On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Olej z czarnuszki - potencjał prozdrowotny

Jedną z wielu zalet oleju z czarnuszki jest możliwość zastosowania go w wspomaganiu leczenia zakażeń wywołanych drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), inaczej czarny kmin (ang. black cumin) rośnie w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Obecnie powszechnie uprawiana w krajach Morza Śródziemnego oraz w: Indiach, Pakistanie, Syrii, Turcji i Arabii Saudyjskiej.

Należy do rodziny jaskrowatych i osiąga ok. 50 cm wysokości. Kwitnie na jasnoniebiesko lub biało z niebieskawo lub zielonkawo zabarwionymi końcówkami płatków. Po środku kwiatu wyrasta owoc wypełniony dojrzewającymi nasionkami. Po kwitnieniu nasiona osiągają barwę intensywnie czarną i takie właśnie się zbiera.

Używane są jako cenione produkty spożywcze: przyprawa – całe lub zmielone nasiona; mąka – ceniona przez Hebrajczyków jako podstawowe wyżywienie, jak jęczmień czy pszenica; olej jadalny. Są niezwykłym surowcem zielarskim. Ich potencjał leczniczy znano już w starożytnym Egipcie. Do dziś sporządza się z nich napary, nalewki, syropy oraz tłoczy olej. Produkty te od niepamiętnych czasów w południowo-zachodniej Azji i krajach Bliskiego Wschodu należą do najskuteczniejszych i najważniejszych środków leczniczych. Nie bez powodu czarne nasionka nazywane są przez muzułmanów „ziarenkami błogosławieństwa” (Habbatull Barakah).

Imponujący skład

W nasionach czarnuszki zidentyfikowano wiele związków bioaktywnych:
1) oleje :
• 25–40% oleju zawierającego:
– nienasycone kwasy tłuszczowe: 50–60% kwasu linolowego, 20% kwasu oleinowego oraz 3% kwasu eikozadienowego,
– nasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy i stearynowy stanowiące razem 30% oleju,
• 1% lotnych olejków eterycznych, a wśród nich: 30–48% tymochinonu nigellonu, tymochydrochinonu, ditymochinonu, 7–15% p-cymenu, 6–12% karwakrolu, 2–7% 4-terpineolu, 1–4% t-anetolu, α-pinenu, tymolu, karwonu, limonenu i cytronelolu;
2) białka,
3) alkaloidy:
• izochinolinowe (nigellina, nigellimina),
• diterpenowe (nigellamina),
• indazolowe (nigellidyna, nigellicyna),
4) saponiny triterpenowe (melantyna, hederokozyd C oraz α-hederyna),
5) flawonoidy,
6) garbniki,
7) substancje steroidowe (sterole roślinne): 44–54% α-sitosterolu i 7–21% stigmasterolu,
8) żywice,
9) substancje gorzkie,
10) witamina E.

Olej z czarnych nasionek – tłuszcz jadalny i leczniczy

Zarówno kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, jak i związki aktywne biologicznie zawarte są w oleju z nasion czarnuszki. Jest on tłoczony na zimno bez oczyszczania chemicznego. Pozwala to na zachowanie tak wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Niezwykłe efekty farmakologiczne przypisuje się związkom chinonowym, przede wszystkim tymochinonowi. Odpowiadają one za działanie: przeciwdrgawkowe, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, ponieważ zmiatają wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za stany zapalne mogące rozwinąć się w nowotwór; przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, ponieważ skutecznie hamuje wzrost mikroorganizmów chorobotwórczych; przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki znajduje więc zastosowanie w wspomaganiu leczenia zakażeń wywołanych drobnoustrojami chorobotwórczymi:

• odmiedniczkowe zapalenie nerek wywołane przez bakterie,
• grzybice spowodowane przez grzyby drożdżoidalne,
• schistomatoza, choroba wywołana przez przywry atakujące głownie wątrobę, oraz zakażenia innymi pasożytami, m.in.: tasiemcami (olej z czarnuszki skutecznie niszczy jaja pasożyta) i zarodźcami malarii,
• cytomegalia – hamuje rozwój cytomegalowirusów w śledzionie i wątrobie,
• wirusowe zapalenie wątroby typu C (HCV).

Zapobiegawczo przy wielu schorzeniach i dolegliwościach

Regularne spożycie olej z czarnuszki może zapobiegać różnego rodzaju dolegliwościom oraz schorzeniom:

• wrzodom żołądka i dwunastnicy oraz stanom zapalnym jelit – olej działa gastroochronnie: hamuje wydzielanie soku żołądkowego oraz zwiększa wydzielanie śluzu, co zapobiega uszkodzeniom przewodu pokarmowego;
• chorobom i stanom zapalnym nerek, m.in. powstawaniu kamieni nerkowych;
• zapaleniu płuc, astmie oskrzelowej, obrzękowi pęcherzyków płucnych i innym chorobom dróg oddechowych;
• chorobom i dolegliwościom ze strony układu nerwowego: zmniejsza nadpobudliwość, działa przeciwlękowo, uspokajająco, wyciszająco, przeciwdrgawkowo, wspomaga więc leczenie padaczki, przeciwbólowo, łagodzi bóle: głowy, zębów, mięśni i kręgosłupa, oraz zwiększa odporność na stres i pomaga w walce z bezsennością;
stanom zapalnym stawów w profilaktyce reumatyzmu i zwyrodnienia stawów;
• osteoporozie – wyraźnie zmniejsza uszkodzenia kości;
• nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy, zawałom serca i udarowi mózgu, dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNNKT) obniżających poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi;
• cukrzycy – normuje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz wydzielanie insuliny;
• anemii – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów;
stanom zapalnym i chorobom skóry – m.in. zwalcza brodawki, trądzik, pokrzywkę oraz leczy łuszczycę, egzemę i atopowe zapalenie skóry, oraz jej przesuszeniu, ponieważ WNNKT działają ochronnie na skórę, wygładza ją, przyspiesza gojenie się ran;
• złej kondycji włosów i paznokci – zapewnia odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie, tak że stają się lśniące, gładkie i mocne;
dolegliwościom ze strony układu rozrodczego kobiet: bolesnemu jajeczkowaniu i miesiączkowaniu, zakażeniom dróg rodnych; nasila laktację;
• szkodliwym skutkom promieniowania słonecznego – naturalnym filtrem UV;
• alergii, np. przewlekłemu alergicznemu zapaleniu błony śluzowej nosa.

Ponadto:

• działa ochronnie na komórki wątroby,
wspiera system immunologiczny, co wyraźnie podnosi odporność,
• powoduje wzrost aktywności przeciwutleniającej w ustroju,
• chroni komórki śledziony,
• poprawia stan oksydacyjny czerwonych krwinek.

Z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne oleju z czarnuszki - można go stosować do wspomagania leczenia nowotworów, zwłaszcza żołądka, płuc, trzustki, jelita grubego i żołądka.


Bibliografia

Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii 2015, nr 4, s. 223–236

Kwieciński A., Zastosowanie czarnego kminku (czarnuszka siewna) w świetle nowoczesnej farmakoterapii, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy 2007, nr 2, s. 10–13


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password