On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Kolagen - jego źródła w żywności

Suplementy diety i kosmetyki z kolagenem to dobre sposoby na zwiększenie jego ilości w organizmie, warto również wziąć pod uwagę żywność, która go zawiera.

Kolagen jest białkiem, podstawowym składnikiem tkanki łącznej, w organizmie człowieka jest go ponad 30%. Zawierają go: skóra, ścięgna, mięśnie, chrząstki, kości i zęby. Współtworzy ściany naczyń krwionośnych oraz komórki i połączenia nerwowe. Jako główny składnik substancji pozakomórkowej (macierzy) pełni rolę łączącą poszczególne komórki. Otacza warstwą ochronną organy: mózg, siatkówkę oka, płuca, wątrobę, nerki, pęcherz moczowy, jajniki, jądra, łożysko.

Oprócz funkcji budulcowej, spajającej, podtrzymującej, nadającej kształt i ochronnej, wspomaga też układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi (bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami), bierze udział w usuwaniu toksyn oraz opóźnia procesy starzenia i degradacji komórek. Jest to białko, które pośredniczy w odżywianiu wszystkich komórek, stymuluje gospodarkę hormonalną oraz pobudza procesy odnawiania i regeneracji skóry, chrząstek stawowych i kości.

Spadek produkcji kolagenu wraz z wiekiem

Organizm ludzki sam wytwarza i odbudowuje włókna kolagenowe. Niestety, proces ten u osób dorosłych (mniej więcej po 25. roku życia) staje się coraz wolniejszy. Produkowane są znacznie mniejsze jego ilości. Z tego powodu skóra traci jędrność i elastyczność – pojawiają się zmarszczki i przebarwienia – oraz znacznie częściej ulega przesuszeniu, pogarsza się stan włosów i paznokci, następuje spadek odporności.

Dieta kolagenowa

Stosowanie suplementów diety i kosmetyków z kolagenem to skuteczne sposoby na zwiększenie jego ilości w organizmie, ale warto wziąć pod uwagę tzw. dietę kolagenową. Polimer ten znajduje się praktycznie wyłącznie w produktach odzwierzęcych, takich jak:
• żelatyna spożywcza,
• galaretki owocowe i warzywne,
• galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych,
• galaretki i zupy z kurzych łapek,
• golonka i podroby wieprzowe,
• ryby w galarecie,
• chrząstka i płetwa rekina (w formie gotowanej lub sproszkowanej).

Spożywanie dużej ilości tych produktów może jednak negatywnie wpłynąć na kondycję układu krwionośnego, z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej więc, gdy będą one stanowiły jedynie uzupełnienie diety. Większe korzyści przyniesie wybór pokarmów wspierających produkcję kolagenu przez organizm. Syntezowany jest on w znacznie większym stopniu przy współudziale następujących składników pokarmowych:

• witamina C – jest niezbędna do produkcji kolagenu, odpowiada za elastyczność stawów i wzmacnia kości; jej właściwości antyoksydacyjne z kolei sprawiają, że wspomaga odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia, usprawnia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Najwięcej jej znajduje się w aceroli (rodzaju wiśni rosnącej w Ameryce Środkowej), amazońskich owocach camu-camu, owocach i płatkach dzikiej róży, owocach rokitnika, czarnej porzeczki, berberysu i derenia jadalnego, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, chrzanie, pomidorach czy kiszonej kapuście, nieco mniej zawierają jej owoce cytrusowe;

• witamina A wspiera syntezę kolagenu i elastyny – podstawowych białek budulcowych skóry – razem z którymi zapewnia odpowiednią elastyczność, nawilżenie i jędrność skóry; zapewnia prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała nowotworom. Znajduje się w: wątróbce (drobiowej, wieprzowej i wołowej), cielęcinie, mięsie drobiowym, rybach, mleku i jego przetworach (sery, jogurty, kefiry), jajkach oraz w warzywach: marchwi, szpinaku, dyni, brukselce, jarmużu, pomidorach, papryce, melonach;

• witamina E, zwiększając produkcję kolagenu, opóźnia procesy starzenia, a będąc silnym antyoksydantem, chroni przed stresem oksydacyjnym, co przeciwdziała powstawaniu groźnych stanów zapalnych, a tym samym nowotworów; chroni czerwone krwinki i przeciwdziała zakrzepom oraz dba o prawidłową pracę układu nerwowego. Występuje w nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejach: słonecznikowym, z zarodków pszennych, sojowym, kukurydzianym, rzepakowym i w oliwie, a także w orzechach laskowych, pestkach słonecznika, migdałach, awokado, dyni, pomidorach, brukselce, jarmużu, papryce, kapuście, szpinaku, natce pietruszki, porzeczkach, rybach, mięsie, mleku i jego przetworach oraz jajkach;

• miedź, wspomagając syntezę kolagenu, zwiększa odporność organizmu i chroni przed osteoporozą, wpływa też na prawidłową pracę mózgu. Naturalne jej źródła to: wątróbka, zarodki pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao czy nasiona słonecznika;

• siarka to pierwiastek niezbędny praktycznie we wszystkich procesach życiowych; najlepszymi jej źródłami są produkty wysokobiałkowe: mięso, podroby, jaja, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych oraz czosnek, cebula, owies, groch, kapusta, kalafior, brokuły, chrzan, rzodkiewka, rzeżucha, awokado, morele, truskawki;

• flawonoidy zapobiegają rozpadowi nadmiernej ilości kolagenu oraz są silnymi antyoksydantami. Znaleźć je można przede wszystkim w warzywach (papryce, pomidorach, burakach, jarmużu, brukselce, brokułach) i owocach (czerwonych winogronach, jagodach, porzeczkach, aronii, grejpfrutach) oraz w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych i ziołach (m.in. pokrzywie i mniszku lekarskim);

• koenzym Q10 również jest niezbędny do produkcji kolagenu, jest silnym przeciwutleniaczem; naturalnie występuje w: rybach, nierafinowanych tłoczonych na zimno olejach, podrobach, szpinaku, brokułach i produktach pełnoziarnistych;

• nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza z grupy omega 3) stanowią środowisko idealne do produkcji kolagenu, a także wspierają zdrowie układu krwionośnego i pokarmowego; ich najlepszymi źródłami są: nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno oraz awokado.

Kolagen nie bez powodu nazywany jest białkiem młodości. Jego ilość, jakość oraz stopień, w jakim jest syntezowany, świadczy o kondycji organizmu. Słaby kolagen ustrojowy to nie tylko oznaka starzenia się, ale również zwiększonej podatności na infekcje i powstawanie groźnych stanów zapalnych mogących prowadzić nawet do rozwoju nowotworów. W razie osłabienia tkanki łącznej zwiększa się ilość wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych na starzenie się i degradację komórek.

Receptą na zwiększenie ilości i poprawienie jakości kolagenu ustrojowego jest zdrowy styl życia: zbilansowana dieta obfitująca w węglowodany złożone, dobrej jakości białko (zarówno roślinne, jak i zwierzęce – będące najlepszym źródłem kolagenu), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz komplet witamin i minerałów. Pamiętać należy również o regularnej aktywności fizycznej, wypijaniu ok. 2 litrów czystej niegazowanej wody dziennie i dbałości o kondycję psychiczną przez unikanie czynników wywołujących stres, odpowiednią ilość snu oraz skuteczną relaksację i odstresowanie się po całodziennym pośpiechu i natłoku obowiązków, a rezygnacja z nałogów (alkohol, papierosy, zbyt duże ilości mocnej kawy i herbaty, słodycze) jest równie ważna. Kolagen jest najlepszą barierą dla wszelkiego rodzaju chorób i decyduje o dłuższym zachowaniu młodzieńczego wyglądu, samopoczucia i kondycji.


Bibliografia

Andrzejczak M., Kolagen w pożywieniu – w czym jest kolagen? Jak powinna wyglądać dieta kolagenowa?, Wylecz To 23.09.2016,

online: https://wylecz.to/pl/zdrowy-styl-zycia/diety/kolagen-w-pozywieniu-w-czym-jest-kolagen-jak-powinna-wygladac-dieta-kolagenowa.html [dostęp 5.06.2018]

Kałużyńska K., Kolagen – właściwości. Dlaczego jest potrzebny?, Poradnik Zdrowie 9.08.2017,

online: http://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/cialo-higiena/kolagen-wlasciwosci-dlaczego-jest-potrzebny_37983.html [dostęp 5.06.2018]

Warecki M., Kolagen białko przyszłości, 10.12.2014,

online: https://forum-sportowe.pl/topic/100-kolagen-białko-przyszłości/ [dostęp 5.06.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password