiera też sterole, fosfolipidy oraz tokoferole. Samo kakao zawiera ponadto flawonoidy, czyli substancje biologicznie czynne, które znacząco wpływają na nasz organizm.

Prozdrowotne właściwości

• przeciwutleniające – flawonoidy przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników, a przez to zmniejszać prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów oraz spowalniać procesy starzenia się;
• przeciwzapalne – może łagodzić bóle związane z zapaleniami stawów;
• przeciwmiażdżycowe – zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, co jest efektem występowania fitosteroli;
• przeciwutleniające – chroni cholesterol przed utlenianiem, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo odkładania się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych;
• antyagregacyjne – hamuje proces agregacji płytek we krwi, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy;
• hipotensyjne – zwiększa elastyczność i wzmacnia naczynia krwionośne, pomagając łagodzić ich skurcze i obniżając ciśnienie krwi;
• relaksacyjne – flawonoidy mogą działać relaksująco i zmniejszać skutki długotrwałego stresu;
• wspomaganie mięśni – spożywanie czekolady po wysiłku fizycznym pozwala złagodzić ich zmęczenie oraz zmniejsza ilość ich mikrouszkodzeń.


Bibliografia

Ding E. i in., Chocolate and prevention of cardiovascular disease: a review, Nutrition and Metabolism 2005, vol. 3, p. 2, s. 1–12, online
Hermann F. i in., Dark chocolate improves endothelial and platelet function, Heart 2006, vol. 92, s. 119–120, online
Khawaja O. i in., Chocolate and coronary heart disease: a systematic review, Current Atherosclerosis Reports 2011, vol. 13, p. 6, s. 447–452, online
Kowalska J. i in., Ocena autentyczności wybranych czekolad, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2008, vol. 4, nr 59, s. 74–79, online
Kruszewski B. i in., Wybrane prozdrowotne składniki czekolady, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2011, z. 569, s. 173–181, online
Latif R., Chocolate/cocoa and human health: a review, The Netherlands Journal of Medicine 2013, vol. 71, p. 2, s. 63–68, online
Olechnowicz J., Suliburska J., Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, nr 2, s. 49–55, online


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password