YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Papryka – królowa kuchni w wielu odmianach
Opublikowany przez

Papryka (łac. Capsicum annuum) jest warzywem jadalnym pochodzącym z Ameryki Południowej i Środkowej. Jadalne są owoce zwane strąkami. W Europie zagościła na stałe pod koniec XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, który po odkryciu Ameryki znalazł paprykę w okolicach Peru. Początkowo uprawiana była głównie na Węgrzech i w Hiszpanii, te kraje do dziś są potentatami w uprawie tego warzywa. Nieco później stało się ono popularne również w innych krajach, zwłaszcza tych leżących w basenie Morza Śródziemnego, ale też w Bułgarii, Rumunii, w Czechach, na Słowacji i w Polsce.

Mnogość barw i smaków

Istnieje wiele rodzajów papryki. Wyodrębniono pięć podstawowych gatunków:
• annuum (roczne),
• baccatum (jagodowe),
• chinense (pochodzące z Chin),
• frutescens (owocowe),
• pubescens (omszone).

Gatunki te występują w licznych odmianach charakteryzujących się różnym stopniem ostrości, kolorem (papryka może być czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, brązowa lub fioletowa) i smakiem.

Dzielimy je na:
• papryki ostre (chili), wśród których najpopularniejsze odmiany to: anaheim, cascabel, cayenne, chilaca, chiltepin, datil, de Arbol, fresno, habanero, jalapeño, mirasol, peperoncini, rocoto, santa fe grande, scotch bonnet, serano, tabasco;
• papryki słodkie – ich podstawowe odmiany to: bell, banana, cherry, cubanelle, pimento, poblano, tomato.

Za ostry smak papryki odpowiada kapsaicyna – alkaloid, który oprócz tego, że nadaje papryce piekący smak, ma właściwości prozdrowotne: chroni przed rozwojem nowotworów, reguluje poziom glukozy we krwi oraz normuje wydzielanie insuliny, zapobiegając tym samym cukrzycy, hamuje procesy neurodegeneracyjne, co jest istotne w profilaktyce choroby Alzheimera, zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, działa przeciwbakteryjnie oraz nasila termogenezę i przyspiesza metabolizm, co może być pomocne przy odchudzaniu. Z tych powodów kapsaicynę ekstrahuje się z ostrych odmian papryki i stosuje jako składnik suplementów diety wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej.

Wartość odżywcza

Papryka zawiera:
1) białko;
2) tłuszcze;
3) węglowodany;
4) błonnik;
5) witaminy: E, C (w ważącej 200 g papryce jest jej aż 228 mg), prowitaminę A (β-karoten) oraz witaminy z grupy B;
6) biopierwiastki: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk);
7) związki aktywne biologicznie, będące silnymi antyoksydantami:
• polifenole: luteolina, flawonoidy, kwasy fenolowe, rutyna, antocyjany),
• karotenoidy: β-karoten, kapsantyna, kapsorubina, likopen, luteina.

Substancje te decydują o licznych właściwościach prozdrowotnych papryki. Związki przeciwutleniające unieszkodliwiają nadmiar wolnych rodników krążących w organizmie, spowalniając procesy starzenia się oraz zapobiegając powstawaniu groźnych stanów zapalnych, będących wynikiem stresu oksydacyjnego. Ma to duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca, zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu, astmy oskrzelowej, alergii, kamicy nerkowej, próchnicy zębów, wrzodów żołądka i dwunastnicy, osteoporozy, nowotworów, a także dolegliwości psychicznych: nerwicy, depresji, nadpobudliwości, przewlekłego stresu i ciągłego niepokoju.

Antyoksydanty wspomagają układ odpornościowy, zwiększają wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za detoksykację organizmu oraz działają przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Na szczególną uwagę zasługuje należący do karotenoidów likopen pełniący istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Obniża on poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz ataków i zawałów serca. Składnik ten chroni też przed nowotworami, zwłaszcza: prostaty, płuc, żołądka i szyjki macicy.

Moc kulinarnych możliwości

Paprykę można jeść na wiele sposobów: na surowo ‒ jako składnik surówek, sałatek, past do chleba czy samodzielna przekąska lub dodatek do kanapek; gotowaną, duszoną, pieczoną i grillowaną. Idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i zapiekankami. Może być nadziewana farszami albo stanowić składnik zup. Nadaje się praktycznie do wszystkich dań: mięsnych, rybnych, warzywnych, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Wysuszona i sproszkowana jest jedną z najpopularniejszych przypraw, dlatego produkowana jest na dużą skalę na całym świecie.

Bibliografia

Stanclik S., Papryka czerwona – właściwości, Dietetycy.org.pl 15.12.2014,

online: https://dietetycy.org.pl/papryka-czerwona/ [dostęp 5.06.2018]

Jakimiuk A., Majewska M., Zawadzka R., Papryka słodka i ostra. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze w papryce, PoradnikZdrowie.pl,

online: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papryka-slodka-i-ostra-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze-w-pap_34577.html [ dostęp 5.06.2018]

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Pietruszka – znana od wieków w kuchni Papryczka chili – ostra i rozgrzewająca Czarna jagoda – smaczny i leczniczy lokalny owoc Balsamka ogórkowata – owoce w walce z cukrzycą Lukrecja – korzeń o wszechstronnym działaniu
Posted in Dieta i odżywianie, Układ krążenia, Układ odpornościowy, Układ trawienny flawonoidy, kapsaicyna, papryka, rodzaje papryki
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Popularne tagi

flawonoidykapsaicynapaprykarodzaje papryki
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg

    Spirulina – niezwykłe właściwości zielonych alg

  • Właściwości prozdrowotne imbiru

    Właściwości prozdrowotne imbiru

  • Witamina D – znaczenie dla organizmu

    Witamina D – znaczenie dla organizmu

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt