On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Kolagen - jego rola w organizmie

Kolagen jest unikalnym białkiem oraz polimerem zewnątrzkomórkowym łączącym poszczególne komórki i tkanki.

Kolagen jako podstawowy polimer białkowy i jego rola w organizmie

Kolagen jest unikalnym białkiem strukturalnym. Stanowi ponad 30% wszystkich białek w organizmie. Pełni funkcję budulcową. Jest to polimer zewnątrzkomórkowy łączący poszczególne komórki i tkanki. Stanowi komponent strukturalny tkanki łącznej, z której zbudowane są: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, kości, zęby, ściany naczyń krwionośnych i nerwy. Jest też podporą dla organów wewnętrznych: nerek, pęcherza, wątroby, płuc, mózgu, serca, oczu (siatkówki i rogówki), jajników, jąder, macicy, łożyska – otacza je ochronną warstwą, która umożliwia utrzymanie tych narządów w miejscu. Oprócz tego, że jest swego rodzaju siatką proteinową, pełni wiele innych ważnych funkcji.

Wiele typów białka o wyjątkowych cechach

Rozróżnia się 29 typów elastycznych włókien kolagenowych, a każdy z nich ma nieco inne cechy: strukturę, miejsce występowania w organizmie i funkcję, którą pełni. Najbardziej rozpowszechnione są zaliczane do fibrylarnych: kolagen I i kolagen III. Pozostałe występują w znacznie mniejszej ilości i oznaczone są dalszymi cyframi rzymskimi (kolagen II oraz pozostałe od IV do XXIX).

Najważniejszy komponent skóry

Najważniejszym polimerem tworzącym skórę jest właśnie kolagen. Stanowi on ponad 60% wszystkich białek w niej zawartych. Z uwagi na dużą wytrzymałość i elastyczność kolagen zapewnia skórze jędrność, sprężystość, miękkość i gładkość. Dba o odpowiedni poziom jej nawilżenia i natłuszczenia. Kolagen spowalnia procesy starzenia komórek skóry. Zapobiega to zmianom cellulitowym i rozstępom oraz opóźnia pojawienie się zmarszczek i przebarwień, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii skórnych, przyspiesza gojenie się ran i blizn.

Współtworzy także włosy i paznokcie, zapewniając im wytrzymałość i wzmacniając ich strukturę. Dzięki niemu te wytwory naskórka są odporne na łamanie się oraz zachowują gładkość i blask. Mocne włosy o silnych cebulkach są mniej podatne na wypadanie, co oznacza, że kolagen chroni przed przedwczesnym łysieniem.

Sprzymierzeniec układu immunologicznego

Białko kolagenowe pełni funkcję obronną. Wspomagając pracę układu odpornościowego, jest czynnikiem istotnym w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi: bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami. Przyspiesza też detoksykację ustroju. Silna tkanka łączna chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, których nadmiar uszkadza komórki, wywołując w ten sposób groźne stany zapalne mogące skutkować rozwojem nowotworów.

Korzystny wpływ na stawy i kości

Okazuje się, że jest także podstawowym komponentem budulcowym kości i stawów. Dzięki jego zawartości tkanka kostna zachowuje wytrzymałość, a chrząstki stawowe pozostają mocne i elastyczne. Kolagen bierze udział w produkcji mazi stawowej zmniejszającej tarcie chrząstek, przyspiesza regenerację tkanki kości i stawów oraz niweluje bóle zwyrodnieniowe. Ponadto zwiększa masę i wytrzymałość mięśni.

Znaczny spadek poziomu kolagenu

Niestety, z wiekiem (mniej więcej po 25. roku życia) spada poziom nowego syntezowanego w ustroju kolagenu, dochodzi też do osłabienia, a nawet degradacji już istniejących włókien. Około 60. roku życia produkcja kolagenu całkowicie ustaje. Przynosi to niekorzystne skutki dla skóry, która traci elastyczność, jędrność i odpowiednie napięcie. W efekcie zanikania gruczołów łojowych i potowych staje się zwiotczała i sucha. Pojawiają się zmarszczki oraz problemy z jej odpowiednim odżywieniem i nawilżeniem. Tkanka łączna coraz trudniej się regeneruje, co ma odzwierciedlenie również w pojawiających się bólach stawów (dlatego osoby starsze częściej chorują na artretyzm i reumatyzm).

W wyniku niewystarczającej ilości kolagenu w organizmie spada także odporność, co zwiększa ryzyko infekcji i powikłań po chorobach. Częściej występują choroby układu krwionośnego oraz cukrzyca. Znaczny spadek ilości ustrojowego kolagenu występuje także w wyniku: nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne (UV), nieodpowiedniej diety, na którą składają się: tłuszcze pochodzenia zwierzęcego obfitujące w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans – sztucznie utwardzone tłuszcze roślinne, cukier, rafinowana mąka i produkty z niej sporządzone oraz niewystarczająca ilość warzyw i owoców, stresujący tryb życia, ograniczona aktywność fizyczna, odwodnienie i nałogi: alkohol, papierosy, mocna kawa, herbata.

Warto zatem rozważyć suplementację kolagenu. Dostępny jest on w formie tabletek, proszków i płynów do stosowania wewnętrznego. Istnieje również wiele kosmetyków wzbogaconych o to białko, mających opóźnić starzenie się skóry.


Bibliografia

Kałużyńska K., Kolagen – właściwości. Dlaczego jest potrzebny?, Poradnik Zdrowie 9.08.2017,

online: http://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/cialo-higiena/kolagen-wlasciwosci-dlaczego-jest-potrzebny_37983.html [dostęp 5.06.2018]

Kaczyński K., Ignaciuk A., Kolagen i jego rola w organizmie człowieka, Food Forum 2017, nr 4(20), s. 69–73,

online: http://kaczynscyclinic.pl/wp-content/uploads/2017/08/Kolagen-w-organizmie.pdf [dostęp 5.06.2018]

Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia 2009, nr 1058, z. 73,

online: http://repozytorium.p.lodz.pl/bitstream/handle/11652/252/Typy_i_struktura_Banas_2009.pdf?sequence=1 [dostęp 5.06.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password