YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Piękno i uroda
|
Kolagen – jego rola w organizmie
Opublikowany przez
Kolagen jako podstawowy polimer białkowy i jego rola w organizmie

Kolagen jest unikalnym białkiem strukturalnym. Stanowi ponad 30% wszystkich białek w organizmie. Pełni funkcję budulcową. Jest to polimer zewnątrzkomórkowy łączący poszczególne komórki i tkanki. Stanowi komponent strukturalny tkanki łącznej, z której zbudowane są: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, kości, zęby, ściany naczyń krwionośnych i nerwy. Jest też podporą dla organów wewnętrznych: nerek, pęcherza, wątroby, płuc, mózgu, serca, oczu (siatkówki i rogówki), jajników, jąder, macicy, łożyska – otacza je ochronną warstwą, która umożliwia utrzymanie tych narządów w miejscu. Oprócz tego, że jest swego rodzaju siatką proteinową, pełni wiele innych ważnych funkcji.

Wiele typów białka o wyjątkowych cechach

Rozróżnia się 29 typów elastycznych włókien kolagenowych, a każdy z nich ma nieco inne cechy: strukturę, miejsce występowania w organizmie i funkcję, którą pełni. Najbardziej rozpowszechnione są zaliczane do fibrylarnych: kolagen I i kolagen III. Pozostałe występują w znacznie mniejszej ilości i oznaczone są dalszymi cyframi rzymskimi (kolagen II oraz pozostałe od IV do XXIX).

Najważniejszy komponent skóry

Najważniejszym polimerem tworzącym skórę jest właśnie kolagen. Stanowi on ponad 60% wszystkich białek w niej zawartych. Z uwagi na dużą wytrzymałość i elastyczność kolagen zapewnia skórze jędrność, sprężystość, miękkość i gładkość. Dba o odpowiedni poziom jej nawilżenia i natłuszczenia. Kolagen spowalnia procesy starzenia komórek skóry. Zapobiega to zmianom cellulitowym i rozstępom oraz opóźnia pojawienie się zmarszczek i przebarwień, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii skórnych, przyspiesza gojenie się ran i blizn.

Współtworzy także włosy i paznokcie, zapewniając im wytrzymałość i wzmacniając ich strukturę. Dzięki niemu te wytwory naskórka są odporne na łamanie się oraz zachowują gładkość i blask. Mocne włosy o silnych cebulkach są mniej podatne na wypadanie, co oznacza, że kolagen chroni przed przedwczesnym łysieniem.

Sprzymierzeniec układu immunologicznego

Białko kolagenowe pełni funkcję obronną. Wspomagając pracę układu odpornościowego, jest czynnikiem istotnym w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi: bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami. Przyspiesza też detoksykację ustroju. Silna tkanka łączna chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, których nadmiar uszkadza komórki, wywołując w ten sposób groźne stany zapalne mogące skutkować rozwojem nowotworów.

Korzystny wpływ na stawy i kości

Okazuje się, że jest także podstawowym komponentem budulcowym kości i stawów. Dzięki jego zawartości tkanka kostna zachowuje wytrzymałość, a chrząstki stawowe pozostają mocne i elastyczne. Kolagen bierze udział w produkcji mazi stawowej zmniejszającej tarcie chrząstek, przyspiesza regenerację tkanki kości i stawów oraz niweluje bóle zwyrodnieniowe. Ponadto zwiększa masę i wytrzymałość mięśni.

Znaczny spadek poziomu kolagenu

Niestety, z wiekiem (mniej więcej po 25. roku życia) spada poziom nowego syntezowanego w ustroju kolagenu, dochodzi też do osłabienia, a nawet degradacji już istniejących włókien. Około 60. roku życia produkcja kolagenu całkowicie ustaje. Przynosi to niekorzystne skutki dla skóry, która traci elastyczność, jędrność i odpowiednie napięcie. W efekcie zanikania gruczołów łojowych i potowych staje się zwiotczała i sucha. Pojawiają się zmarszczki oraz problemy z jej odpowiednim odżywieniem i nawilżeniem. Tkanka łączna coraz trudniej się regeneruje, co ma odzwierciedlenie również w pojawiających się bólach stawów (dlatego osoby starsze częściej chorują na artretyzm i reumatyzm).

W wyniku niewystarczającej ilości kolagenu w organizmie spada także odporność, co zwiększa ryzyko infekcji i powikłań po chorobach. Częściej występują choroby układu krwionośnego oraz cukrzyca. Znaczny spadek ilości ustrojowego kolagenu występuje także w wyniku: nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne (UV), nieodpowiedniej diety, na którą składają się: tłuszcze pochodzenia zwierzęcego obfitujące w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans – sztucznie utwardzone tłuszcze roślinne, cukier, rafinowana mąka i produkty z niej sporządzone oraz niewystarczająca ilość warzyw i owoców, stresujący tryb życia, ograniczona aktywność fizyczna, odwodnienie i nałogi: alkohol, papierosy, mocna kawa, herbata.

Warto zatem rozważyć suplementację kolagenu. Dostępny jest on w formie tabletek, proszków i płynów do stosowania wewnętrznego. Istnieje również wiele kosmetyków wzbogaconych o to białko, mających opóźnić starzenie się skóry.

Bibliografia

Kałużyńska K., Kolagen – właściwości. Dlaczego jest potrzebny?, Poradnik Zdrowie 9.08.2017,

online: http://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/cialo-higiena/kolagen-wlasciwosci-dlaczego-jest-potrzebny_37983.html [dostęp 5.06.2018]

Kaczyński K., Ignaciuk A., Kolagen i jego rola w organizmie człowieka, Food Forum 2017, nr 4(20), s. 69–73,

online: http://kaczynscyclinic.pl/wp-content/uploads/2017/08/Kolagen-w-organizmie.pdf [dostęp 5.06.2018]

Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia 2009, nr 1058, z. 73,

online: http://repozytorium.p.lodz.pl/bitstream/handle/11652/252/Typy_i_struktura_Banas_2009.pdf?sequence=1 [dostęp 5.06.2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Kolagen, a witaminy Kolagen – jego rodzaje i pozyskiwanie Kolagen – jego źródła w żywności Kolagen dla zdrowia i urody Dlaczego mężczyźni powinni stosować kolagen?
Posted in Dieta i odżywianie, Piękno i uroda, Układ krążenia, Układ nerwowy, Układ odpornościowy, Układ trawienny białko strukturalne, kolagen, kolagen typu I, kolagen typu III, polimer białkowy, unikalne białko
Dlaczego mężczyźni powinni stosować kolagen?
Glej – krótko o komórkach pomocniczych neuronów

Popularne tagi

białko strukturalnekolagenkolagen typu Ikolagen typu IIIpolimer białkowyunikalne białko
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Boswellia serrata dobra dla cukrzyków

    Boswellia serrata dobra dla cukrzyków

  • Aloes – odżywcze działanie na skórę i układ pokarmowy

    Aloes – odżywcze działanie na skórę i układ pokarmowy

  • Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe

    Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt